Antwoord op de vragen uit de live demonstratie van Vabi Vastgoeddata

Meer dan 200 corporatiemedewerkers zaten 28 mei klaar voor de online demonstratie van Vabi Vastgoeddata. Ze zagen hoe onze informatiemanagement oplossing corporaties kan helpen met het op orde krijgen van plattegronden, NEN2580 GO’s, een digitale inhaalslag, grip op alle vastgoedinformatie, ketensamenwerking en kennisdeling. Dagelijks zijn al meer dan 60 corporaties op deze manier in staat om slimme beslissingen te nemen dankzij betrouwbare data.

We krijgen veel enthousiaste reacties en goede vragen van jullie terug. Onze dank daarvoor!
Antwoorden op de vragen uit de online demonstratie Vabi Vastgoeddata hebben we natuurlijk ook voor jullie.

Hier vind je de vragen en antwoorden uit de demonstratie:

Wat zijn de ervaringen tot nu toe met het digitaliseren van plattegronden?
Dat gaat over het algemeen heel erg snel en soepel omdat de brondata heel vaak beschikbaar is bij de opdrachtgever zelf of bij een partner die al dossiers heeft opgebouwd in verband met bijvoorbeeld het EPA proces. Soms is het nodig om extra data te verzamelen, dit is dan gelijk een verbeterslag. De eerste stap in het project is het uitzoeken en sorteren van alle bronnen. Hiermee ontstaat inzicht en overzicht. Is al het benodigde materiaal aanwezig? Er is dan voldoende tijd om aanvullende informatie op te halen omdat het proces start met de woningen waarvoor de bronnen al wel beschikbaar zijn.
Opdrachtgevers hebben op elk moment online inzicht in de actuele stand van zaken en de voortgang. Ontbrekende informatie kan eenvoudig worden toegevoegd. In een aantal gevallen moeten er aannames worden gedaan omdat bijvoorbeeld de hoogte en vloerdiktes niet beschikbaar zijn. Deze aannames worden vastgelegd. Mocht de informatie later beschikbaar komen dan kunnen alle gerelateerde woningen eenvoudig worden aangepast.

Hoe en wanneer worden de standaard meegeleverde 3d modellen bijgewerkt. Bijvoorbeeld in het geval van sloop of nieuwbouw?
De automatisch gegeneerde 3D-modellen worden onder andere gemaakt op basis van hoogtekaarten, satellietbeelden en BAG-data. Als één van deze bronnen een update krijgt, dan updaten wij ook de 3D-modellen. Daar hoef je verder zelf niets voor te doen.

Is het mogelijk om op complex te zoeken?
Dat is zeker mogelijk. Het is mogelijk om te zoeken op adressen, complexen of VHE/OGE nummers. Vervolgens is het mogelijk om te zoeken op datavelden. Deze zoekmogelijkheden worden in de toekomst steeds verder uitgebreid.

Hoe werkt de koppeling met het primaire systeem. Via BAG of via VHE/OGE nummer?
Oorspronkelijk vonden koppelingen met Vabi Vastgoeddata plaats op basis van het “BAG verblijfsobject ID”. Deze unieke sleutel zorgt ervoor dat data met bestaande systemen uitgewisseld kan worden met elke applicatie. Op verzoek van onze usergroup hebben wij de koppel ID aangepast aan naar “eenheidsnummer” zodat onzelfstandige eenheden, parkeerplaatsen en collectieve objecten hun plaats in Vabi Vastgoeddata probleemloos vinden. Uiteraard blijft de BAG verblijfsobject ID daar waar beschikbaar ook te vinden in Vabi Vastgoeddata.

Is er naast BAG ook andere kadasterdata beschikbaar zoals bijvoorbeeld erfpacht?
In het datamodel van Vabi Vastgoeddata is er een categorie voor kadasterdata. Deze wordt op dit moment nog niet automatisch gevuld. Met een eenvoudige import is het mogelijk dit verder aan te vullen.

