De vier best gelezen artikelen van 2016

Delft, 21 december 2016 – Het afgelopen jaar hebben wij veel artikelen geschreven over belangrijke onderwerpen in de corporatiesector. Van passend toewijzen tot aan de huursombenadering en van vastgoedinformatie tot aan assetmanagement. In dit overzicht zetten wij de vier best gelezen artikelen van 2016 voor je op een rij. En de winnaar is: ‘De huursombenadering gaat in per 1 januari 2017’.

1. De huursombenadering gaat in per 1 januari 2017

Op 9 februari 2016 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet Doorstroming Huurmarkt. Onder voorbehoud dat de Eerste Kamer de wet goedkeurt, zal de huursombenadering op 1 januari 2017 worden ingevoerd. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het eerste voorstel voor je op een rij en laten je zien hoe je de huursombenadering als instrument kunt inzetten.

Lees meer

2. Dit doet het plaatsen van PV-panelen met de Energie-Index!

Stel je wilt zonnepanelen plaatsen op woningen om de woningvoorraad te verduurzamen. Je hebt met de analysetool uitgerekend hoeveel panelen je kunt plaatsen. Maar welk effect heeft het uitvoeren van deze maatregel op de Energie-Indexen? De scenario’s in Vabi Assets Energie bieden uitkomst. Met deze functionaliteit kun je de impact van maatregelen op complexen simuleren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en voorkom je dat je te veel óf te weinig maatregelen treft om de gewenste Energie-Index te behalen. In deze tutorial behandelen we hoe je zelf een scenario aanmaakt, hier maatregelen aan toevoegt en de impact hiervan direct kunt terugzien.

Lees meer

3. Passendheidstoets over de totale woonlasten? Drie redenen waarom je dit wel moet doen!

Begin juni publiceerde Aedes een nieuwsbericht dat minister Blok de mogelijkheid ging onderzoeken om in de passendheidstoets te kijken naar de totale woonlasten in plaats van enkel naar de kale huur. Minister Blok heeft echter aangegeven dat hij geen reden ziet om uit te gaan van totale woonlasten. Aedes vindt dat minister Blok hierin weinig creativiteit toelaat en het vraagstuk complexer maakt door er ook de huurtoeslag in te betrekken. Ook wij vinden dat passend toewijzen op basis van woonlasten de “missing link” kan zijn die de thema’s duurzaamheid en betaalbaarheid op een uniforme wijze met elkaar weet te verbinden. Wij geven je 3 redenen.

Lees meer

4. Assetmanagement en het operationele proces

Wij zien bij veel corporaties dat de onderhoudsbegroting, die als input wordt gebruikt voor de beleidsvorming, zelf complexbeleid bevat. In de onderhoudsbegroting staat dan bijvoorbeeld dat een complex in een bepaald jaar wordt gesloopt. Na het sloopmoment stopt het onderhoud voor dit complex. Als vanuit tactisch oogpunt nu wordt besloten om niet te slopen, kloppen de onderliggende gegevens niet meer.

Lees meer

Meer informatie

Elke maand versturen wij een nieuwsbrief met daarin actuele thema’s, tips and tricks voor het gebruik van onze software en wet- en regelgeving wijzigingen. Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan hier aan.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

26 april 2024
Nationale Prestatieafspraken: versnelde verduurzaming

In de zomer van 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken (NPA) vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk, VNG, Aedes en de Woonbond met...