In de wereld van de energielabels is er continue verandering. Met de aankomende update NTA 8800; 2026, die aansluit op de EPDB IV (Europese richtlijn), komen er weer een aantal wijzigingen. Vanaf 2028 komt er nieuwe informatie op het (energie)label te staan, namelijk CO2 uitstoot van de totale levensduur van het gebouw. Dit is deels gebaseerd op de uitstoot van de gebruikte materialen volgens een MPG berekening. Het was al verplicht om bij nieuwbouw te voldoen aan een bepaalde MPG-score, maar met de integratie van de EP-scores en milieueffecten, komen MPG-scores nu nog dichterbij. Wat gaat Vabi hierin betekenen?
Wat is de uitstoot waarnaar gekeken wordt?
Op het moment worden de zogenaamde scope 1 en scope 2 CO2-emissie bepaald. Scope 1 emissies zijn directe verbruiksemissies, bijvoorbeeld bij gasverbranding in een ketel. Scope 2 emissies zijn indirecte verbruiksemissies, waar je moet denken aan de CO2-uitstoot van je verbruikte elektriciteit: de uitstoot gebeurt bij de energiecentrale. Deze twee scopes zijn operationeel gebruik en worden berekend in Vabi EPA.
Scope 3, de laatste en meest omvattende scope, bevat de rest van je indirecte uitstoot. Bijvoorbeeld de bakstenen in een huis. Deze verbruiken geen stroom of gas, maar de productie van de bouw en sloop kost wel energie. Dit resulteert dus ook in CO2-uitstoot. Het is dus van belang waar het gebouw mee gebouwd wordt.
De drie scopes samengenomen leiden tot een volledige levenscyclusberekening. Hierin worden de (toekomstige) broeikaseffecten over een standaard beschouwingsperiode van 50 jaar bekeken.
Vabi MPG: wat is het?
Als rekenkern- en softwareleverancier, moeten wij vandaag maken wat onze klanten morgen kunnen gebruiken. Vandaar dat Vabi gestart is om een nieuw product te ontwikkelen, namelijk Vabi MPG. Voor de huidige gebruiker van Vabi EPA blijft alles vertrouwd, je hebt de software en onze klantenservice zoals je gewend bent. Vabi MPG zal als een losstaand product gerealiseerd worden. Vabi MPG komt tot stand in samenwerking met Stichting Nationale MileuDatabase, die ook de partij is die zorgt voor de goedkeuring van de resultaten. Hierdoor zal Vabi MPG ook gecertificeerde software worden waarmee je officiële MPG-berekeningen mag maken.
Het eindresultaat van de volledige levenscyclusbepaling
Bij de levenscyclusbepaling dient rekening gehouden te worden met energie en materiaalgebruik van een gebouw. Deze berekening wordt met de afkorting WLC-GWP aangeduid: Whole Life Carbon- Global Warming Potential. De optelling van het resultaat van de materialen- en de energieberekening zal plaatsvinden in Vabi MPG volgens de ‘Bepalingsmethode milieuprestatie’ van stichting Nationale Milieu Database. Dit resultaat, de WLC-GWP berekening wordt vanaf 2028 indien beschikbaar, mee afgedrukt op het energielabel.
Wat wil Vabi op termijn realiseren?
In voorbereiding op de toekomst hebben we binnen onze software gekeken waar we aansluiting kunnen vinden. Binnen Vabi is er de ambitie om zoveel mogelijk integratie tussen de verschillende softwarepakketten die wij aanbieden te realiseren. Wij ambiëren in de toekomst Vabi MPG zo nauw mogelijk te laten samenwerken met Vabi EPA, waardoor je binnen ons ecosysteem makkelijk en tijdbesparend kunt overschakelen van EPA-invoer naar MPG-invoer.
Waarom is het voor jou interessant?
De WLC-GWP score, zal verplicht worden vanaf 1 januari 2028 voor nieuwbouw met een bruikbaar vloeroppervlak van >1000 m^2, en zal vanaf 1 januari 2030 verplicht zijn voor alle nieuwe gebouwen. De WLC-GWP score zal dan ook op het energieprestatiecertificaat moeten verschijnen. Vooral binnen het ontwerpproces zal de uitwisseling tussen de twee berekeningen relevant worden. Keuzes die een gunstig effect hebben op de EP2 waarde zouden nadeling kunnen uitpakken op de CO2 uitstoot van het materiaalgebruik en andersom. Met Vabi MPG zal die wisselwerking eenvoudig in beeld gebracht kunnen worden om aan beide toekomstige eisen te kunnen voldoen.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates rondom MPG? Schrijf je dan hier in.