Tutorial: de datakwaliteitscontrole in Vabi Assets Energie uitgelegd in 2 minuten

Delft, 18 februari 2016 – Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat het Nader Voorschrift is ingevoerd. Een goed moment om te kijken hoe het nu staat met uw data. Want met goede data maakt u de juiste beslissingen voor uw energiebeleid. In Vabi Assets Energie zijn een aantal functionaliteiten die u hierbij kunnen helpen. Hieronder lichten wij uit hoe u bijvoorbeeld een controle kunt uitvoeren.

De datakwaliteitscontrole in Vabi Assets Energie

De kwaliteitscontrole van Vabi Assets Energie bevat ruim 50 controles om uw (deel)voorraden te controleren op onwaarschijnlijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Geen dubbele adressen
  • Bouwjaar na 2000, dan allen HR+ of HR++ glas
  • Bouwjaar na 1992, dan minder dan 1,0 m2 ongeïsoleerde bouwdelen
  • Etc.

Het handigst is om te beginnen met een samenvatting van alle controles. Hieruit krijgt u een Excel document met daarin per controle aangegeven of deze voor 100% klopt of afwijkingen vertoont. Vervolgens kunt u in de kwaliteitscontrole-tool per controle op woningniveau bekijken welke woningen niet voldoen en direct doorklikken naar de betreffende woning.

Let op: de kwaliteitscontrole toont woningen waar onwaarschijnlijkheden optreden, deze hoeven dus niet per definitie fout te zijn, maar verdienen wel uw aandacht.

De mogelijkheid om te exporteren naar CSV

Een andere mogelijkheid om een controle op uw data uit te voeren is de export naar CSV. Selecteer hiervoor de woningen die u wilt exporteren en vink de gegevens aan die u terug wilt zien in het CSV-bestand. Handig is om altijd het VHE-nummer, de straat en het huisnummer met toevoeging aan te vinken, zodat u weet om welke woning het gaat. Daarnaast vinkt u bijvoorbeeld het renovatiejaar aan. U krijgt nu een lijst met VHE’s en de ingevoerde renovatiejaren en kunt dus snel filteren bij welke woning een renovatiejaar is ingevuld of waar u deze nog kunt toevoegen. Let er op dat u hierbij controleert of het renovatiejaar voldoet aan de ISSO-methodiek (hier wordt immers mee gerekend in het Nader Voorschrift).

Op dezelfde manier kunt u ook snel een export maken van woningen en de installatiejaren van de mechanische ventilatie. Zo kunt u snel zelf nagaan of deze op de juiste manier zijn ingevoerd.

De tutorial ‘exporteren naar CSV’ komt binnenkort beschikbaar. Hou onze website dus in de gaten.

Aan de slag met de juiste data

Door de kwaliteitscontroles worden uw data beter en vormen ze een reëlere uitgangspositie voor uw energiebeleid. Bovenstaande twee functionaliteiten in Vabi Assets Energie helpen u hier zeker bij! Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig bij de kwaliteitscontrole, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...