Volledig emissievrij in 2050 met de EPBD IV, wat gaat er veranderen?

Afgelopen april is de nieuwe European Building Directive, de EPBD IV, ondertekend. Deze overeenkomst geeft verdere invulling voor de bebouwde omgeving om te voldoen aan de doelstelling van het klimaatakkoord in Parijs. Met deze richtlijn moet de energieprestatie van gebouwen en de vermindering van broeikasgassen door gebouwen in de Europese Unie verbeteren om zo tegen 2050 volledig emissievrij te zijn. De lidstaten krijgen na ondertekening twee jaar de tijd om de richtlijn te implementeren. Dit betekent dat de wijzigingen die hiermee samengaan eind mei 2026 ingaan. In dit artikel worden er een aantal elementen uit de EPBD IV toegelicht die hieraan gaan bijdragen. Het volledige vertaalde document is hier te vinden. Op de site van RVO staat ook een goede korte samenvatting.

Nationaal Renovatieplan:

Om uiteindelijk tot een emissievrije bebouwde omgeving te komen, moet elk lidstaat een ‘National Building Renovation Plan’ opstellen. Dit omvat een stand van zaken rondom de huidige energieprestatie van gebouwen en een routekaart naar emissievrij in 2050 met tussendoelen voor 2030 en 2035. Nederland moet dit plan eind volgend jaar al klaar hebben. Hieruit zullen waarschijnlijk meer concrete doelstellingen voor de markt volgen.

Emissievrij:

De doelstelling voor gebouwen zal verplaatsen van BENG (bijna energie neutraal gebouw) naar ZEB (Zero Emission Building). Een gebouw zal in de toekomst wel nog steeds een laag energieverbruik moeten hebben, maar hoeft niet volledig energie neutraal te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat er geen fossiele uitstoot meer mag zijn op locatie. Deze eis zal al ingaan vanaf 2028 voor nieuwe gebouwen die eigendom zijn van overheidsinstanties. Vanaf 1 januari 2030 zullen alle nieuwe gebouwen emissievrij moeten worden. Uiteindelijk zal dit ook gaan gelden voor renovaties van bestaande gebouwen om de doelstelling voor 2050 te halen.

Methodiek:

Er worden in de nieuwe richtlijn ook eisen gesteld aan de te gebruiken methodiek. De overheid wil tot 2030 de huidige NTA 8800 zoveel mogelijk in stand houden. Dat betekent dat er geen grote wijzigingen worden aangebracht en er in 2025 ook geen nieuwe wijzigingen zijn. Wel zullen er voor een aantal onderdelen toevoegingen komen om aan de eisen van de EPBD IV te voldoen. Hierin staat namelijk dat het mogelijk moet zijn om energieopslag en gebouw automatisering- en controlesystemen te waarderen. Hoe deze in de huidige methodiek gaan inpassen zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Energielabels:

Net als de methodiek, zullen de verschillende labelklassen de komende tijd niet veranderen. Om vanaf 2028 de emissievrije gebouwen te kunnen waarderen, zal er een nieuwe labelklasse worden toegevoegd: A0. Daarnaast zal er meer informatie over verschillen renovatiemogelijkheden op het label worden toegevoegd en wat aanvullende rekenwaarden.

Naast bovenstaande onderdelen worden er nog meer zaken benoemd die impact gaan hebben op de bestaande gebouwen en nieuwbouw, zoals een eis rondom het gebruiken van zonne-energie, het renovatiepaspoort en loketsysteem. Er wordt momenteel al hard gewerkt om de zaken uit de EPBD IV te vertalen naar de Nederlandse situatie. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal volgend jaar de meeste zaken concreet genoeg zijn zodat ook wij aan de nodige wijzigingen kunnen beginnen. Wordt vervolgd!

 

Gerelateerde artikelen

26 september 2024
Vraag het Esther: Deze week gaat het over PvE Gezonde Kantoren

In het Programma van Eisen Gezonde Kantoren komen ook vraagstukken over het comfort aan de orde. Ik zal dit keer ingaan, hoe met behulp...

24 september 2024
Sneakpreview: Vabi EPA en Vabi Assets 11.1

Begin november staat er een nieuwe update op de planning, Vabi EPA en Assets 11.1. Naast de verschillende noodzakelijke verbeteringen zijn er ook enkele...

24 september 2024
Transitievisie Warmte naar warmteprogramma: wat houdt het in?

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte op moeten opstellen. Hierin geven de gemeenten per wijk aan wat het meest waarschijnlijke duurzame alternatief...