Eerste versie software maatwerkadvies in september

Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder vlag van ISSO en RVO, aan de diverse aspecten van een volledig maatwerk advies. Vanuit de projectgroep hebben wij documentatie ontvangen, waarmee de softwareontwikkeling is gestart. FedEC heeft afgelopen mei een congres georganiseerd. Wat weten we al over het nieuwe maatwerkadvies?

De methodiek

Een belangrijk doel van maatwerkadvies is om tot je juiste berekende energieverbruiken te komen. De NTA 8800 is daar niet geschikt voor, omdat er gekeken wordt naar het gemiddelde gebouw gebonden verbruik. De volgende afbeelding toont de prestatiekloof tussen de gemeten energieverbruiken, de NTA 8800 en het maatwerkadvies.

Maatwerkadvies energieverbruiken

Bron: FedEC congres

Om tot een beter energieverbruik te komen zijn er divers aanpassingen in de methodiek ten opzichte van de NTA 8800.

  1. Praktijkcorrecties (rekenkern aanpassingen)
  2. Gebruiksfactoren (openzetten van vaste invoer)
  3. Locatiefactoren
  4. Hulp parameters ten behoeve van de fitprocedure.

De aanpassingen staan los van het energielabel. Het energielabel zal bepaald worden volgens de NTA 8800. De energieverbruiken zal bepaald worden door maatwerkadvies.

energieverbruiken maatwerkadvies

Bron: ISSO

Software

Om de methodiek te vertalen naar gebruiksvriendelijke software ontwikkelen we de volgende onderdelen.

  1. Maatregelen en varianten (in april uitgebracht)
  2. Rekenkern (eerste versie in september verwacht)
  3. Invoer gebruikersgedrag rekenzone (eerste versie in september verwacht)
  4. Invoer locatie en meterstanden object (eerste versie in november verwacht)
  5. Rapportages, onder andere voor het fitten (eerste versie in november verwacht)
  6. Financiële doorrekeningen (eerste versie in november verwacht)

In september gaan we de eerste versie uitbrengen. Een eerste versie van de maatwerkadvies rekenkern zal dan beschikbaar zijn. De praktijkfactoren zijn hierin verwerkt, deze zullen resulteren in een beter berekend energieverbruik. Daarnaast zijn de gebruiksfactoren opengesteld en deze kunnen aangepast worden. Benieuwd welke invoerparameters gewijzigd kunnen worden? Bekijk de volgende screenshot voor een sneak preview.

maatwerkadvies in Vabi EPA

Gebruiksvriendelijkheid

Om te voorkomen dat het maken van een maatwerkadvies veel extra tijd kost, houden we bij het ontwikkelen rekening met de volgende features:

  • Default waarden: De software zal een zo goed mogelijk energieverbruik berekenen, zonder dat er een enkel invoerveld ingevuld hoeft te worden.
  • Profielen: Vanuit de methodiek zijn er drie profielen met default waarden voor bijvoorbeeld de setpointtemperatuur. Als je kiest voor een profiel worden de waarden automatisch gevuld. Als je kiest voor een eigen profiel kan je de waarden aanpassen.
  • Snelle feedback: Door de resultaten naast de invoer te tonen, zie je snel wat het effect van aanpassing van de parameters is.
  • Transparantie: Als er NTA 8800 waarden worden gebruikt, zullen we weergeven met welke waarde er gerekend wordt. Dit maakt het makkelijker om resultaten te verklaren en voorkomen we dat gebruikers het gevoel hebben te rekenen met een ‘black box’.
  • EPA-U dataconversie: Is er een EPA-U bestand? Vanaf september kan deze geopend worden in EPA NTA 8800. Zo voorkom je het arbeidsintensieve opnieuw invullen van het project. Vanaf september is er een eerste versie van de conversie, die tenminste de constructies en geometrie converteert.

 Vabi EPA maatwerkadvies

Het certificeringsproject

Voor het maatwerkadvies wordt, zoals tijdens het Fedec congres van 25 mei al is aangeven, een certificeringstraject opgezet. Zodra hier meer informatie beschikbaar voor is, zullen we dat melden.

(Maatwerk)adviesmodule

Omdat niet elke EPA-gebruiker gebruik wil maken van maatwerkadvies, maken we hier een aparte adviesmodule van. Zo bepaal je zelf van welke onderdelen van de software je wel of niet gebruik wil maken.

De eerste functionaliteiten waarmee we starten in deze module zijn de maatregelen en varianten. Je kunt kosteloos kennismaken met de bèta versie van Maatwerkadvies. Als je in bezit bent van Vabi EPA-W en/of EPA-U kun je tijdelijk gratis kennismaken met de functionaliteiten rondom advies in Vabi EPA. De tariefstelling voor 2023 wordt nog bekend gemaakt.

Maak vrijblijvend kennis met de maatregelen en varianten in Vabi EPA

Je kunt de licentie alleen activeren als je in bezit bent van een Vabi EPA-W of EPA-U licentie.

 

Heb je vragen, wensen of opmerkingen over (maatwerk) advies in Vabi EPA? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...