Waar moet je op letten bij het invoeren van vloerverwarming (en -koeling)?

miniatuur invoerveld van afgifte apparaten bij vloerverwarming en vloerkoeling

Er zijn verschillende manieren waarop warmte of kou vanuit de vloer kan worden afgegeven in een ruimte. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het kiezen van een afgifte apparaat in de vloer. Er kan gekozen worden voor enkel vloerverwarming of enkel vloer koeling. Daarnaast is de mogelijkheid om een ruimte te voorzien van een 2-pijps vloerverwarming, waarbij zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Bij een 2-pijps vloerverwarming wordt door de buizen in de vloer óf warm óf koud water geleid.

Thermische laag

Bij vloerverwarming, ongeacht welk systeem, moet je altijd aangeven dat de constructie thermisch actief is. Bij Hulpmiddelen-constructies vink je aan welke laag de thermisch actieve laag is.

Tip: Heb je in de vloerconstructie een dikke toplaag, waar de thermische laag in moet zitten? Deze laag kun je ook opsplitsen in twee lagen, waarbij de vloerverwarming in een dunnere toplaag wordt geplaatst. Op die manier kan er sneller warmte of koude worden afgegeven aan de ruimte.

Vloerverwarming

Maak je gebruik van alleen vloerverwarming, kun je in je afgiftesjabloon het systeem warmte met type vloerverwarming kiezen. Koppel hieraan een warmte distributiesysteem. Hetzelfde geldt wanneer er alleen sprake is van vloerkoeling. Hier kies je dan voor een koude systeem met een koude distributienet.

Vloerverwarming en -koeling

  Wanneer je gebruik maakt van een systeem, waar zowel vloerkoeling als vloerverwarming is, kies je niet voor twee losse afgifte apparaten, maar voor één afgifte apparaat: 2-pijps vloerverwarming en -koeling. Afbeelding van een invoerveld van afgifte apparaten bij vloerverwarming en vloerkoeling

Bij een 2-pijps systeem dien je ook een geschikt distributiesysteem te koppelen, waarin er een stooklijn is opgenomen. Met de stooklijn bepaal je wanneer het systeem moet omschakelen van verwarmen naar koelen en andersom.

Het distributienet moet gekoppeld zijn aan een opwekkingsconfiguratie, waarbij zowel een warmte als een koude opwekker is ingesteld.

 

Heb je nog vragen over Vabi Elements? Of wil je meer weten over vloerverwarming in Elements? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

08 december 2021
Binnenkort beschikbaar Elements 3.7

De update van Vabi Elements 3.7 is bijna beschikbaar! Wat gaat er veranderen? Lees hier alvast meer over enkele nieuwe of verbeterde functionaliteiten. Start alle...

20 oktober 2021
Begrenzing in leidingnet VA100

Op onze servicedesk merken we dat klanten moeite hebben met het invullen van de zogenaamde “begrenzing” in leidingnet VA100. Een veel gehoorde opmerking is...

19 oktober 2021
Nieuwe ontwikkelingen bij IBPSA Building Simulation 2021: Gebruikersgedag, circulariteit en PCM

Tijdens de Building Simulation Conference 2021 in Brugge kwamen academici en mensen uit de praktijk samen. Hier werden de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen gepresenteerd. De...