Invoering NTA 8800 uitgesteld naar 1 januari 2021

De invoering van de nieuwe methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800, is met een half jaar uitgesteld. Dat heeft Minister Knops gisteren via een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.  Het uitstel was gevraagd door de brancheorganisaties Bouwend Nederland, NVB-Bouw, Neprom, Aedes en BNA, die vinden dat ze minimaal een half jaar nodig hebben om te wennen aan de nieuwe, strengere regels. De software had daardoor eigenlijk al op 1 januari 2020 aan de markt geleverd moeten worden.

De Minister geeft aan dat een aantal geconstateerde omissies in de methodiek er mede voor hebben gezorgd dat de definitieve software niet op 1 januari jl. beschikbaar kon zijn.

EPA Software

De afgelopen maanden heeft Vabi hard gewerkt aan het inbouwen van de NTA 8800 in de EPA software. De omissies zorgen ervoor dat de NTA 8800 bepalingsmethode, het opnameprotocol en het opnameformulier nog steeds aan veranderingen onderhevig zijn. Desondanks houden we onze planning aan om een eerste versie van de EPA software in januari op te leveren. In deze eerste versie hebben we de invoervelden in de software vertaald; je krijgt hiermee al snel een gevoel wat je precies moet invoeren, en wat de relevanties zijn per dataveld. Met deze versie kan nog niet gerekend worden.

We streven ernaar om de planning zoals we die eerder hebben afgegeven (een rekenversie in februari 2020 en een geattesteerde versie van de software in april 2020) nog steeds aan te kunnen houden. Dit hangt natuurlijk sterk af van eventuele wijzigingen die nog plaatsvinden in de norm en/ of het opnameformulier.

Ben je aangemeld voor de NTA 8800 nieuwsflits? Dan krijg je een melding zodra de software beschikbaar is.  Nog niet aangemeld? Dat kan hier.

Meld je aan voor de nieuwsflits

Heb je nog vragen en/of opmerkingen, of wil je weten hoe Vabi jou verder kan helpen? Laat het ons dan weten! Neem  contact met ons op via 015 – 25 74 420 of stuur een e-mail naar epa@vabi.nl

Gerelateerde artikelen

01 augustus 2022
Eerste versie software maatwerkadvies in september

Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder vlag van ISSO en RVO, aan de diverse aspecten van een volledig maatwerk advies. Vanuit...

15 juli 2022
Sneakpreview 9.1: Representatieve woningen registreren

Als er veel woningen zijn die op elkaar lijken, is het mogelijk om deze – onder voorwaarden – als representatief te beschouwen. Dit heeft...

14 juli 2022
Wijzigingen in de norm en het opnameprotocol

Na een lange periode waarin je met de bèta versie kon wennen aan de nieuwe norm, is deze per 1 juni dan ook echt...