Registratie via monitorbestand op EP-Online vanaf 1 november niet meer mogelijk

Vanaf 1 november 2023 is het niet langer mogelijk om het energielabel te registreren via de website van EP-Online. Het registreren van een energielabel kan dan alleen nog maar gebeuren via de software.

Waarom is registratie via monitorbestand op EP-online niet meer mogelijk?

De reden voor deze aanpassing is een aanscherping van de beveiliging van het energielabel. Het belang van het energielabel is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit maakt ook dat de kwaliteit van het energielabel gewaarborgd moet blijven en manieren om te frauderen moeten worden tegengegaan. Het niet langer mogelijk maken om de monitorbestanden rechtstreeks te registreren via de website van EP-Online is een keuze van RVO om frauderen met het label tegen te gaan.

Hoe kan je wel registreren?

Het registeren van het energielabel kan het makkelijkste rechtstreeks uit Vabi EPA of Vabi Assets Energie. Dit kan per object, of voor alle projecten in je bestand. Dit laatste kan via het menu ‘registreren’:

Vanuit het object zelf gaat het via de knop ‘registreren’ die zich naast de knop voor het monitorbestand bevindt:

Wat volgt is een pop-up die het object laat zien die op het punt staat geregistreerd te worden. Linksboven in dit venster heb je dezelfde keuzes als die beschikbaar zijn op de site van EP-Online: Energielabel registreren (toevoegen), uitbreiden (voor het toevoegen van referentieadressen) en vervangen.

Standaard staat deze keuze op registreren en kan er direct op ‘uitvoeren’ geklikt worden om de registratie te starten. Dit is het moment dat er moet worden ingelogd via de e-herkenning. Hiervoor verschijnt een nieuwe pop-up, waarin je de keuze kan maken voor de manier waarop je wilt inloggen bij RVO. Als je eenmaal bent ingelogd, gaat de registratie verder en wordt zo het energielabel geregistreerd voor het object of objecten uit je project.

Bijkomend voordeel is dat je met deze manier van inloggen 8 uur ingelogd blijft. Moet je later op de dag nog een object registreren, dan hoef je daarvoor dus niet nogmaals in te loggen. Je kan dan direct door en dezelfde stappen volgen.

Downloaden energielabel

Het PDF-bestand krijgt de adviseur ook toegestuurd via de e-mail zoals gebruikelijk, maar wordt bij registratie vanuit de software ook direct gedownload. Deze wordt opgeslagen in de temp folder in de map ‘MonitoringFiles’:

In deze map zit het PDF-bestand en het monitorbestand dat gebruikt is voor de registratie. Het PDF-bestand dat hierin wordt opgeslagen heeft direct ook de juiste naamgeving voor de documentbeheermap voor Vabi Assets Energie.

Het kan zijn dat het ophalen van de PDF niet direct is gelukt bij registratie. Er wordt dan een foutmelding gegeven dat de download niet is gelukt. In het scherm voor de registratie is er daarom ook een functie ‘PDF-bestand(en) ophalen’. Deze kan alleen direct bij het registreren gebruikt worden om het PDF-bestand alsnog te downloaden als dat bij de registratie in eerste instantie niet is gelukt. Wordt het registratiescherm afgesloten, dan kunnen de energielabels van eerdere registratie helaas niet meer opgehaald worden.

Heb je vragen of wil je meer weten over Vabi EPA of Vabi Assets? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...