Woonpartners Midden Holland over de overstap van Epaview naar Vabi Assets Energie

In januari hebben Vabi en Spacewell, leverancier van Epaview, aangekondigd te gaan samenwerken om een gezamenlijke oplossing voor berekeningen van de energieprestaties van een gebouw te leveren. De NTA 8800, de nieuwe methodiek voor het berekenen van de energieprestatie, wordt niet meer ingebouwd in Epaview, maar alleen nog in Vabi Assets Energie. Voor de gebruikers van Epaview levert dit veel vragen op. Hoe gaat de overstap van Epaview naar Vabi Assets Energie in zijn werk? Waar moet je aan denken bij het overstappen?

Woonpartners Midden Holland is één van de eerste corporaties die na de aangekondigde samenwerking de overstap maakte. We vroegen aan Ger van Doorn, medewerker informatie- en assetmanagement, naar zijn ervaringen.

Allereerst, wat vond je van het nieuws van de samenwerking tussen Vabi en Spacewell?

“Eerlijk gezegd waren we best tevreden met Epaview. Maar we zagen de overstap als een kans om het proces rondom het beheer van energielabels weer eens goed onder de loep te nemen. Bovendien is Vabi Assets Energie gewoon een toekomstbestendig pakket. Vooral de aansluiting met andere pakketten, zoals primaire systemen en de cartotheek is echt de kracht van Vabi Assets Energie. We hebben daarom al snel aangegeven de overstap te willen maken.”

Hoe ging de overstap praktisch in zijn werking?

“Nadat we akkoord hebben gegeven om over te stappen, is de conversie in korte tijd uitgevoerd. De conversie van de data is uitgevoerd door Spacewell en Vabi. Spacewell levert de data aan Vabi, die ze omzet naar Vabi Assets Energie. We ontvingen als heel snel een zogenaamd conversiedocument. Hierin staat wat de verschillen zijn en welke data niet geconverteerd kunnen worden. Onze adviseur, INNAX, was vanaf het begin nauw betrokken bij de overstap. Je hebt uiteindelijk toch te maken met twee rekenkernen, waardoor er verschillen kunnen optreden. Ook krijg je te zien dat sommige velden in Epaview niet goed of anders zijn ingevuld. In het conversiedocument krijg je die verschillen heel helder opgeleverd. Onze adviseur kon de verschillen in de data goed duiden. Met de juiste begeleiding kun je dan aan de slag met het op orde brengen van de data.

Het rapport wat we opgeleverd kregen was heel helder. Dit gaf ons vertrouwen om verder te gaan werken met Vabi Assets Energie.”

Heb je al een indruk van het werken met Vabi Assets Energie?

“Onze medewerkers krijgen binnenkort een cursus, deze is vanwege de Corona maatregelen omgevormd tot een online training. Dan weten mijn collega’s pas echt hoe Vabi eruit ziet. Ikzelf heb al wel rondgekeken en wat complexen uitgedraaid. Volgens mij mis ik nog niets wat in Epaview wel kon en nu niet meer kan. De software werkt mooi en overzichtelijk. Je kunt er snel mee uit de voeten. Met een druk op de knop heb je een overzicht van de voorraad. Straks gaan we aan de slag met energieplannen, wat goede input is voor assetmanagement en haalbaarheidsstudies. Maar we gaan ook met de module Energie en Woonlasten werken; we kunnen dan op de website aan potentiële huurders een indicatie geven van de toekomstige woonlasten van een woning. Daar ben ik erg enthousiast over!”

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...