Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten moest worden.  Graag gaan we in dit artikel wat dieper in op deze methode van aansluiten.

Omdat de ISSO-publicatie specifieke eisen heeft gesteld aan het berekenen van de temperaturen in de circulatieleiding, is het nodig om ook de invoer hiervan op een juiste en duidelijke manier te doen.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld lichten we graag toe waarom er een bepaalde volgordelijkheid is in het tekenen van de circulatieleiding.

Voorbeeld 1 juiste invoer circulatieleiding

In dit voorbeeld wordt aan de hand van de onderstaande stelsel uitgelegd hoe de circulatieleiding tot stand komt. Stel, we hebben de volgende situatie:

Om goed beeld te geven van hoe de circulatieleiding moet lopen is het handig om in een kleiner schema de volgorde van de aansluitingen uit te proberen.

Wanneer je deze weer terug beredeneert naar het oorspronkelijke stelsel, zou deze dan dus moeten worden aangesloten volgens de volgende werkwijze, om door te kunnen rekenen.

Voorbeeld 2 – Niet juiste invoer circulatieleiding

Wanneer je nu een andere volgorde voor de circulatie wil aanhouden, gaat dit bij het volgende voorbeeld niet goed:

De reden hierachter, is dat water altijd de weg kiest van de minste weerstand. De weg via de circulatieleiding naar toren 10 is veel korter dan de leiding naar toren 8. Dit kan in een stabiele situatie misschien goed worden ingeregeld, echter zal nu het water vanuit de circulatieleiding van toren 10 richting het tappunt van toren 8 stromen (dit is de weg van de minste weerstand). Dit is geen wenselijke situatie. Deze manier van aansluiten kan er ook voor zorgen dat het water stil komt te staan en plaatselijk afkoelt. Met name bij gebruik van keerkleppen, kan het water tot stilstand worden gebracht, wanneer het de ‘verkeerde’ kant op stroomt.

Het is dus van belang dat de circulatieleiding juist wordt aangesloten, om zulke situaties te voorkomen. Door middel van de gele lijnen die verschijnen tijdens het tekenen van de circulatieleiding in Vabi Uniforme Omgeving, wordt aangegeven hoe deze moet worden aangesloten.

Gerelateerde artikelen

17 juni 2021
Hoe zorg je ervoor dat de gesimuleerde plafondkoeling in de praktijk naar behoren werkt?

Met de TOjuli is er meer aandacht voor oververhitting van gebouwen gekomen. Om het binnenklimaat van een gebouw comfortabel te houden, kan je plafondkoeling...

17 juni 2021
Regelen op ATG grafiek

Voor een project kunnen verschillende eisen van toepassing zijn voor het comfort. Een van de meest recente methodieken is de ATG (Adaptieve Temperatuur Grenswaarden)...

17 juni 2021
Importeer eenvoudig de geometrie in Vabi EPA

Met de EPA export kun je heel eenvoudig de geometrie vanuit Vabi Elements naar Vabi EPA exporteren. Alle bouwkundige gegevens worden nu al nauwkeurig...