Woonlastenbeleid uitwerken.. hoe “do” je dat?

28 februari 2017 – Veel corporaties kiezen ervoor om met woonlasten aan de slag te gaan. Ze willen hiermee bijdragen aan de doelstelling om voldoende betaalbare woningen te leveren aan hun doelgroep. Maar waar begin je? Het lijkt logisch om te starten met een onderzoek naar de aard en de omvang van een eventueel probleem met de betaalbaarheid. Zo’n onderzoek vergt vaak veel tijd, dus waarom zou je ondertussen niet beginnen met bijvoorbeeld het tonen van de woonlasten bij de toewijzing van een woning? Het belangrijkste is dat je start.

PDCA Cyclus

Sturen op woonlasten en betaalbaarheid is geen vanzelfsprekendheid. Hoe geef je dit een plek binnen de organisatie? Dit kan door het onderdeel van het beleidsproces te maken. Bijvoorbeeld met behulp van de PDCA-cyclus.

De PDCA-Cyclus bestaat uit de volgende fases:

  • Monitoring en evaluatie (check);
  • Doel en ambitie (act);
  • Strategie en beleid (plan);
  • Realisatie en implementatie (do).

De “Do” fase

Het voorgenomen beleid breng je in de “Do fase” in de praktijk. Heb je nog geen woonlastenbeleid? Geen probleem, je kunt gewoon starten met bijvoorbeeld een gedragscampagne, voorlichting over woonlasten bij energiebesparende projecten of het tonen van woonlasten in het woonruimteverdeelsysteem. De resultaten kun je meenemen in de “Check” fase. Op deze manier is de eerste stap in de PDCA-Cyclus gezet.

Communciatie

Hoe communiceer je over woonlasten naar de huurders? Communiceer de woonlasten per huishoudenstypologie. Door aan de huurders lasten te communiceren die specifiek zijn voor de samenstelling van hun huishouden herkennen de huurders zich in je boodschap. Dat maakt de communicatie overtuigender en vergroot de ruimte om de kosten van een investering (deels) delen met de huurder middels een huurverhoging. Niet alleen het investeren in besparende maatregelen speelt een rol bij het terugbrengen van de woonlasten. Bewoners moeten zich bewust worden wat hun gedrag voor gevolgen heeft voor het energieverbruik. Goede voorlichting over het gebruik van besparende maatregelen en over de kosten van energiegebruik kunnen het verbruik aanzienlijk terugbrengen.

Lees meer over het starten met sturen op woonlasten in onze herziene handreiking: “van huurbeleid naar woonlastenbeleid”

Download hier de handreiking.

Gerelateerde artikelen

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...

29 april 2021
Snel je NTA 8800 labels digitaal opnemen met Movin U

Wil jij je NTA 8800 labels digitaal opnemen? Met de oplossing van onze partner Movin’U Neem je alle benodigde gegevens met een handige app digitaal op locatie...

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...