4 stappen om optimaal gebruik te maken van ventilatiestromen

Bij het uitvoeren van een warmteverliesberekening of een gebouwsimulatie, kun je ventilatiestromen binnen het gebouw nauwkeurig opgeven. Het kan in je project bijvoorbeeld voorkomen dat in de woonkamer ventilatielucht wordt toegevoerd en via de gang in de toiletruimte wordt afgevoerd. Er vinden dan overstromen plaatsen tussen de woonkamer en gang en gang en toilet. In dit artikel vertellen we je hoe je dit doet.

Stap 1: Vink de module ventilatiestromen aan.

Zorg dat je de module ventilatiestromen voor Warmteverlies en/of Gebouwsimulatie aan hebt gevinkt. Dit doe je bij Projectinstellingen. Wanneer deze niet kunt aanvinken, kan het zijn dat je deze nog niet hebt geactiveerd. Dit kun je controleren onder Extra-Activatiescherm. Het kan ook zijn dat je geen licentie hebt voor de ventilatiemodule. Deze kun je aanschaffen in onze webshop.

Stap 2: Zorg dat het ventilatiesjabloon goed is ingevuld

In het ventilatiesjabloon geef je de ventilatiecapaciteit op. Je kunt hier aangeven of de opgegeven ventilatiedebiet toevoer of afvoer betreft. Daarnaast is het voor Ventilatiestromen Warmteverlies belangrijk om bij Ventilatie ‘Warmteverlies’ op ‘Eigen waarde’ te zetten en ‘Bron ventilatielucht wordt bepaald uit’ op ‘Ruimte-eigenschappen’. Voer vervolgens de ventilatiehoeveelheden in.

Stap 3: Voer overstromen en luchtuitwisseling in

Bij Eigenschappen-Ruimten-Potloodje-tabblad Ventilatie kun je overstromen en luchtuitwisselingen invoeren. Dit doe je apart voor Warmteverlies en Gebouwsimulatie, omdat voor een gebouwsimulatieberekening ook sprake is van nachtventilatie en voorwaardelijke ventilatie. Door op het potloodje te klikken kun je per bouwdeel aangeven wat de overstroom en luchtuitwisseling is.

Door een minteken wordt het opgegeven debiet gezien als afvoer. Op deze manier kun je snel meerdere overstromen vanuit verschillende ruimten invoeren.

Stap 4: Bekijk je resultaten Resultaten-Ventilatiestromen

In het resultatenscherm kun je voor Warmteverlies en Gebouwsimulatie de ventilatiestromen zien. De invoer van je ventilatiedebieten krijg je te zien in handige tabellen. Je kunt kiezen voor een tabel met de dag, nacht en/of nacht voorwaardelijk resultaten. Met de tabel heb je een goed overzicht van de ventilatiehoeveelheden per ruimte. Onder de tabel is de 3D weergave van de ventilatiestromen te zien. Zo controleer je snel de ventilatiestromen en zie je gelijk voor welke ruimte en wanneer (dag, nacht of nacht voorwaardelijk) je eventueel iets moet wijzigen.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...