Inzicht in woonlastenadvies waardevol voor woningzoekenden

Delft, 19 november 2015 – Het tonen van een woonlastenadvies aan woningzoekenden in de regio Haaglanden is goed ontvangen. Dat vertelde Jolanda Hoogeboom, directeur van Sociale Verhuurder Haaglanden tijdens de Vabi Assets dag op 29 september jl. “Woningzoekenden vinden de informatie en het advies interessant en wegen het advies mee in de keuze”.

Betaalbaarheidsadvies

Binnen de Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) werken alle 15 corporaties die in de regio Haaglanden gevestigd en werkzaam zijn, beleidsmatig samen. Sinds juni van dit jaar worden de totale woonlasten bij vrijwel alle geadverteerde woningen op Woonnet-Haaglanden getoond. Bovendien krijgen woningzoekenden een persoonlijk advies over de betaalbaarheid. Betaalbaarheid is een speerpunt van het beleid van SVH. Omdat betaalbaarheid niet alleen om de huur draait, maar ook het energiecomponent hier een belangrijk onderdeel van is, hebben de deelnemende corporaties van SVH gekozen om de totale woonlasten, inclusief een gekoppeld betaalbaarheidsadvies, aan de woningzoekende te tonen. Voor het betaalbaarheidsadvies is de Nibud benadering voor het bepalen van de betaalbaarheid van woonlasten gebruikt. De methodiek achter het tonen van de woonlasten is ontwikkeld door Vabi.

Over-Vabi:Nieuws:Nieuws-archief:woonlastenadvies-waardevol-voor-woningzoekenden

Figuur: Voorbeeld van een betaalbaarheidsadvies op de website van SVH

Woningzoekenden zijn enthousiast

Op de Vabi Assets dag deelde SVH de eerste resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek over het betaalbaarheidsadvies. Bijna iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld (bijna 1000 personen), vindt de getoonde woonlasten duidelijk en interessant (respectievelijk 94% en 92%). Over het advies wordt door de corporaties nog vaak gedacht dat de woningzoekenden dit niet interessant of te bemoeizuchtig vinden. Maar ook het betaalbaarheidsadvies als indicatie vindt 88% van de respondenten interessant.

Maar liefst driekwart van de respondenten geeft in de enquête aan ook echt rekening te houden met het advies bij de keuze van een woning. Zo kijkt 74% van de respondenten naar zowel de huur als de woonlasten bij het vergelijken van twee woningen, en 68% geeft aan niet te reageren op een woning met een rood advies. Als tenslotte een woningzoekende zou moeten kiezen uit een woning die volgens het betaalbaarheidsadvies “te duur” is maar verder aan alle wensen voldoet, en een woning die “betaalbaar” is maar niet helemaal aan alle wensen voldoet, dan kiest 55% voor de betaalbare woning.

“Ik ken mijn eigen lasten en de indicatie van het Nibud komt meer of minder daar mee overeen, maar is zeker handig, het maakt het zoeken sneller en makkelijker”, aldus een deelnemer aan het onderzoek.

Wilt u meer informatie over het tonen van woonlasten aan woningzoekenden of over de Vabi Woonlastmethodiek? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...

20 februari 2024
Gebouwcomplex invoeren met warmteverlies ISSO 51

In de laatste (3.10.1) versie van Vabi Elements is de invoer veranderd van afgiftesystemen en zones als je rekent volgens de warmteverlies ISSO 51...