Release Vabi Uniforme Omgeving 11.61

Eind vorige maand is de 11.61 versie van UO gereleaset. In deze versie zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Naast een uitgebreidere data-uitwisseling met IFC, kun je nu ook onder andere de resultaten van Warmteverlies binnen Vabi Elements eenvoudig inlezen in het leidingnetprogramma van Vabi UO. 

Warmteverlies resultaten inlezen in leidingnet programma 

In de vorige versie was het al mogelijk om de namen en ruimtenummers vanuit Vabi Elements over te halen naar Vabi UO. In deze versie kunnen ook de resultaten van Warmteverlies binnen Vabi Elements ingelezen worden in het leidingnet programma. 

De tabel ziet eruit zoals weergegeven hieronder. Het programma kan behalve de ruimtegegevens, waaronder ook de vloeroppervlakte, het berekende vermogen inlezen. Hiervoor moest het programma worden uitgebreid met de mogelijkheid om ook als eenheid W/m2 te gebruiken. Dat betekent dat de radiator wel gekoppeld moet zijn aan een ruimte. Dit kan je terugzien in de tweede afbeelding hieronder. 

Heb je dus een stelsel getekend dan kun je de volgende stappen zetten: 

  • Lees de ruimtenamen in uit het CSV-bestand. 
  • Koppel de radiator aan de juiste ruimte. 
  • Lees daarna de CSV opnieuw in en het programma zal dan het vermogen van de radiator invullen. Dit kan zijn in Watts of in W/m2 

Deze methode betekent ook dat eenzelfde CSV gevuld kan worden uit een andere Excel, b.v. van een ruimtestaat, zolang de teksten boven de kolommen precies hetzelfde zijn.

 

Geluidsresultaten in Luchtkanalen 

Het is in Luchtkanalen nog niet mogelijk om meerdere stelsels aan elkaar te koppelen, zodat de berekende geluidsgegevens bij elkaar geteld kunnen worden. Om dit wel te kunnen doen, wordt na elke berekening van een stelsel in de temp-directory een CSV-bestand aangemaakt met de vertrekresultaten van dit stelsel. Via een Excel-sheet van de ruimtestaat kunnen deze resultaten op de juiste manier logaritmisch worden opgeteld. Een voorbeeld voor deze ruimtestaat kan via de Vabi website worden verkregen. 

Revit Plugin 

Na een import uit een IFC-model, is het mogelijk om de resultaten terug te schrijven naar het Revit model. Hiervoor download en installeer je de Revit Plugin. Met de plugin kunnen de resultaten uit Vabi UO in het Revit model geladen worden. Wil je weten hoe dit precies werkt en wat ervoor nodig is? Bekijk dan het stappenplan op onze support pagina. 

Heb je vragen of wil je meer informatie bekijk dan onze releasepagina of bekijk het updatewebinar? Wil je liever iemand spreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

24 november 2023
Toekomstbestendig renoveren met de renovatiestandaard

We zijn inmiddels enige tijd op weg met de BENG eisen voor nieuwbouw, maar ook bestaande bouw zal zijn steentje moeten bijdragen om de...

23 november 2023
Sturen op CO₂ met Vabi

Als markt ontwikkelen we de laatste jaren ontzettend hard op gebied van duurzaamheid. De discussie wordt gedurende jaren gevoerd over wat duurzaamheid nou eigenlijk...

23 november 2023
Maatregelen maken volgens de isolatiestandaard

In de vastgoedmarkt zijn we veelal bezig met duurzaamheid. Om op een toekomstbestendige manier een verduurzaming uit te voeren is de isolatiestandaard in het...