Woonlastenindicatie ook beschikbaar voor nieuwe huurders Woonconcept

Delft, 30 november 2017 – In 2017 heeft Woonconcept afspraken gemaakt met de gemeenten en huurdersorganisaties om de betaalbaarheid van de woningen te garanderen. Eén van de ontwikkelingen die hieruit voortgekomen zijn, is het inzichtelijk maken van de totale woonlasten (inclusief energiekosten) van een huurwoning. Hiermee zorgt Woonconcept dat een nieuwe huurder een goede keus kan maken voor een thuis dat bij de financiële mogelijkheden past.

Koppeling met het woonruimteverdeelsysteem

Om deze woonlasten te kunnen tonen heeft Woonconcept samen met Vabi en Q-Vision een koppeling met het woonruimteverdeelsysteem gerealiseerd. Dit gebeurt via de woonlastencalculator in Vabi Assets Woonlasten. Wanneer een woningzoekende de website anoniem bezoekt, wordt een indicatie getoond van de woonlasten op basis van vier voorgedefinieerde profielen. Een woningzoekende kan ook direct zijn of haar persoonlijke gegevens opgeven. Dan wordt de indicatie berekend op basis van de persoonlijke situatie van de woningzoekende (huishoudinkomen, huishoudsamenstelling en leeftijd). Hierdoor krijgt de woningzoekende direct een completer beeld van de betaalbaarheid van de woning.

woonlastenindicatie Woonconcpet 1

Intakegesprek

De woonlastencalculator wordt getoond bij de woningadvertentie. Het bijbehorende betaalbaarheidsadvies wordt door de afdeling verhuur tijdens een intakegesprek gebruikt als startpunt voor een toelichting over de financiële situatie.

Woonlastenindicatie Woonconcept

De woonlastenindicatie maakt toekomstige huurders bewust van extra woonlasten

“Energieverbruik en duurzaamheid wordt steeds actueler. Deze oplossing helpt toekomstig huurders bewust te worden van de extra woonlasten naast de huurprijs. Ook maakt het de huurder eventueel bewust van besparingsmogelijkheden en individueel stookgedrag. De ondersteuning vanuit het NIBUD zorgt ervoor dat de objectiviteit van het advies gewaarborgd wordt”, zegt Sander Brandsma, coördinator Verhuur bij Woonconcept.

Meer informatie over woonlasten

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Neem eens een kijkje op de website van Woonconcept. Hier zie je hoe de woonlasten van hun woningen worden getoond. Wil je zelf met woonlasten aan de slag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Gerelateerde artikelen

01 augustus 2022
Eerste versie software maatwerkadvies in september

Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder vlag van ISSO en RVO, aan de diverse aspecten van een volledig maatwerk advies. Vanuit...

15 juli 2022
Sneakpreview 9.1: Representatieve woningen registreren

Als er veel woningen zijn die op elkaar lijken, is het mogelijk om deze – onder voorwaarden – als representatief te beschouwen. Dit heeft...

14 juli 2022
Wijzigingen in de norm en het opnameprotocol

Na een lange periode waarin je met de bèta versie kon wennen aan de nieuwe norm, is deze per 1 juni dan ook echt...