Nieuw bouwbesluit 2024

Nederlands Bouwbesluit 2024

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Een initiatief van de overheid met als doel om de regelgeving omtrent ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en te consolideren. Daarnaast zal het Bouwbesluit (BB) worden samengevoegd met enkele aanvullende voorschriften tot het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Een van de meest opvallende veranderingen die is aangekondigd in het Staatsblad betreft een aanpassing met betrekking tot de hoeveelheid daglicht die gebouwen moeten binnenlaten.

Dit moment biedt Vabi een unieke kans om vooruit te kijken en een nieuwe module te introduceren binnen Vabi Elements:

Daglichttoetreding

We hebben als streefdatum december 2023 gepland voor de lancering van deze veelbelovende module. Deze ontwikkeling zal onze gebruikers in staat stellen om nog beter in te spelen op de veranderende eisen en normen met betrekking tot daglicht in gebouwen. We kijken ernaar uit om deze waardevolle module aan onze software toe te voegen en onze gebruikers te ondersteunen bij het bereiken van optimale resultaten.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de module? Schrijf je dan hier in en je ontvang als eerste alle updates over de module.

Bron: NEN

Bouwbesluit: equivalent daglichtoppervlakte 

In het bouwbesluit staat tabel 3.74 met hierin de minimale eis waar de volgens NEN2057 bepaalde equivalente daglichtoppervlakte aan dient te voldoen. 

 Aansturingstabel 3.74

Besluit Bouwwerken Leefomgeving: Daglichtfactor 

In het voorgenomen besluit per 1 januari 2024 wordt gesproken over de daglichtfactor. Deze dient berekend te worden volgens NEN-EN 17037 en die minimaal aan de eis in tabel 4.146 dient te voldoen. 

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi Elements? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...