Werking warmteverlies module Vabi EPA NTA8800

Een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van het vastgoed zit in de elektrificatie. Voor verwarming betekent dit meestal overstappen naar een lage temperatuurverwarming gevoed door een warmtepomp. Het correct inschatten van het nodige vermogen van deze warmtepomp is een van de uitdagingen die hierbij komt kijken. Om het vermogen voor een warmtepomp goed te kunnen berekenen is Vabi hard bezig met de ontwikkeling van een nieuwe module in Vabi EPA.

Energietransitie en vermogen warmtepomp

Om een warmtepomp goed te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het vermogen is afgestemd op de woning. Is het vermogen te laag, dan zal er onvoldoende capaciteit zijn om de woning te verwarmen op een koude winterdag. Is het vermogen te hoog, dan zal de warmtepomp te vaak in deellast moeten draaien. Dit is niet alleen inefficiënt en duurder in gebruik maar gaat ook ten koste van de levensduur van de warmtepomp.

Aan de andere kant van het verhaal is er de beperking aan de kant van het elektriciteitsnet. Verwarming zorgt voor een groot deel van de netbelasting en daarmee een belangrijk deel in het probleem van de netcongestie. De vraag wordt daarmee omgedraaid. Is het beschikbare aansluitvermogen toereikend om het gebouw met een warmtepomp te kunnen verwarmen of zijn er nog aanvullende maatregelen nodig om de warmtevraag te reduceren.

Om hier eenvoudig een goede berekening voor te kunnen maken zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe module voor Vabi EPA: de warmteverlies schilberekening. Met een schilberekening in Vabi EPA wordt het mogelijk om eenvoudig en snel het nodige verwarmingsvermogen te bepalen voor je project.

De warmteverlies schilberekening versus vertrekberekening

Een warmteverlies schilberekening is opgebouwd uit twee soorten verliezen: basisverliezen en niet gelijktijdige verliezen. De basisverliezen zijn het transmissieverlies naar de buitenlucht, transmissie naar onverwarmde ruimten en het infiltratieverlies. De niet gelijktijdige verliezen zijn het ventilatieverlies, verliezen naar naastgelegen gebouwen en een opstartverlies. Dit wordt ‘niet gelijktijdig’ genoemd, omdat de kans klein is dat er op het moment van de koudste buitentemperatuur, ook de naastgelegen panden leeg zijn, er maximaal wordt geventileerd en er nachtverlaging wordt toegepast. De basisverliezen zijn daarentegen wel altijd van toepassing.

Naast de schilberekening is er ook nog een uitgebreide warmteverliesberekening. Deze maakt gebruik van de verliezen op ruimte niveau en kan gebruikt worden om in detail het nodige vermogen per ruimte vast te stellen. Hiermee kan het systeem in detail worden gedimensioneerd, maar ook gekeken worden of de warmtevraag per ruimte bijvoorbeeld laag genoeg is voor het toepassen van vloerverwarming. Omdat hier gegevens op ruimteniveau voor nodig zijn is dit een berekening die in Vabi Elements gemaakt kan worden.

De schilberekening in Vabi EPA

De berekening van het energielabel gebruikt net als de schilberekening gegevens van de gebouwschil en aanwezige installaties. De basisverliezen kunnen dus eenvoudig met de beschikbare informatie worden berekend. Voor de niet gelijktijdige verliezen is meer aanvullende data nodig:

  • Verliezen naar naastgelegen gebouwen: Uitbreiding van de geometrie met de gevel(s) naar de naastgelegen panden met de daarbij horende constructie
  • Opstartverlies: Hierbij moet worden aangegeven of hiermee gerekend wenst te worden, de manier van verlaging, hoeveel graden en de gewenste opstarttijd.

Daarnaast zijn er nog een paar aanvullende algemene gegevens nodig: volume van het gebouw (hoeveel volume lucht moet er verwarmd worden), het verblijfsoppervlak en de afmetingen van het gehele bouwblok. Deze laatste is voor het bepalen van de infiltratieverliezen die op een andere manier worden berekend dan bij het energielabel.

Met het invoeren van deze aanvullende gegevens wordt het dus zeer eenvoudig om een schilberekening te maken in Vabi EPA. Als resultaat worden de verschillende verliezen getoond en daarmee als totaal het nodige vermogen voor de verwarming. Op basis van de berekening van het energielabel is snel het nodige vermogen van de warmtepomp te bepalen. Eventueel kan dit ook worden gebruikt in combinatie met het maatwerkadvies, om het vermogen te bepalen voor verschillende varianten in het verduurzamingsadvies.

De module zal naar verwachting in november beschikbaar zijn.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

30 april 2025
Sneak preview 11.2 release Vabi EPA NTA8800

Binnenkort komt er een nieuwe versie van Vabi EPA (11.2) waarin verschillende verbeteringen zijn doorgevoerd. Algemeen Een veel gehoorde wens is om het automatisch...

30 april 2025
Vabi werkt aan een nieuw product: Vabi MPG

In de wereld van de energielabels is er continue verandering. Met de aankomende update NTA 8800; 2026, die aansluit op de EPDB IV (Europese...

24 april 2025
Een terugblik van de Vabi Expertisedag 2025: Van verduurzamingsuitdaging naar oplossing

Op donderdag 27 maart 2025 vond de Vabi Expertisedag plaats op de sfeervolle Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Met het thema “Van verduurzamingsuitdaging naar oplossing”...