Tonen van betrouwbare woonlasteninformatie aan woningzoekenden succes

woonlasten informatie

“Positieve reacties op tonen van woonlasten bij woningen van Woonstichting Etten-Leur”

Het tonen van energiekosten bij woningen op klikvoorwonen.nl is volgens woningzoekenden een succes! Sinds mei 2013 zijn de woningen van Woonstichting Etten-Leur op de website voorzien van een woonlastenindicatie (huurprijs en energiekosten).

De methodiek achter het tonen van de woonlasten is ontwikkeld door Vabi. Deze woonlastenmethodiek neemt de bewoners van een woning mee in de berekening van het energieverbruik. Door gebruik te maken van gegevens van het Nibud, maakt deze methodiek een betrouwbare afschatting van het energieverbruik van verschillende huishoudenssamenstellingen en is daarmee een betrouwbaar instrument om de betaalbaarheid van woningen inzichtelijk te maken. De methodiek is gevalideerd door TNO.

De afgelopen tijd heeft WEL zo’n 1600 woningzoekenden digitaal gevraagd naar hun ervaring met deze informatie. Ruim 200 personen vulden de enquête in. Bijna driekwart van hen (73%) heeft de woonlasteninformatie in de testperiode ook gezien of gelezen.

De getoonde informatie blijkt voor nagenoeg iedereen duidelijk. En dat is goed nieuws, want maar liefst 67% houdt bij het reageren op een woning rekening met de woonlasten.

De enquête leverde kwalificaties als “snel”, “handig” en “doorslaggevend” op. Vanaf januari 2014 volgen de andere deelnemende corporaties aan Klik voor Wonen, Bernardus Wonen, Brabantse Waard, Laurentius, AlleeWonen en WonenBreburg ook.

Bekijk hier de website www.klikvoorwonen.nl
Lees hier meer over de woonlastenmehtodiek van Vabi
Wilt u weten hoe u woonlasteninformatie kunt tonen? Neem dan contact met ons op

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

26 april 2024
Nationale Prestatieafspraken: versnelde verduurzaming

In de zomer van 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken (NPA) vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk, VNG, Aedes en de Woonbond met...