Hoe maak je een aparte geluidsberekening voor een ruimte in Vabi UO

In versie 11.0 van de stromingsprogramma’s is geluid in luchtkanalen aangepast. In dit artikel leggen we graag uit wat er precies is aangepast.

In gebouwen kunnen de volgende indelingen komen, zie afbeelding.

Om van deze ruimten aparte geluidsberekeningen te maken kopieerde je in de oude versie Rooster nr 6 voor Ruimte 2 en vulde je alle gegevens opnieuw in. Dit nieuwe rooster kon dan aan een nieuw vertrek worden toegewezen. Maar dit nieuwe vertrek kon dezelfde eigenschappen hebben wat betreft de geluidseisen. Alleen zo kon voor Ruimte 1 en voor Ruimte 2 een aparte berekening worden gemaakt.
Dit is in versie 11.0 veranderd in een opsplitsing van het scherm roostergegevens, zie afbeelding hieronder.


Het bovenste gedeelte is de standaard invoer voor een rooster welke je ook ingeeft wanneer je geen geluidsberekening maakt. Het middelste gedeelte is de invoer voor een ruimte. Er kunnen nu dus meerdere ruimten zijn met hetzelfde vertreknummer en hetzelfde volume, b.v. wanneer ze dezelfde eisen hebben. Het onderste gedeelte zijn de geluidsinvoer gegevens van een rooster op een bepaalde plaats in het stelsel. In bovenstaande ruimte indeling kunnen de geluidsinvoer gegevens weer helemaal gelijk worden.

De onderste twee schermen worden in de invoer samen in een scherm weergegeven maar worden apart opgeslagen per kanaal waar een rooster inzit. Hierdoor is het invoerscherm alleen zichtbaar wanneer dat kanaal met dat rooster actief is in het geometrie invoerscherm.

Je kunt in dit scherm een nieuwe ruimte aanmaken door op de button te klikken. Sluit het scherm, open het scherm en hij is toegevoegd in de lijst. Geef de ruimte een omschrijving en geef de geluideisen van de ruimte (vertrekgegevens) op.
In bovenstaande ruimte kun je 8 keer hetzelfde nummer krijgen voor Geluidgegevens, maar wanneer je het scherm opent, kan het verschillend zijn voor Ruimte 1 en voor Ruimte 2.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...