Woonlastenindicatie ook beschikbaar voor nieuwe huurders Woonconcept

Delft, 30 november 2017 – In 2017 heeft Woonconcept afspraken gemaakt met de gemeenten en huurdersorganisaties om de betaalbaarheid van de woningen te garanderen. Eén van de ontwikkelingen die hieruit voortgekomen zijn, is het inzichtelijk maken van de totale woonlasten (inclusief energiekosten) van een huurwoning. Hiermee zorgt Woonconcept dat een nieuwe huurder een goede keus kan maken voor een thuis dat bij de financiële mogelijkheden past.

Koppeling met het woonruimteverdeelsysteem

Om deze woonlasten te kunnen tonen heeft Woonconcept samen met Vabi en Q-Vision een koppeling met het woonruimteverdeelsysteem gerealiseerd. Dit gebeurt via de woonlastencalculator in Vabi Assets Woonlasten. Wanneer een woningzoekende de website anoniem bezoekt, wordt een indicatie getoond van de woonlasten op basis van vier voorgedefinieerde profielen. Een woningzoekende kan ook direct zijn of haar persoonlijke gegevens opgeven. Dan wordt de indicatie berekend op basis van de persoonlijke situatie van de woningzoekende (huishoudinkomen, huishoudsamenstelling en leeftijd). Hierdoor krijgt de woningzoekende direct een completer beeld van de betaalbaarheid van de woning.

woonlastenindicatie Woonconcpet 1

Intakegesprek

De woonlastencalculator wordt getoond bij de woningadvertentie. Het bijbehorende betaalbaarheidsadvies wordt door de afdeling verhuur tijdens een intakegesprek gebruikt als startpunt voor een toelichting over de financiële situatie.

Woonlastenindicatie Woonconcept

De woonlastenindicatie maakt toekomstige huurders bewust van extra woonlasten

“Energieverbruik en duurzaamheid wordt steeds actueler. Deze oplossing helpt toekomstig huurders bewust te worden van de extra woonlasten naast de huurprijs. Ook maakt het de huurder eventueel bewust van besparingsmogelijkheden en individueel stookgedrag. De ondersteuning vanuit het NIBUD zorgt ervoor dat de objectiviteit van het advies gewaarborgd wordt”, zegt Sander Brandsma, coördinator Verhuur bij Woonconcept.

Meer informatie over woonlasten

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Neem eens een kijkje op de website van Woonconcept. Hier zie je hoe de woonlasten van hun woningen worden getoond. Wil je zelf met woonlasten aan de slag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

16 november 2023
Release Vabi Uniforme Omgeving 11.61

Eind vorige maand is de 11.61 versie van UO gereleaset. In deze versie zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Naast een uitgebreidere data-uitwisseling met IFC, kun...

15 november 2023
Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over foutmeldingen in Vabi Elements

Veel van de vragen op de servicedesk hebben betrekking op meldingen die door Vabi Elements gegenereerd worden. Ook als de berekening wel is geslaagd...