Vabi EPA software geattesteerd voor NTA 8800

Met veel trots kunnen we zeggen dat onze EPA NTA 8800 software voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen de attestering met goed gevolg doorlopen heeft. Vanaf 1 juli a.s. kan de software gebruikt worden om berekeningen volgens de NTA 8800 uit te voeren. De markt heeft hiermee voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe methodiek, die op 1 januari 2021 ingaat.

Betrouwbare uitkomsten

Om de betrouwbaarheid van de berekeningen aan te tonen, heeft Vabi, samen met andere softwareleveranciers, een uitgebreid valideringstraject doorlopen. Alle softwarepakketten ondergaan hierbij honderden zogenaamde “EDR” testen. Hiermee kun je de resultaten uit de software valideren en onderling vergelijken. Zo borg je dat de softwarepakketten door verschillende interpretaties verschillende uitkomsten genereren. Deze testen zijn nu positief afgerond.

Daarnaast moet de software en ook Vabi, net als de partijen die energielabels afgeven of hier opleidingen over geven, worden geattesteerd. De software is geattesteerd volgens de BRL 9501. Vabi heeft deze attestering met goed gevolg doorlopen! We zijn erg blij met het resultaat van onze inspanning.  Hiermee ronden we een lang en intensief traject  af en gaan we verder met het aanpassen van de overige functionaliteiten in onze software. Zo zal Vabi Assets Energie, aangepast aan de NTA 8800, in de tweede helft van het jaar beschikbaar komen.

Gegarandeerd voldoen aan de BENG eisen

Omdat de software vanaf 1 juli gecertificeerd is, kun je nu met zekerheid bepalen met welke uitgangspunten je kunt voldoen aan de nieuwbouw BENG eisen die vanaf 1 januari gelden voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Ook als nieuwere versies andere resultaten opleveren, kun je deze versie tot en met juni 2021 gebruiken  voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Zo voorkom je verrassingen achteraf. Andere rekenresultaten kunnen veroorzaakt worden door aanpassingen in (de interpretatie van) de methodiek of het doorvoeren van verbeteringen. Mocht je dus met een nieuwere versie met dezelfde uitgangspunten de BENG eisen niet meer halen, dan kun je altijd weer terugvallen op deze versie.

Software vanaf 1 juli beschikbaar

Vanaf 1 juli kan iedereen dus aan de slag met de NTA 8800! Met deze versie kun je:

  • Toetsen of een nieuwbouwproject voldoet aan de BENG eisen (de BENG eisen worden automatisch berekend).
  • Spelen met maatregelen om aan de eisen te voldoen.
  • Het NTA 8800 label voor een woning of gebouw automatisch laten berekenen.

De software is vanaf 1 juli te downloaden op onze website. Vul dit formulier in, dan krijg je een bericht zodra de software beschikbaar is.

Wil je weten wat Vabi EPA NTA 8800 voor jou kan betekenen? Kijk dan hier:

Naar EPA NTA 8800

Gerelateerde artikelen

31 maart 2020
4 tips om nu al rekening te houden met de NTA 8800

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Hoewel dit nog ver weg lijkt, komt voor iedereen de voorbereiding hierop steeds dichterbij. Veel...

25 mei 2020
Van EPG naar EPA NTA 8800, wat moet je weten?

In 2021 wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe methodiek bepaald: de NTA 8800. Er komt één methodiek die van toepassing is...

30 april 2020
NTA 8800 cursus en certificering

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Voor jou als adviseur en voor je bedrijf heeft dit gevolgen. Het stelsel van certificeren...