Vabi Elements gebouwsimulatie uitgebreid met deellastmodellen voor ketels, warmtepompen en koelmachines

deellast

Delft, 23 april 2018 – Vabi Elements bevat al enige tijd een module om het energiegebruik en daarbij behorende kosten te berekenen. Sinds afgelopen november is het ook mogelijk om hiervoor gebruik te maken van deellastmodellen voor warmtepompen, koelmachines en ketels.

 

Waarom is dit belangrijk?

In de winter draait de verwarmingsinstallatie voor een groot deel op vollast en voldoet het rendement van de installatie aan het ontwerp. In de praktijk is het echter het grootste gedeelte van het jaar niet zo koud (of zo warm). De buitencondities zijn veelal milder, waardoor de capaciteit van de installatie (verwarming en koeling) niet volledig wordt benut. Dit kan grote impact hebben op het rendement van de installatie, maar uiteraard reageert niet elke warmte- of koudeopwekker hetzelfde op deellastbelasting. Dat hangt af van de installatie, het gebruik van het gebouw en de condities van een bepaald jaar.

 

Hoe komt dit terug gebouwsimulatie?


In het kader van de European Building Directive zijn er een aantal normen ontwikkeld die het deellast gedrag van opwekkers beschrijven (EN 15316-4-1 | 15316-4-2 | EN 16798-13). Hierin wordt beschreven hoe de belangrijkste opwekkers reageren in deellast. Vabi Elements Gebouwsimulatie ondersteunt het deellastgedrag van de volgende warmte- en koudeopwekkers:

  • Gasketel
  • Warmtepomp
  • Koelmachine

 

Hoe werkt het?Uurlijks wordt de warmte- of koudebehoefte, aanvoer en retourtemperaturen van een gebouw berekend. Elk uur worden deze behoefte en temperaturen vertaald naar een rendement van de opwekker. Hiervoor heeft Vabi Elements Gebouwsimulatie slechts minimale extra invoer nodig. Een compleet werkpunt (rendement, vermogen, en temperaturen) is voldoende.

Hiermee bepaalt de software wat er elk uur nodig is aan energie. Dit kun je eenvoudig over verschillende perioden (dag, week, maand, jaar) berekenen, waarmee je de uitkomsten kunt vergelijken met bijvoorbeeld de energierekening of -monitoring.

 

Wat kun je hiermee?

Voor een aantal toepassingen zijn deellast opwekker modellen essentieel:

  • Voorspellen van het daadwerkelijk energiegebruik
  • Controleren van energieprestaties aan de hand van simulatieberekeningen (IPMVP model C)
  • Ook voor de optimalisatie van de installatie met betrekking tot dimensionering, stooklijnen en wel of geen nachtverlaging toepassen.

 

Lees meer over Vabi Elements gebouwsimulatie >

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...