Welke muziek zat er aan het begin van het Webinar?
Quincy Jones – Soul Bossa Nova

Wordt de informatie uit Assets Energie in Vastgoeddata beschikbaar gemaakt?
Deze informatie is zeker beschikbaar. De koppeling met Vabi Assets Energie is standaard. Op dit moment worden er 148 relevante datavelden uit Vabi Assets Energie automatisch gesynchroniseerd met Vabi Vastgoeddata, waaronder natuurlijk de Energie-Indexen maar ook onderliggende data die interessant is voor andere processen binnen de organisatie.

Kan je aan het model ook een foto tonen van het geselecteerde adres? En is dat dan van streetview of eigen foto?
Het is mogelijk om snel eigen foto’s toe te voegen. Daarnaast beschikt Vabi Vastgoeddata over een integratie met Google waaronder Streetview.

Niet iedereen wil direct naar een 3d model. Is het per gebruiker mogelijk om een startscherm te kiezen waar je terecht komt als je een adres in tikt?
Dit is niet mogelijk. Wij zien 3D representatie als belangrijke ondersteuning bij het inzien van gegevens. De datavelden kunnen wel makkelijk ontsloten worden naar Excel of een andere applicatie zonder gebruik te hoeven maken van 3d modellen.

Welke technieken worden gebruikt om 3d modellen te maken?
Modellen komen tot stand door de Digital Twin innovatie van Vabi of via Revit conform de standaard ILS. Beide kunnen desgewenst naast elkaar gebruikt worden.

Kun je ook aangeven waar de ketel in de woning zit en dat zichtbaar maken in 3D
Dit kan zeker en is standaard onderdeel van de Digital Twins van Vabi. Deze worden als algemene vorm weergeven zoals het blokje in het voorbeeld hieronder.

Er is sprake van generieke datamodellen. Is maatwerk mogelijk?
Mochten er voor jullie zaken ontbreken, dan gaan we graag in gesprek om te bekijken of deze generiek toegevoegd kunnen worden. Vabi Vastgoeddata beschikt over een generiek datamodel, ontwikkeld voor én door corporaties. We hanteren de standaarden CORA en VERA. Op deze manier bieden we onze opdrachtgevers de mogelijkheid om grip en controle te houden op de data.

Zijn Digital Twins ook geschikt voor overig vastgoed zoals BOG, MOG en ZOG
Daar zijn ze zeker voor geschikt. Ook in gemengd bezit situaties komt dit uitermate goed van pas.

Wat zijn Digital Twins eigenlijk en wat is het verschil met BIM?
BIM is met name ontwikkeld voor het uitwisselen van informatie tijdens nieuwbouw, maar het wordt ook gebruikt door verschillende corporaties in de beheerfase. Het specialistisch werk is foutgevoelig door z’n complexiteit, door het hoge detailniveau duren trajecten vaak langer en blijf je voor onderhoud afhankelijkheid van het tekenbureau of een eigen BIM expert en bijkomende applicaties.
Een Digital Twin is een virtuele 3D-representatie van het totale gebouw speciaal ontwikkeld voor de beheerfase. Door slimme innovaties zijn Digital Twins sneller en goedkoper te produceren. Daarbij zijn ze zelf te onderhouden. Verhuurplattegronden en NEN2580 gebruiksoppervlakten komen automatisch uit deze modellen en zijn daarmee blijvend op orde.
Beide vinden probleemloos hun plek in Vabi Vastgoeddata waarmee je alle vastgoeddata uit de corporatie bij elkaar brengt bij het 3D woningdossier. Met behulp van informatiemanagement breng je data op orde en maak je het vindbaar binnen en buiten de organisatie voor kennisdeling. Hiermee maak je het verschil tussen direct zien hoe het zit en dit steeds opnieuw uit moeten zoeken.

Kun je de kleurtjes van vertrekken kiezen of is dat standaard
Dat is op dit moment standaard in verband met herkenbaarheid en gebruiksgemak.

Ik zie de buitenmaat van elementen als daken en beglazing. Maar ik wil de oppervlakte zien.
Dit is in de presentatie wellicht niet duidelijk gemaakt, maar alle benodigde maten zijn beschikbaar.

