Helder energieprestatie-advies met Vabi EPA-W

Delft, 12 februari 2015 – Sinds 1 januari 2015 zijn er twee bepalingsmethoden voor de energieprestatie van bestaande woningen: het voorlopige/definitief energielabel en een uitgebreide methode: het Nader Voorschrift.

Het definitief energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Het Nader Voorschrift geeft ook de energieprestatie van een een woning, maar in de vorm van een Energie-Index. De Energie-Index schetst ten opzicht van het definitief energielabel een realistischer beeld.

De Energie-Index wordt gekoppeld aan financiële instrumenten zoals het woningwaarderingsstelsel, de stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) en het fonds energiebesparing huursector (FEH). Dit is vooral relevant voor woningcorporaties, maar ook als u een nauwkeurig energieprestatie-advies wilt geven aan uw klant biedt de Energie-Index uitkomst.

Energieprestatie-advies

Een goed energieprestatie-advies aan uw klant geeft u door middel van het bepalen van een Energie-Index in Vabi EPA-W. De Energie-Index wordt bepaald door het invoeren van een stuk meer parameters dan bij het definitief energielabel en geeft daardoor een nauwkeuriger beeld.

Voor het verstrekken van een energieprestatie-advies gebruikt u het maatwerkadvies in de software. Hier stelt u een energieprestatie-advies op en toest u diverse maatregelen en varianten op de huidige woning. In het maatwerkadvies is rekening gehouden met de nieuwe naamgeving conform het Nader Voorschrift voor bijvoorbeeld de tapwater en ventilatie installaties. U maakt gemakkelijk een vergelijking tussen de huidige situatie en de voorgestelde maatregelen en heeft u direct inzicht in de investeringskosten en terugverdientijden. Het resultaat is een helder energieprestatie-advies dat aansluit bij de wensen van uw opdrachtgever.

Vanuit de overheid is besloten om het maatwerkadvies niet om te zetten naar het Nader Voorschrift, maar deze conform de ISSO 82.2 te laten. Vanwege de grote vraag om een geschikt energieprestatie-advies op te stellen, hebben wij in Vabi EPA-W 5.12 het maatwerkadvies door middel van een conversie geschikt gemaakt om Energie-Indexen conform het Nader Voorschrift te tonen.

Gerelateerde artikelen

01 augustus 2022
Eerste versie software maatwerkadvies in september

Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder vlag van ISSO en RVO, aan de diverse aspecten van een volledig maatwerk advies. Vanuit...

15 juli 2022
Sneakpreview 9.1: Representatieve woningen registreren

Als er veel woningen zijn die op elkaar lijken, is het mogelijk om deze – onder voorwaarden – als representatief te beschouwen. Dit heeft...

14 juli 2022
Wijzigingen in de norm en het opnameprotocol

Na een lange periode waarin je met de bèta versie kon wennen aan de nieuwe norm, is deze per 1 juni dan ook echt...