Gedetailleerde invoer aangrenzend onverwarmde ruimte en -serre

aor en aos

Vanaf versie 10.0 (juli 2023) is het mogelijk om bij een detailopname een eventueel aanwezige aangrenzend onverwarmde ruimte (AOR) en aangrenzend onverwarmde serre (AOS) in te vullen. Als je deze niet gedetailleerd invult, dan wordt de begrenzing forfaitair doorgerekend. Dat wil zeggen dat er met een keerzijde temperatuur wordt gerekend die gelijk is aan de buitentemperatuur. Aangezien er bij een AOR de zoninstraling mist, scoort een bouwdeel met begrenzing AOR daarom slechter dan wanneer die aan buiten grenst. 

Met name voor gebouwen met een aangrenzend onverwarmde ruimte dus reden genoeg om ook de geometrie (afmetingen en constructies) van de AOR zelf op nemen. Aan de hand van de ingevulde verliesoppervlakken wordt op vereenvoudigde wijze een temperatuur berekend voor de keerzijde van het bouwdeel dat aan AOR resp. AOS grenst. 

Stappenplan 

 1. Geef bij Object, Algemeen aan dat je de AOR resp. AOS gedetailleerd wilt invullen. Eerst moet je daarvoor gedetailleerde invoer van lineaire koudebruggen invullen.

  Als je met gedetailleerde invoer van een AOR resp. AOS wilt rekenen dan is gedetailleerde invoer van de lineaire koudebruggen noodzakelijk.


  aor en aos algemene informatie
   

 2. Je vult de rekenzone(s) in zoals je gewend bent.
 3. Bij geometrie als je bij begrenzing kiest voor ‘Aangrenzend onverwarmde ruimte’ resp. ‘Aangrenzend onverwarmde serre’ dan verschijnt er een pulldown menu. Het pulldown menu is nog leeg, deze laat je voor nu wat het is.aor en aos grenst aan
 4. Nadat je alle rekenzones hebt ingevuld, voeg je een nieuwe rekenzone toe. Je geeft deze een herkenbare naam en je kiest bij het ‘Type zone’ voor ‘Aangrenzende onverwarmde ruimte (AOR)’ of ‘Aangrenzende onverwarmde serre (AOS)’
 5. Als de buitenschil van de AOR cq. AOS andere constructies heeft, maak die dan eerst aan bij Constructies.
 6. Je vult voor deze rekenzone alleen de geometrie in. 

  Bij een AOR vul je alleen de bouwdelen in die grenzen aan buiten! In de meeste situaties hoef je een vloer dus niet in te vullen. Of je maakt er een inactief bouwdeel van, dan wordt die niet meegenomen in de berekening.

 7. Als alle bouwdelen van de serre resp. de aangrenzend onverwarmde ruimte ingevuld zijn, ga je terug naar de geometrie van rekenzone(s). Daar vul je bij alle bouwdelen die grenzen aan een onverwarmde ruimte resp. serre, de zojuist ingevoerde extra rekenzone.

Voorbeeldprojecten AOR en AOS

In deze download is een voorbeeld uitgewerkt van zowel een AOR en een AOS en van de basis woning met gedetailleerde lineaire koudebruggen. Dit voorbeeldbestand is niet geheel realistisch, hiervoor zijn de EDR-testen gebruikt, dat zijn testen die gebruikt worden om onze software te attesteren. 

De download bevat: 

 1. Een epa-bestand met 1. de basiswoning (EPW002c), 2. de basiswoning met een AOS (EPW003d) en 3. de basiswoning met een AOR (EPW006i). 
 2. Drie opnameformulieren van de 3 drie voorbeelden hierboven, zodat je deze tevens kunt gebruiken als oefening voor examen detailopname.
 3. Een Excel sheet met daarin de verdeling van de lineaire koudebruggen uitgewerkt. 

Update webinar 

In deze webinar van release 10.0 laat Thibaut vanaf ongeveer 22:11 zien hoe je de gedetailleerde invoer van een AOR doet.

Heb je vragen of wil je meer informatie over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...