Als een plattegrond wordt aangepast, worden dan automatisch de WWS punten aangepast?
WWS berekeningen vinden plaats in het primaire systeem. Vastgoeddata levert input voor de te maken berekening. Afhankelijk van de inrichting is dit automatisch of handmatig.

Is het mogelijk om de data met PowerBI te benaderen?
Alle data is altijd te exporteren uit Vabi Vastgoeddata om deze vervolgens te importeren in PowerBI. Vanaf juni is het mogelijk om standaard datasets klaar te zetten voor BI oplossingen zoals PowerBI.

De verdiepingsplattegrond is een samenstelling van individuele plattegronden. Maar kan je ook vanuit de verdiepingsplattegronden de individuele plattegronden destilleren? Want in trappenhuizen, galerijen kunnen ook mutaties optreden.
Dit is zeker mogelijk. Per VHE/OGE wordt een plattegrond beschikbaar gemaakt. Daarbij wordt ook een plattegrond per etage gemaakt. Elke mutatie die invloed heeft op een plattegrond zorgt automatisch voor een nieuwe plattegrond. Mutaties in algemene ruimtes worden vanzelfsprekend ook meegenomen.

Is het ook mogelijk om bij een renovatie het 3d model over te dragen aan de aannemer. En na afloop deze weer terug te zetten in Vabi?
Ons doel is: alle vastgoedinformatie voor iedereen toegankelijk en toepasbaar. Met Vabi Vastgoeddata kun je iedereen rechten geven tot vastgoedinformatie en de Digital Twins. Juist ook aannemers voor onderhoud of renovatie.
Zo beschikken zij over alle actuele informatie waartoe jij hun rechten geeft maar ook het 3D model. Die hoef je hiervoor helemaal niet te ontsluiten. Zijn er aanpassingen nodig in het 3D model na de renovatie? De meest voorkomende wijzigingen zoals het verplaatsen van een muur, kun je zelf aanpassen. Zo weet jij als beheerder zeker dat je het eens bent met de wijziging. Uitbesteden van wijzigingen kan ook bij onze Digital Twin wijzigingsservice.
Ontbrekende waarden of informatie die niet meer blijkt te kloppen kan een co-maker eenvoudig terugkoppelen in Vabi Vastgoeddata door het maken van een melding. Dit kan op locatie want onze online applicatie is geschikt voor alle devices. Ook tablets en mobiele telefoons.

Worden gegevens vanuit VastgoedData doorgezet naar assets? Afmetingen etc.?
Het bijwerken van data in Vabi Assets Energie gaat volgens een gecertificeerd proces. We maken afspraak met onze partners hoe de Digital Twins hier een bijdrage in kunnen leveren. De oppervlakte berekeningen voor het bepalen van een Energie-Index verschillen daarnaast ook van de oppervlakte berekeningen voor de marktwaardebepaling. Om de Digital Twins nog meer waarde te geven zijn we een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om met slimme rekenacties te komen tot de oppervlaktes die nodig zijn conform de NTA8800.

Is het ook mogelijk om een MJOP te laten zien
Ja dit is mogelijk, er is een standaard uitwisselingsformat beschikbaar met de meest voorkomende MJOP applicaties.

 

Stel ons jouw vragen via MS teams

Heb je interesse in of vragen over Vabi Vastgoeddata? Vraag dan nu eenvoudig een video call aan met een van onze experts.

Video call aanvragen

 

Gerelateerde artikelen

13 oktober 2023
Succesvolle deelname aan de Vakbeurs Energie 2023

Afgelopen week stonden we met trots op de Vakbeurs Energie. De Vakbeurs Energie is hét toonaangevende zakelijke netwerkevenement in Nederland dat zich richt op...

15 augustus 2023
Vabi aanwezig op de Vakbeurs Energie 2023 

Kom jij 10, 11, 12 oktober naar de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen? De vakbeurs energie staat volledig in het teken van de energietransitie....

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...