Top 10 handige tips – werk slimmer en efficiënter met Vabi Elements

Afbeelding van een gebouw waar een koellastberekening van gemaakt kan worden in Vabi Elements koellastberekening

Werk jij met Vabi Elements? Vabi Elements heeft verschillende slimme toepassingen in de software en er komen alsmaar meer handige functies bij. Ken jij ze al? Wij zetten 10 handige tips op een rijtje. Deze tips kunnen je helpen om slimmer en efficiënter met Vabi Elements te werken.

Tip 1 – Selecteren in een geometriescherm

Wist je dat de richting van selecteren invloed heeft op de selectie? Van links naar rechts worden alle componenten geselecteerd die volledig in het selectievlak passen. Van rechts naar links worden alle componenten geselecteerd die deels in het selectievlak zitten.

Een filmpje hiervan is samen met nog meer tips over tekenen hier te vinden.

Tip 2 – gebruik [ctrl] en [shift] in een geometriescherm

Wist je dat, naast dat een ruimte verborgen kan worden, het ook mogelijk is om maar één ruimte zichtbaar te maken en de rest van de ruimten te verbergen?

Links is met gebruik van en het rechterplaatje is na het gebruik van [ctrl] + .

Een overzicht van meer bruikbare combinaties met ctrl en shift vind je hier.

Tip 3 – Dakkapel tekenen

Wist je dat het tekenen van een dakkapel op een eenvoudige manier uit te voeren is? Er zijn zelfs verschillende manieren voor. Bekijk hier de makkelijkste manier om een dakkapel te tekenen. Benieuwd wat de beste manier is om een vide te modeleren? Hoe je dit doet en nog meer tips voor complexere vorm daken vind je hier.

Tip 4 – Online help F1

Wist je dat vanuit de software de online help direct op te roepen is met de functietoets F1? We hebben het zo ingesteld dat je direct op de juiste plek in de online help terecht komt.

Tip 5 – Project opsturen naar servicedesk

Wist je dat in de menubalk onder ‘help’ de optie ‘verzend project’ zit. Deze stuurt automatisch de laatst opgeslagen versie van het project per email naar de servicedesk. Hierdoor zijn typefoutjes in het emailadres uitgesloten en komt de vraag altijd bij ons aan. Overigens kunnen wij maximaal projecten van 10 MB ontvangen, dus hou daar rekening mee.

Tip 6 – Stappenplan

Wist je dat het volgen van het stappenplan aan te raden is?

Als er sjablonen aanwezig zijn vóórdat er getekend/ingelezen wordt in de geometrie, dan wordt iedere ruimte automatisch voorzien van de default sjablonen.

Tip 7 – Doe-het-zelf trainingen

Wist je dat er op de site een 3-tal doe-het-zelf trainingen aanwezig zijn? Deze geven stap voor stap inzicht hoe de software te gebruiken is. Altijd handig om te proberen, In de online Academy wordt een en ander nog gedetailleerder uitgelegd.

Tip 8 – Eigen klimaatfiles

Wist je dat je een gebouwsimulatieberekening kunt maken met het werkelijk gemeten buitenklimaat? Van ieder weerstation in Nederland zijn de gegevens op te halen om hier met de klimaatwizard een eigen klimaatfile van te maken, waar de berekening mee uitgevoerd wordt. Te gebruiken om de berekening te kalibreren met aanwezige meterstanden. Lees hier hoe je dit doet.

Tip 9 – Werken met varianten

Wist je dat je binnen een project varianten van je berekening met elkaar kunt vergelijken? We kunnen het niet vaak genoeg noemen: één van de beste opties om tot een optimale systeemkeuze te komen. Bekijk hier hoe je dit doet.

Tip 10 – Tabellen bewerken

Wist je dat de standaard tabellen aangepast kunnen worden? Je kunt je eigen tabellen maken waarbij er veel meer kolommen gekozen kunnen worden dan in de standaard tabellen. Heel fijn als je bijvoorbeeld een extra kolom wil met luchthoeveelheden, RV-waarden, ATG klasses en nog veel meer. Hier vind je meer informatie.

 

Gerelateerde artikelen

29 november 2022
Vraag het aan Esther: de WTW in een luchtbehandelingskast

Deze keer gaat het over de werking van de bypass die je voor een simulatieberekening kunt toepassen over de WTW in een luchtbehandelingskast. Op de...

29 november 2022
Hoe werkt de IFC import in Vabi UO

Sinds de 11.50 versie van de Uniforme Omgeving is het mogelijk om BIM modellen uit Revit in te laden door middel van de IFC...

26 november 2022
Snel een geometrie tekenen in Vabi Elements

Vabi software heeft weer nieuwe informatieve video’s toegevoegd aan de Elements supportpagina. Deze nieuwe video’s geven handige tips om beter, sneller en gemakkelijker geometrieën...