4 stappen om optimaal gebruik te maken van ventilatiestromen

Bij het uitvoeren van een warmteverliesberekening of een gebouwsimulatie, kun je ventilatiestromen binnen het gebouw nauwkeurig opgeven. Het kan in je project bijvoorbeeld voorkomen dat in de woonkamer ventilatielucht wordt toegevoerd en via de gang in de toiletruimte wordt afgevoerd. Er vinden dan overstromen plaatsen tussen de woonkamer en gang en gang en toilet. In dit artikel vertellen we je hoe je dit doet.

Stap 1: Vink de module ventilatiestromen aan.

Zorg dat je de module ventilatiestromen voor Warmteverlies en/of Gebouwsimulatie aan hebt gevinkt. Dit doe je bij Projectinstellingen. Wanneer deze niet kunt aanvinken, kan het zijn dat je deze nog niet hebt geactiveerd. Dit kun je controleren onder Extra-Activatiescherm. Het kan ook zijn dat je geen licentie hebt voor de ventilatiemodule. Deze kun je aanschaffen in onze webshop.

Stap 2: Zorg dat het ventilatiesjabloon goed is ingevuld

In het ventilatiesjabloon geef je de ventilatiecapaciteit op. Je kunt hier aangeven of de opgegeven ventilatiedebiet toevoer of afvoer betreft. Daarnaast is het voor Ventilatiestromen Warmteverlies belangrijk om bij Ventilatie ‘Warmteverlies’ op ‘Eigen waarde’ te zetten en ‘Bron ventilatielucht wordt bepaald uit’ op ‘Ruimte-eigenschappen’. Voer vervolgens de ventilatiehoeveelheden in.

Stap 3: Voer overstromen en luchtuitwisseling in

Bij Eigenschappen-Ruimten-Potloodje-tabblad Ventilatie kun je overstromen en luchtuitwisselingen invoeren. Dit doe je apart voor Warmteverlies en Gebouwsimulatie, omdat voor een gebouwsimulatieberekening ook sprake is van nachtventilatie en voorwaardelijke ventilatie. Door op het potloodje te klikken kun je per bouwdeel aangeven wat de overstroom en luchtuitwisseling is.

Door een minteken wordt het opgegeven debiet gezien als afvoer. Op deze manier kun je snel meerdere overstromen vanuit verschillende ruimten invoeren.

Stap 4: Bekijk je resultaten Resultaten-Ventilatiestromen

In het resultatenscherm kun je voor Warmteverlies en Gebouwsimulatie de ventilatiestromen zien. De invoer van je ventilatiedebieten krijg je te zien in handige tabellen. Je kunt kiezen voor een tabel met de dag, nacht en/of nacht voorwaardelijk resultaten. Met de tabel heb je een goed overzicht van de ventilatiehoeveelheden per ruimte. Onder de tabel is de 3D weergave van de ventilatiestromen te zien. Zo controleer je snel de ventilatiestromen en zie je gelijk voor welke ruimte en wanneer (dag, nacht of nacht voorwaardelijk) je eventueel iets moet wijzigen.

Gerelateerde artikelen

29 november 2022
Vraag het aan Esther: de WTW in een luchtbehandelingskast

Deze keer gaat het over de werking van de bypass die je voor een simulatieberekening kunt toepassen over de WTW in een luchtbehandelingskast. Op de...

29 november 2022
Hoe werkt de IFC import in Vabi UO

Sinds de 11.50 versie van de Uniforme Omgeving is het mogelijk om BIM modellen uit Revit in te laden door middel van de IFC...

26 november 2022
Snel een geometrie tekenen in Vabi Elements

Vabi software heeft weer nieuwe informatieve video’s toegevoegd aan de Elements supportpagina. Deze nieuwe video’s geven handige tips om beter, sneller en gemakkelijker geometrieën...