Welkom bij Vabi Assets Support

FAQ

Bekijk hieronder de veel gestelde vragen. Waarschijnlijk kunnen de antwoorden jou snel verder helpen.


Installatie en update
Waar kan ik de nieuwste versie van Vabi Assets Energie downloaden?
Download hier de nieuwste versie van Vabi Assets Energie.

Indien je gebruik maakt van de Woonlastenmodule, de Vabi Connector of Vabi Assets Webmutatie dien je deze ook te updaten naar de meest recente versie. Houd ook rekening met het updaten van de woonlastenwebservice

Waar vind ik de installatiehandleidingen van Assets?

Download hier de nieuwste versie van de handleiding voor Assets Energie

Download hier de nieuwste versie van de handleiding voor Assets Connector

Download hier de nieuwste versie van de handleiding voor Assets Woonlasten Webservice

De woning heeft een andere Energie Index na de update

Via verschillende wegen –zoals meldingen van klanten, maar ook vanuit het software-overleg waar verschillen in resultaten worden geconstateerd– blijkt het soms nodig dat de software aangepast moet worden. Soms gaat het om fouten in de software, interpretatieverschillen van de methodiek, of een verandering van de methodiek.

In de release notes wordt er aandacht besteed aan de aanpassingen die invloed kunnen hebben op de energie-index.

Aan welke technische eisen moet mijn systeem voldoen om Vabi Assets Energie te kunnen installeren?
Om Vabi Assets Energie te kunnen installeren moet de server voldoen aan bepaalde systeemeisen.Download hier een overzicht van de systeemeisen.

Invoer
Waarom kan ik het definitief energielabel niet downloaden?
Het label dient voor eerst gedownload te worden door de gecertificeerde adviseur vanuit het gecertificeerd bureau. Hierna zal het document opgeslagen worden in het documentbeheersysteem, waarbij het document dan beschikbaar is voor iedereen binnen de organisatie.

De maatregel bij energieplannen heeft geen effect op de woning. Hoe komt dit?
Indien een maatregel geen effect heeft, zijn er drie mogelijk oorzaken:

 1. De maatregel dat toegepast gaat worden, is al toegepast in de woning. Bijvoorbeeld: je wilt een HR107 toepassen op de woning, maar de woning heeft al een HR107.
 2. De maatregel is slechter dan de oorspronkelijke situatie. Bijvoorbeeld: je wil een HR 104 toepassen, maar de woning heeft al een HR107 en daarom kan deze niet toegepast worden.
 3. De maatregel voldoet niet aan de specificaties. Bijvoorbeeld: je voegt een nieuwe maatregel met hellend dak toe, terwijl de woning geen hellend dak heeft, maar een plat dak.

Waarom heeft de energie-index een rode kleur?

Binnen Assets Energie wordt er soms gerekend met een default waarde als de velden niet ingevuld zijn. Hierdoor kan er een Energie Index bepaald worden. Voor het afmelden van de woning dienen deze velden ingevuld worden en daarom wordt de energie index in rood weergegeven.

Waarom heeft de opnamedatum een rode kleur?

Dan verloopt het energielabel binnen het lopende kalenderjaar. De woning dient opnieuw afgemeld te worden.

 

Uitvoer
Hoe kunnen de rapportages sneller geladen worden?

De rapportages kunnen sneller geladen worden door bij Tools – Standaardwaarden… – Standaardwaarden voor rapportages – Gebruik 2D grafieken aan te zetten en Bewerken grafieken mogelijk maken uit te zetten.

Ik zie een verschil in het aantal woningen tussen de SHAERE rapportage en mijn woningvoorraad. Hoe komt dat?

Als de Energie Index van een woning niet bekend is of niet kan worden berekend, wordt de deze woning niet in de SHAERE rapportage op genomen. Controleer eerst alle woningen zonder Energie Index.

De knop SHAERE rapportage is inactief. Hoe kan ik deze gebruiken?

Sluit eerst alle deelvoorraden en ga dan naar het menu rapportages.

 

Instellingen
Hoe kan ik de rechten aanpassen van gebruikers?

De rechten kunnen alleen aangepast worden door de gebruiker die rechten heeft om gebruikers en rechten aan te passen. Als beheer niet zichtbaar in de menubalk dan zijn deze rechten er niet. De stappen om een gebruiker toe te voegen en de rechten in stellen zijn:

 1. Ga naar BeheerGebruikers en rechten
 2. Klik op Toevoegen om een nieuwe gebruiker toe te voegen of dubbelklik op een bestaande gebruiker om deze te bewerken
 3. Stel de rechten in op het scherm Account bewerken en klik op OK om de instellingen te bewaren.

