De laatste informatie voor gebruikers van EPA-W, EPA-U EPG en Vabi Assets Energie

NTA 8800 update

Delft, 21 december 2019 – Op 1 juli 2020 staat de invoering gepland van de nieuwe methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van een gebouw, de NTA 8800 gepland. In dit bericht geven we een update van de laatste stand van zaken met betrekking tot onze softwareproducten.

In januari is een eerste versie van de EPA software beschikbaar

De afgelopen maanden heeft Vabi hard gewerkt aan het inbouwen van de NTA 8800 in de EPA software. Ondanks de zeer complexe materie en de vertraging van de definitieve oplevering van onder meer de norm en het opnameprotocol, zijn we trots dat we in januari een eerste versie van de EPA Software kunnen opleveren. Hiermee kan de markt wennen aan de benodigde invoer voor de NTA 8800. In deze software worden alle relevanties getoond en kunnen projecten alvast worden opgeslagen.

Let op: deze softwareversie rekent nog niet.

Planning

Wij verwachten in februari een versie van EPA op te kunnen leveren die ook rekent. Hiermee kan de markt ruim wennen aan de nieuwe methodiek, voordat deze van kracht wordt. Deze versie wordt naar verwachting in april 2020 geattesteerd.

In april 2020 verwachten we ook een betaversie van Vabi Assets Energie op te kunnen leveren.

Wat betekent dit voor jou als gebruiker van onze software?

We hebben met elkaar afgesproken om software te leveren die voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Dit staat ook in onze licentieovereenkomst. Daarom kun je, totdat de nieuwe methodiek ingaat, gewoon gebruik blijven maken van onze software. Zodra de methodiek officieel van kracht wordt, ga je gebruik maken van een nieuwe versie van onze software.

Ik maak gebruik van EPA-W of EPA-U
Dan kun je tot aan de invoering van de NTA 8800 gebruik blijven maken van de huidige software. Download ondertussen gerust onze betaversies van de nieuwe methodiek om hier tijdig aan te wennen. Zodra de nieuwe methodiek van kracht wordt kun je de nieuwe versie installeren en gebruiken om energielabels te registreren. Vanaf dan is de software, naast bestaande bouw, ook geschikt voor nieuwbouwberekeningen en heb je daar geen apart softwarepakket meer voor nodig.

Ik maak gebruik van de EPG module in Vabi Elements
Dan kun je tot aan de invoering van de NTA 8800 gebruik blijven maken van de huidige software. De NTA 8800 wordt echter niet meer ingebouwd in Vabi Elements. Wil je blijven rekenen en registreren volgens de NTA 8800, heb je dus EPA-W of EPA-U nodig. Daar kun je dan ook nieuwbouwberekeningen mee maken. Over de overstapmogelijkheden informeren we je zo spoedig mogelijk. Download tot die tijd onze betaversies van de nieuwe methodiek om hier tijdig aan te wennen.

Ik maak gebruik van Vabi Assets Energie
Ook dan kun je tot aan de invoering van de NTA 8800 gebruik blijven maken van de huidige software. Vanaf april leveren we een betaversie van Vabi Assets Energie. Hierbij leveren we ook een conversietool, zodat straks de huidige data makkelijk overgezet kunnen worden naar benodigde data voor de nieuwe methodiek. Om te wennen aan de nieuwe methodiek en look- en feel van de software, kun je alvast de betaversies van onze EPA software bekijken.

Facturen

Begin januari ontvang je de nieuwe factuur voor de licentievergoeding voor 2020. Hiermee kun je tot de invoering van de NTA 8800 blijven werken met de huidige softwareproducten. Wij stellen je uiteraard tijdig op de hoogte van de planning en wijzigingen in onze producten.  Kijk hiervoor ook op www.vabi.nl/NTA8800, waar je de laatste informatie rondom de NTA 8800 kunt terugvinden.

De laatste informatie over de NTA 8800 vind je terug op deze pagina.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen, of wil je weten hoe Vabi jou verder kan helpen? Laat het ons dan weten! Neem  contact met ons op via 015 – 25 74 420 of stuur een e-mail naar epa@vabi.nl

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...