Tijd besparen met defaultwaarden in geometrie

De invoer van de geometrie in Vabi EPA of Assets Energie is vaak een tijdrovende bezigheid. Om dit te vergemakkelijken, is het mogelijk gebruik te maken van defaultwaarden. De verschillende hoofd- en deelvlakken hebben vaak dezelfde eigenschappen, zoals een bepaalde constructie of begrenzing. Door gebruik van de defaultwaarden hoeven deze niet telkens opnieuw te worden geselecteerd.

Deze defaultwaarden zijn te vinden in een kolom links van het geometrie overzicht. In deze kolom kan je de verschillende defaultwaarden aanpassen naar de waarden die je in de geometrie delen wilt gebruiken:  

Vabi EPA software

In dit voorbeeld zijn er verschillende constructieonderdelen geselecteerd voor de opbouw van de gevel en de ramen, in combinatie met de default beschaduwing en begrenzing.  

Bij het aanmaken van een nieuw geveldeel worden de defaultwaarden ingevuld:  

Vabi EPA defaultwaarden in geometrie

Het enige dat vervolgens nog ingevoerd hoeft te worden is de locatie van het geveldeel, de bijhorende oriëntatie en de afmetingen van de deelvlakken. Als de oriëntatie van het hoofdbouwdeel is ingevoerd, volgen de oriëntaties van de deelvlakken die later worden aangemaakt.  

In dit voorbeeld zijn ook al de afmetingen voor het hoofdbouwdeel ingevoerd. Bij het aanmaken van een geveldeel of vloerdeel worden deze afmetingen dan ook automatisch overgenomen. Voor een gevel worden hiervoor de hoogte en de breedte gebruikt, voor een vloerdeel de lengte en de breedte.

De geselecteerde defaultwaarde onder constructie bepaalt de verdere invoervelden bij het aanmaken van een nieuw hoofdbouwdeel. Zo wordt bij het selecteren van een vloerconstructie direct ook de geselecteerde begrenzing gebruikt en worden de daar bijhorende invoervelden getoond.  

Het gebruik van de defaultwaarden kan dus veel tijd schelen doordat je niet bij elk bouwdeel dezelfde waarden moet selecteren. Mocht er toch een uniek geometriedeel ingevoerd worden, dan zijn de defaultwaarden snel te wissen door gebruik te maken van de knop ‘Defaultwaarden leegmaken’. 

Tip: zonwering kun je niet invullen bij een basisopname als de rekenzone geen koeling heeft. Door bij de defaultwaarden de zonwering in te vullen, wordt deze op de achtergrond alvast ingevuld. Ook als er geen zonwering aanwezig is, kun je kiezen voor ‘Geen zonwering’. Dan hoef je achteraf de zonwering niet meer per deelconstructie aan te passen als op een later moment koeling toegepast wordt. Ook handig als je in Vabi EPA Maatwerkadvies en Vabi Assets Energie energieplannen met maatregelen koeling toepast. Je kunt tussentijds de defaultwaarden aanpassen. Dus je zet voor de meeste gevels de default zonwering op ‘Geen zonwering’, maar als je bijvoorbeeld de zuidgevel gaat aanmaken, zet je de defaultwaarde op het type zonwering en kleur die bij de meeste ramen is toegepast, dan hoef je enkel de afwijkingen nog aan te passen.

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...