Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten moest worden.  Graag gaan we in dit artikel wat dieper in op deze methode van aansluiten.

Omdat de ISSO-publicatie specifieke eisen heeft gesteld aan het berekenen van de temperaturen in de circulatieleiding, is het nodig om ook de invoer hiervan op een juiste en duidelijke manier te doen.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld lichten we graag toe waarom er een bepaalde volgordelijkheid is in het tekenen van de circulatieleiding.

Voorbeeld 1 juiste invoer circulatieleiding

In dit voorbeeld wordt aan de hand van de onderstaande stelsel uitgelegd hoe de circulatieleiding tot stand komt. Stel, we hebben de volgende situatie:

Om goed beeld te geven van hoe de circulatieleiding moet lopen is het handig om in een kleiner schema de volgorde van de aansluitingen uit te proberen.

Wanneer je deze weer terug beredeneert naar het oorspronkelijke stelsel, zou deze dan dus moeten worden aangesloten volgens de volgende werkwijze, om door te kunnen rekenen.

Voorbeeld 2 – Niet juiste invoer circulatieleiding

Wanneer je nu een andere volgorde voor de circulatie wil aanhouden, gaat dit bij het volgende voorbeeld niet goed:

De reden hierachter, is dat water altijd de weg kiest van de minste weerstand. De weg via de circulatieleiding naar toren 10 is veel korter dan de leiding naar toren 8. Dit kan in een stabiele situatie misschien goed worden ingeregeld, echter zal nu het water vanuit de circulatieleiding van toren 10 richting het tappunt van toren 8 stromen (dit is de weg van de minste weerstand). Dit is geen wenselijke situatie. Deze manier van aansluiten kan er ook voor zorgen dat het water stil komt te staan en plaatselijk afkoelt. Met name bij gebruik van keerkleppen, kan het water tot stilstand worden gebracht, wanneer het de ‘verkeerde’ kant op stroomt.

Het is dus van belang dat de circulatieleiding juist wordt aangesloten, om zulke situaties te voorkomen. Door middel van de gele lijnen die verschijnen tijdens het tekenen van de circulatieleiding in Vabi Uniforme Omgeving, wordt aangegeven hoe deze moet worden aangesloten.

Gerelateerde artikelen

29 november 2022
Vraag het aan Esther: de WTW in een luchtbehandelingskast

Deze keer gaat het over de werking van de bypass die je voor een simulatieberekening kunt toepassen over de WTW in een luchtbehandelingskast. Op de...

29 november 2022
Hoe werkt de IFC import in Vabi UO

Sinds de 11.50 versie van de Uniforme Omgeving is het mogelijk om BIM modellen uit Revit in te laden door middel van de IFC...

26 november 2022
Snel een geometrie tekenen in Vabi Elements

Vabi software heeft weer nieuwe informatieve video’s toegevoegd aan de Elements supportpagina. Deze nieuwe video’s geven handige tips om beter, sneller en gemakkelijker geometrieën...