Invoeren van Tichelmann systeem in Vabi UO

Binnen het Leidingnet programma VA100 is het altijd al mogelijk geweest om een Tichelmann systeem in te voeren. Dit is een bepaalde manier van leidingverloop zodat de totale drukken kleiner worden. In dit artikel leggen we je uit hoe je het Tichelmann systeem invult.

Waar begin je?

Een normaal systeem is weergegeven in de volgende afbeelding.

Dit systeem is ook het snelste in te voeren, dus ook al maak je uiteindelijk een Tichelmann systeem, begin hiermee, controleer of het geeft wat je verwacht, en breidt dan uit naar het uiteindelijke systeem.

Het Tichelmann systeem

Het systeem heeft een aanvoer en een retour welke precies gelijklopen. Dat betekent ook dat de weerstanden van deze aanvoer en retour nagenoeg hetzelfde zijn. Natuurlijk zijn er kleine verschillen door splitsende t-stukken (aanvoer) of samenkomende t-stukken (retour). Maar dat betekent ook dat het leidingverloop naar het verste punt in de aanvoer en de daarbij horende drukken hetzelfde zijn als dat van de retour. Dit betekent ook dat de totale druk bij de eerste radiator veel hoger is dan bij de laatste. Wanneer er niets wordt ingeregeld zal het grootste deel van de flow naar de eerste gaan en niet naar de laatste. Hierdoor is de afgifte dus niet identiek. Er zal moeten worden ingeregeld om de drukken weg te nemen welke in het programma worden berekend.

Om de inregeldrukken te verminderen kun je het Tichelmann systeem toepassen.

De retour loopt hier compleet anders. De lange weg voor de aanvoer wordt gecompenseerd door een kortere weg van de retour.

De resultaten

Wanneer we de uitvoer naast elkaar zetten zien we het volgende:

Wat we in deze uitvoer zien is dat de pompdruk bij een normaal systeem al veel hoger is. Een hogere pompdruk betekent dus ook meer energie verbruik. Daarnaast heeft het normale systeem ook veel hogere inregelstanden. Beide systemen kunnen ook worden gecombineerd zoals in de volgende afbeelding is te zien:

In dit geval kan per verdieping een inregelafsluiter worden geplaatst.

Heb je vragen of wil je meer weten over Vabi UO neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

12 juli 2024
Vraag het Esther: een nieuwe optie in VA100 Leidingnetberekening

VA100 Leidingnetberekening is sinds versie 11.60 uitgebreid met een mooie functie die in (de huidige) versie 11.62 weer aangevuld is. Deze functie zorgt ervoor...

09 juli 2024
De Ψ (psi)-waarde. De lineaire koudebrug tussen het glas en het kozijn.

Een veld waar we veel vragen over krijgen is de Ψ (psi)-waarde. Je kan het vinden onder hulpmiddelen >> constructies bij je ramen. Wat...

06 juli 2024
Veel gestelde vragen Vabi Elements

Ben je nieuw met Vabi Elements en/of loop je tegen problemen aan? In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende vragen van andere...