Nieuwe bepalingsmethode EPBD in de maak

energielabel woningen

Delft, 29 juni 2017 – Het Ministerie van BzK heeft aan NEN de opdracht gegeven om invulling te geven aan een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie. Deze nieuwe methodiek zal al vanaf 1 januari 2020 worden ingevoerd. De methode wordt van toepassing op woningbouw en utiliteitsbouw, en is zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.  Daarbij wordt afgestapt van de huidige Energieprestatiecoefficient (EPC) en de Energie-Index (EI), en wordt overgegaan naar de indicatoren kWh/m2/jaar (de BENG-indicatoren). De reden van de vernieuwing van het stelsel is het voldoen aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD).  Deze richtlijn is beter geschikt voor de route naar energieneutraal dan de huidige normen.

Invoering van deze nieuwe bepalingsmethode zal in principe beleidsneutraal zijn, zodat dit op zichzelf niet tot nieuwe verplichtingen zal leiden.

Programmaraad

De uitvoering van de bepalingsmethode ligt in handen van een Programmaraad en een projectgroep. De Programmaraad heeft als taak samen te werken aan draagvlak voor de vernieuwing en stuurt de projectgroep aan die de nationale bepalingsmethode ontwikkelt. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de nieuwe bepalingsmethodiek eruit gaat zien.

Tijdspad

Het doel is om in 2018 een 90% versie van de nieuwe bepalingsmethode gereed te hebben. Hierna zal een optimalisatieonderzoek worden gehouden naar de definitieve eisen, waarna gepland is om de methodiek al vanaf 1 januari 2020 in te voeren. Vabi maakt onderdeel uit van de projectgroep en zal daarbij zorgdragen dat de opname voor de methodiek zoveel mogelijk gelijk zal blijven aan de huidige opnamemethodiek. Hiermee zal de aanpassing voor de corporaties beperkt blijven.

Meer informatie

Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen van de methodiek. Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij NEN.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...