Waar moet je op letten bij het invoeren van vloerverwarming (en -koeling)?

Er zijn verschillende manieren waarop warmte of kou vanuit de vloer kan worden afgegeven in een ruimte. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het kiezen van een afgifte apparaat in de vloer. Er kan gekozen worden voor enkel vloerverwarming of enkel vloer koeling. Daarnaast is de mogelijkheid om een ruimte te voorzien van een 2-pijps vloerverwarming, waarbij zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Bij een 2-pijps vloerverwarming wordt door de buizen in de vloer óf warm óf koud water geleid.

Thermische laag

Bij vloerverwarming, ongeacht welk systeem, moet je altijd aangeven dat de constructie thermisch actief is. Bij Hulpmiddelen-constructies vink je aan welke laag de thermisch actieve laag is.

Tip: Heb je in de vloerconstructie een dikke toplaag, waar de thermische laag in moet zitten? Deze laag kun je ook opsplitsen in twee lagen, waarbij de vloerverwarming in een dunnere toplaag wordt geplaatst. Op die manier kan er sneller warmte of koude worden afgegeven aan de ruimte.

Vloerverwarming

Maak je gebruik van alleen vloerverwarming, kun je in je afgiftesjabloon het systeem warmte met type vloerverwarming kiezen. Koppel hieraan een warmte distributiesysteem. Hetzelfde geldt wanneer er alleen sprake is van vloerkoeling. Hier kies je dan voor een koude systeem met een koude distributienet.

Vloerverwarming en -koeling

  Wanneer je gebruik maakt van een systeem, waar zowel vloerkoeling als vloerverwarming is, kies je niet voor twee losse afgifte apparaten, maar voor één afgifte apparaat: 2-pijps vloerverwarming en -koeling.

Bij een 2-pijps systeem dien je ook een geschikt distributiesysteem te koppelen, waarin er een stooklijn is opgenomen. Met de stooklijn bepaal je wanneer het systeem moet omschakelen van verwarmen naar koelen en andersom.

Het distributienet moet gekoppeld zijn aan een opwekkingsconfiguratie, waarbij zowel een warmte als een koude opwekker is ingesteld.

 

Heb je nog vragen over Vabi Elements? Of wil je meer weten over vloerverwarming in Elements? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...

19 april 2021
4 stappen om optimaal gebruik te maken van ventilatiestromen

Bij het uitvoeren van een warmteverliesberekening of een gebouwsimulatie, kun je ventilatiestromen binnen het gebouw nauwkeurig opgeven. Het kan in je project bijvoorbeeld voorkomen...

19 april 2021
Verduurzaming van gebouwen: gastcollege

Hoe verduurzaam je een jaren-30 wijk? Met deze vraag zijn studenten van de Haagse Hogeschool aan de slag gegaan. Met Vabi Elements gaan ze...