Sneak preview van de nieuwe versie van Vabi Elements (3.9.0)

In maart komt er een nieuwe release aan van Vabi Elements, versie 3.9.0. We hebben goed naar jullie geluisterd en de afgelopen tijd hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen in Vabi Elements. 

Met trots kunnen we zeggen dat er mooie functionaliteiten zijn toegevoegd, naast een aantal bugs oplossingen en kleine verbeteringen. Als sneak preview van de aankomende release behandelen wij alvast de volgende functionaliteiten: 

  • 3D tekenen 
  • Vereenvoudigde invoer 
  • PV-panelen
  • EPA-Export 

Hieronder lichten we kort deze thema’s toe.  

3D tekenen 

Het 3D teken engine is onder handen genomen en werkt nu soepeler en is minder foutgevoelig.  

Vereenvoudigde invoer 

Afgiftevermogens en ventilatiehoeveelheden kunnen nu in het eigenschappenscherm worden opgegeven via een ruimtestaat invoer. Gegevens kunnen ook geëxporteerd worden naar Excel, en na bewerking weer geïmporteerd worden.  

 

PV-panelen 

De opbrengst van PV-panelen wordt nu uurlijks uitgerekend. Hierbij wordt rekening gehouden met beschaduwing, opwarming en reflectie. Plaatsing van de panelen gebeurt via opgave in het geometriescherm.  

EPA export 

De EPA export is verbeterd. Oriëntatie van de voorgevel kan worden opgegeven. Er worden meer constructies samengenomen en tussenvloeren worden weggelaten bij de export. De raamsystemen worden zowel als basis- en als detailopname geëxporteerd. 

Overige aanpassingen

Naast deze aanpassingen is ook de flexibele rapportage aangepast. Het type comfortgrafiek wordt nu afgeleid van het type dat wordt opgegeven bij het sjabloon ruimte-eisen. Gelijktijdig is dit uitgebreid met grafieken voor EN 15251 en Frisse Scholen.  

De kolombreedte wordt voor diverse schermen onthouden. Voor het opgeven van luchthoeveelheden kan een standaard eenheid worden opgegeven. Ongebruikte en verwijderde sjablonen geven geen problemen meer bij het opslaan van het project. 

Meer informatie 

Naast de bovengenoemde punten zijn er nog verbeteringen doorgevoerd. Wij houden je op de hoogte over wanneer Vabi Elements 3.9.0 beschikbaar is.

27 maart is er een update webinar

Tijdens dit webinar laten we zien wat we gedaan hebben om de invoer te vereenvoudigen, hoe je de opbrengst van de PV-panelen uurlijks kan berekenen en wat er allemaal verbeterd is aan de Vabi EPA export. Daarnaast is er de mogelijkheid tijd om vragen te stellen.

Wanneer: 27 maart 2023
Tijd: 14.00 uur – 14.45 uur
Waar: Online

Ben je erbij?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi Elements, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

26 april 2024
Nationale Prestatieafspraken: versnelde verduurzaming

In de zomer van 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken (NPA) vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk, VNG, Aedes en de Woonbond met...