Gebruiksoppervlakten voor de marktwaardering, waar staan corporaties?

Gebruiksoppervlaktne voor de marktwaardering

Delft, 28 november 2019 – Binnenkort moet elke corporatie de gebruiksoppervlakten voor de marktwaardering opnemen volgens de NEN 2580 norm. Maar hoever zijn corporaties hiermee? En welke oplossingen gebruiken zij hiervoor? Wij deden een klein onderzoek met verrassende resultaten.

Bijna elke corporatie die we ondervroegen was op één of andere manier al bezig met het op orde brengen van de gebruiksoppervlakten volgens de NEN 2580. 28% van de ondervraagden zei zelfs ze al op orde te hebben. Bijna de helft is al begonnen, een kleine meerderheid zoekt nog naar de juiste oplossing.

Gebruiksoppervlakten voor de marktwaardering bepalen met behulp van plattegronden

De meest gekozen oplossing voor het bepalen van de gebruiksoppervlakten is het gebruik van beschikbare plattegronden. Gevolgd door woningopname (of een combinatie hiervan). Een minderheid van de ondervraagden is zich aan het oriënteren op het gebruik van BIM modellen.

Gemeenten

Een meerderheid van de ondervraagden (60%) werken niet samen met gemeenten bij het op orde krijgen van de gebruiksoppervlakten. Samenwerking met gemeenten is de belangrijkste reden dat de NEN 2580 verplichting niet vanaf 2019 maar vanaf 2022 ingaat. Toch lijkt deze samenwerking nog niet vanzelfsprekend te zijn. Een gemiste kans, want door deze opgave gezamenlijk met de gemeente op je te nemen, krijg je niet alleen uniforme waarden, maar kun je ook de lasten hiervoor delen.

Einddatum

De meeste ondervraagden hebben de NEN 2580 gebruiksoppervlakten dus nog niet op orde. Hiervan verwacht ongeveer de helft dit in 2020 afgerond te hebben, de andere helft denkt dit in ieder geval voor 2022 op orde hebben.

Vabi helpt corporaties met het op orde brengen van de NEN 2580 gebruiksoppervlakten voor de marktwaardering. We doen dit met behulp van geautomatiseerde processen, waardoor je slim, op tijd en op een toekomstbestendige manier de gebruiksoppervlakten op orde brengt.

Lees hier hoe Bryder je kan helpen.

 

Noot: Onderzoek is in oktober 2019 uitgevoerd onder 546 medewerkers van corporaties, 25 deelnemers hebben de vragenlijst volledig ingevuld.

 

 

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...