Hoe kan ik de adviseursinstellingen aanpassen?

De stappen om de adviseursinstellingen te wijzigen zijn als volgt:

 1. Ga naar Tools –Instellingen voor adviseur
 2. Klik op Toevoegen om een nieuwe adviseur toe te voegen of dubbelklik op een bestaande adviseur om deze te bewerken
 3. Pas de adviseursgegevens aan en klik op OK om deze op te slaan

Hoe kan ik de locatie van de documentbeheermap in Assets Energie aangeven? 

De stappen om de locatie te wijzigen zijn als volgt:

 1. Ga naar BeheerLicentie en beheergegevens
 2. Klap de balk Documentbeheersysteem voor energiecertificaten uit
 3. Kies bij Bestandsdirectory welke map moet worden gebruikt, door op de knop [..] te klikken
 4. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan

 

Persoonlijk advies

Staat jouw vraag er niet bij? Bel ons voor persoonlijk advies. De Vabi Assets Supportdesk is op werkdagen geopend van 9 tot 17 uur op telefoonnummer: 015 – 21 33 174.

Downloads

Vabi Assets Energie

Belangrijk bij de installatie

 1. Maak een back-up van de database voordat je gaat updaten
 2. Indien je gebruik maakt van de Woonlastenmodule, de Vabi Connector, Vabi Assets Webmutatie of woonlastenwebservice update deze dan ook.

XML-bestanden Aedes routekaart

Scenario’s voor de beleidstool in Vabi Assets Energie
In dit xml-bestand staan de scenario’s van Aedes routekaart. Deze kun je inlezen in de beleidstool van Vabi Assets Energie. Hiermee reken je de scenario’s door over je gehele voorraad. Download de Aades scenario’s hiernaast.

Maatregelen voor energieplannen in Vabi Assets Energie
In dit xml-bestand staan de maatregelen van Aedes routekaart. Deze kun je inlezen in energieplannen van Vabi Assets Energie. Hiermee reken je maatregelen door over complexen of woningen. Download de Aades maatregelen voor energieplannen hiernaast.

Bibliotheken

Nieuwe WWS puntentabel
Kopieer de bibliotheek naar de programmamap (standaard is dit C:\Program Files\Vabi\Assets\ of C:\Program Files\Vabi\Vastgoed\). Start de applicatie en voer berekeningen opnieuw uit op alle deelvoorraden, zodat de database tabellen opnieuw gevuld worden.

Prijzenbibliotheek 2016
De prijzen die gebruikt worden bij beleidsinstellingen zijn bijgewerkt aan een publicatie van Agentschap NL met prijspeil 1 januari 2016 (uitgifte 13/9/2017). De uitgepakte bestanden van de download kunnen worden geïmporteerd bij het betreffende onderdeel in de Beleidsinstellingen onder het menu Tools.
Actualisatie Prijzenbibliotheek 2020: In het bestand “Assets Energie Energieprijzen.xls” zijn de energieprijzen t/m 2020 bijgewerkt.

Energie scenario’s
Het uitgepakte bestand van de download kan worden geïmporteerd via het menu Tools> Scenario’s > Importeer scenario’s. Als je de scenario’s wilt vervangen, kies dan bij het importeren voor [Alles verwijderen]. Na het importeren moeten alle deelvoorraden doorgerekend worden voor de hele woningvoorraad.

Woonlasten Webservice Energieprijzen
In het bestand “Woonlasten Webservice Energieprijzen” zijn de energieprijzen voor de module Woonlasten Webservice t/m 2020 bijgewerkt. Pak het zip bestand uit en vervang de huidige bestanden in de programmamap (standaard is dit C:\Program Files (x86)\Vabi\WoonlastenWebservice) met de onderliggende bestanden. Herstart daarna de Service van Vabi Woonlasten Webservice.

Blijf op de hoogte

Elke maand delen wij met circa 5000 woningcorporatiemedewerkers onze kennis over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- & regelgeving, events, handige tips & tricks en software releases. Mis ook niets meer en meld je nu aan voor onze Vabi Assets nieuwsbrief!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Trainingen met Vabi Assets

Tijdens de trainingen leer je op de juiste manier met de software te werken en haal je het beste uit de functionaliteiten. Aan de hand van oefeningen en praktijkvoorbeelden ontdek je alle mogelijkheden van Vabi Assets Energie.

Bekijk de trainingen