Invoeren van Tichelmann systeem in Vabi UO

Binnen het Leidingnet programma VA100 is het altijd al mogelijk geweest om een Tichelmann systeem in te voeren. Dit is een bepaalde manier van leidingverloop zodat de totale drukken kleiner worden. In dit artikel leggen we je uit hoe je het Tichelmann systeem invult.

Waar begin je?

Een normaal systeem is weergegeven in de volgende afbeelding.

Dit systeem is ook het snelste in te voeren, dus ook al maak je uiteindelijk een Tichelmann systeem, begin hiermee, controleer of het geeft wat je verwacht, en breidt dan uit naar het uiteindelijke systeem.

Het Tichelmann systeem

Het systeem heeft een aanvoer en een retour welke precies gelijklopen. Dat betekent ook dat de weerstanden van deze aanvoer en retour nagenoeg hetzelfde zijn. Natuurlijk zijn er kleine verschillen door splitsende t-stukken (aanvoer) of samenkomende t-stukken (retour). Maar dat betekent ook dat het leidingverloop naar het verste punt in de aanvoer en de daarbij horende drukken hetzelfde zijn als dat van de retour. Dit betekent ook dat de totale druk bij de eerste radiator veel hoger is dan bij de laatste. Wanneer er niets wordt ingeregeld zal het grootste deel van de flow naar de eerste gaan en niet naar de laatste. Hierdoor is de afgifte dus niet identiek. Er zal moeten worden ingeregeld om de drukken weg te nemen welke in het programma worden berekend.

Om de inregeldrukken te verminderen kun je het Tichelmann systeem toepassen.

De retour loopt hier compleet anders. De lange weg voor de aanvoer wordt gecompenseerd door een kortere weg van de retour.

De resultaten

Wanneer we de uitvoer naast elkaar zetten zien we het volgende:

Wat we in deze uitvoer zien is dat de pompdruk bij een normaal systeem al veel hoger is. Een hogere pompdruk betekent dus ook meer energie verbruik. Daarnaast heeft het normale systeem ook veel hogere inregelstanden. Beide systemen kunnen ook worden gecombineerd zoals in de volgende afbeelding is te zien:

In dit geval kan per verdieping een inregelafsluiter worden geplaatst.

Heb je vragen of wil je meer weten over Vabi UO neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...