Nieuw bouwbesluit 2024

Nederlands Bouwbesluit 2024

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Een initiatief van de overheid met als doel om de regelgeving omtrent ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en te consolideren. Daarnaast zal het Bouwbesluit (BB) worden samengevoegd met enkele aanvullende voorschriften tot het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Een van de meest opvallende veranderingen die is aangekondigd in het Staatsblad betreft een aanpassing met betrekking tot de hoeveelheid daglicht die gebouwen moeten binnenlaten.

Dit moment biedt Vabi een unieke kans om vooruit te kijken en een nieuwe module te introduceren binnen Vabi Elements:

Daglichttoetreding

We hebben als streefdatum december 2023 gepland voor de lancering van deze veelbelovende module. Deze ontwikkeling zal onze gebruikers in staat stellen om nog beter in te spelen op de veranderende eisen en normen met betrekking tot daglicht in gebouwen. We kijken ernaar uit om deze waardevolle module aan onze software toe te voegen en onze gebruikers te ondersteunen bij het bereiken van optimale resultaten.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de module? Schrijf je dan hier in en je ontvang als eerste alle updates over de module.

Bron: NEN

Bouwbesluit: equivalent daglichtoppervlakte 

In het bouwbesluit staat tabel 3.74 met hierin de minimale eis waar de volgens NEN2057 bepaalde equivalente daglichtoppervlakte aan dient te voldoen. 

 Aansturingstabel 3.74

Besluit Bouwwerken Leefomgeving: Daglichtfactor 

In het voorgenomen besluit per 1 januari 2024 wordt gesproken over de daglichtfactor. Deze dient berekend te worden volgens NEN-EN 17037 en die minimaal aan de eis in tabel 4.146 dient te voldoen. 

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi Elements? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

16 november 2023
Release Vabi Uniforme Omgeving 11.61

Eind vorige maand is de 11.61 versie van UO gereleaset. In deze versie zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Naast een uitgebreidere data-uitwisseling met IFC, kun...

15 november 2023
Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over foutmeldingen in Vabi Elements

Veel van de vragen op de servicedesk hebben betrekking op meldingen die door Vabi Elements gegenereerd worden. Ook als de berekening wel is geslaagd...