Een geslaagde zesde editie van de Vabi Assets dag

Vabi Elements bijeenkomst

Delft, 22 oktober 2015 – Op dinsdag 29 september jl. vond alweer de zesde editie van de Vabi Assets dag plaats. Met ruim 250 deelnemers is het event inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste kennisbijeenkomsten in de sector.

Nieuw dit jaar: het plenaire ochtendgedeelte

Nieuw dit jaar was het plenaire ochtendgedeelte, waar de deelnemers met elkaar en met kennisexperts uit de markt konden discussiëren over belangrijke uitdagingen in hun werkzaamheden.

 

“Wie vindt dat er veel verandert bij de corporaties?” Was de eerste vraag van dagvoorzitter Jan-Jaap In der Maur. Veel mensen waren het hier mee eens. “Maar als we alles terzijde schuiven, hebben we uiteindelijk maar 1 taak”, vond Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS uit Goes, deelnemer aan het panel. “En dat is het leveren van betaalbare woningen aan de doelgroep.”

Betaalbaarheid van wonen gaat onder meer over het adviseren over betaalbaarheid aan huurders. Sociale Verhuurders Haaglanden heeft een betaalbaaheidsadvies aan haar woningen op de website gekoppeld. Jolanda Hoogeboom, directeur bij SVH gaf aan hoeveel waarde zij hechten aan het inzicht geven van de totale woonlasten aan de huurder. Alleen dan kunnen zij een weloverwogen keuze voor een woning maken.

Vastgoedsturing en voornamelijk de nieuwe rol van de assetmanager bleek een van de belangrijkste thema’s van de dag. “De grootste uitdaging ligt erin dat dit nieuw is in de corporatiesector”, aldus Gert-Jan Wolleswinkel, zelf assetmanager bij DeltaWonen en de derde kennisexpert in het panel. “Wat we wel al weten, is dat de assetmanager de spil van de corporatie gaat worden. Een zeer belangrijke functie!”

Eén van de grootste uitdagingen hierbij is volgens het publiek het bij elkaar brengen van alle data en het borgen van de datakwaliteit: hoe krijgen we inzicht en nemen we beslissingen op basis van betrouwbare data?

 

Johan Conijn, directeur bij Ortec Finance en Buitengewoon hoogleraar Woningmarkt, ging verder over de nieuwe rol van de assetmanager. Ook hij erkent hoe belangrijk de rol van de assetmanager binnen een corporatie is. Hij of zij is de schakel tussen het portefeuillemanagement (de strategie) en het propertymanagement (de operatie) en vertaalt dus niet alleen de strategische doelen naar investeringsbeslissingen op complexniveau, maar is ook nog eens de opdrachtgever voor de uitvoering van deze plannen. Samenhang tussen deze drie lagen, maar ook verbinding tussen de rollen maatschappelijk, vastgoed en financieel is cruciaal.

 

Aan het eind van het plenaire gedeelte maakten Ortec Finance en Vabi bekend dat zij hun samenwerking gaan intensiveren. Met het combineren van oplossingen en expertise, kunnen ze corporaties gezamenlijk helpen met het oplossen van actuele vraagstukken over bijvoorbeeld het waarderen op marktwaarde en betaalbaarheid. “Is dit een liefdesverklaring?” vroeg dagvoorzitter Jan-Jaap In der Maur zich hardop af. “Dat klopt”, zeiden zowel Bart Jalink van Vabi als Frank Vermeij van Ortec Finance. “Met onze gecombineerde kennis kunnen we de betrouwbare verbinding bij de corporaties, die zo hard nodig is, echt voor elkaar krijgen”.

Kennissessies in de middag

In het middaggedeelte kwamen de vertrouwde kleinschaligere kennissessies en praktijksessies weer terug. Hier werd dieper ingegaan op de thema’s in het ochtendprogramma, zoals het tonen van betaalbaarheid en assetmanagement.

Maar ook verdiepingsonderwerpen zoals het herijken van energiebeleid na het Nader Voorschrift, een kennismaking met Nederland in 3D en nieuwbouw of renoveren kwamen aan bod.

De praktijksessies “Maatschappelijk verantwoord ondernemen” van Zienergie en de sessie “ Benut alle kansen van zonnepanelen” van Atriensis werden goed gewaardeerd. “Heerlijk al die praktijkvoorbeelden, daar heb je echt wat aan”. Nieuw dit jaar waren de speeddatesessie en de paneldiscussie. Ook hier werd veel informatie tussen corporaties uitgewisseld.

Nieuwsgierig? Bekijk hier de presentaties van de Vabi Assets dag.

“Of ik volgend jaar terugkom? Dat spreekt voor zich!”
De opkomst was hoog en de sfeer bijzonder ontspannen. Dat bleek ook uit de reacties van de deelnemers van de dag. “Of ik volgend jaar terugkom? Dat spreekt voor zich!”

“Ik hoor hier altijd nuttige zaken waar ik van te voren niet aan had gedacht.”
“Dit is alweer het derde jaar dat ik naar de Vabi Assets dag kom, vooral voor het thema duurzaamheid”
“Ik kom voor kennisuitwisseling en het brede aanbod aan sprekers die actualiteiten behandelen.”
“Leren, kennis opdoen en ervaringen delen”
“Ik kom om bij te praten”
“Ik wil graag leren van andere corporaties”
“Ik kom voor inzicht in assetmanagement en de aansluiting met de praktijk.”
“Ik hoor graag hoe andere corporaties met zonnepanelen omgaan.”
“Het programma sprak mij dit jaar erg aan. Met name als het gaat over de begroting en financiële kaders.”

Meer informatie

Wilt u naar aanleiding van de Vabi Assets dag meer informatie over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

13 oktober 2023
Succesvolle deelname aan de Vakbeurs Energie 2023

Afgelopen week stonden we met trots op de Vakbeurs Energie. De Vakbeurs Energie is hét toonaangevende zakelijke netwerkevenement in Nederland dat zich richt op...

15 augustus 2023
Vabi aanwezig op de Vakbeurs Energie 2023 

Kom jij 10, 11, 12 oktober naar de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen? De vakbeurs energie staat volledig in het teken van de energietransitie....

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...