Release Vabi Uniforme Omgeving 11.61

Eind vorige maand is de 11.61 versie van UO gereleaset. In deze versie zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Naast een uitgebreidere data-uitwisseling met IFC, kun je nu ook onder andere de resultaten van Warmteverlies binnen Vabi Elements eenvoudig inlezen in het leidingnetprogramma van Vabi UO. 

Warmteverlies resultaten inlezen in leidingnet programma 

In de vorige versie was het al mogelijk om de namen en ruimtenummers vanuit Vabi Elements over te halen naar Vabi UO. In deze versie kunnen ook de resultaten van Warmteverlies binnen Vabi Elements ingelezen worden in het leidingnet programma. 

De tabel ziet eruit zoals weergegeven hieronder. Het programma kan behalve de ruimtegegevens, waaronder ook de vloeroppervlakte, het berekende vermogen inlezen. Hiervoor moest het programma worden uitgebreid met de mogelijkheid om ook als eenheid W/m2 te gebruiken. Dat betekent dat de radiator wel gekoppeld moet zijn aan een ruimte. Dit kan je terugzien in de tweede afbeelding hieronder. 

Heb je dus een stelsel getekend dan kun je de volgende stappen zetten: 

  • Lees de ruimtenamen in uit het CSV-bestand. 
  • Koppel de radiator aan de juiste ruimte. 
  • Lees daarna de CSV opnieuw in en het programma zal dan het vermogen van de radiator invullen. Dit kan zijn in Watts of in W/m2 

Deze methode betekent ook dat eenzelfde CSV gevuld kan worden uit een andere Excel, b.v. van een ruimtestaat, zolang de teksten boven de kolommen precies hetzelfde zijn.

 

Geluidsresultaten in Luchtkanalen 

Het is in Luchtkanalen nog niet mogelijk om meerdere stelsels aan elkaar te koppelen, zodat de berekende geluidsgegevens bij elkaar geteld kunnen worden. Om dit wel te kunnen doen, wordt na elke berekening van een stelsel in de temp-directory een CSV-bestand aangemaakt met de vertrekresultaten van dit stelsel. Via een Excel-sheet van de ruimtestaat kunnen deze resultaten op de juiste manier logaritmisch worden opgeteld. Een voorbeeld voor deze ruimtestaat kan via de Vabi website worden verkregen. 

Revit Plugin 

Na een import uit een IFC-model, is het mogelijk om de resultaten terug te schrijven naar het Revit model. Hiervoor download en installeer je de Revit Plugin. Met de plugin kunnen de resultaten uit Vabi UO in het Revit model geladen worden. Wil je weten hoe dit precies werkt en wat ervoor nodig is? Bekijk dan het stappenplan op onze support pagina. 

Heb je vragen of wil je meer informatie bekijk dan onze releasepagina of bekijk het updatewebinar? Wil je liever iemand spreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...