Tutorial: de datakwaliteitscontrole in Vabi Assets Energie

Delft, 28 mei 2019 – Een goede kwaliteit van je data in Vabi Assets Energie is belangrijk, zeker als je de data gaat gebruiken voor het energiebeleid. In Vabi Assets Energie zijn een aantal functionaliteiten die je hierbij kunnen helpen. Hieronder lichten wij uit hoe je bijvoorbeeld een controle kunt uitvoeren.

De datakwaliteitscontrole in Vabi Assets Energie

De kwaliteitscontrole van Vabi Assets Energie bevat ruim 50 controles om de (deel)voorraden te controleren op onwaarschijnlijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Geen dubbele adressen
  • Bouwjaar na 2000, dan alleen HR+ of HR++ glas
  • Bouwjaar na 1992, dan minder dan 1,0 m2 ongeïsoleerde bouwdelen
  • Etc.

Het meest handige is om te beginnen met een samenvatting van alle controles. Hieruit krijgt je een Excel document met daarin per controle aangegeven of deze voor 100% klopt of afwijkingen vertoont. Vervolgens kun je in de kwaliteitscontrole-tool per controle op woningniveau bekijken welke woningen niet voldoen en direct doorklikken naar de betreffende woning.

Let op: de kwaliteitscontrole toont woningen waar onwaarschijnlijkheden optreden, deze hoeven dus niet per definitie fout te zijn, maar verdienen wel je aandacht. De woningen die gecontroleerd zijn kunnen uitgesloten worden van de controle, voorzien van argumentatie.

De mogelijkheid om te exporteren naar CSV

Een andere mogelijkheid om een controle op de data uit te voeren is de tool tool exporteer CSV-bestand.. Selecteer hiervoor de woningen die je wilt exporteren en vink de gegevens aan die je terug wilt zien in het CSV-bestand. Handig is om altijd het VHE-nummer, de straat en het huisnummer met toevoeging aan te vinken, zodat je weet om welke woning het gaat. Daarnaast vink je bijvoorbeeld het renovatiejaar aan. Je krijgt nu een lijst met VHE’s en de ingevoerde renovatiejaren en kunt dus snel filteren bij welke woning een renovatiejaar is ingevuld of waar je deze nog kunt toevoegen. Let er op dat je hierbij controleert of het renovatiejaar voldoet aan de ISSO-methodiek (hier wordt immers mee gerekend in het Nader Voorschrift).

Op dezelfde manier kun je ook snel een export maken van woningen en de installatiejaren van de mechanische ventilatie. Zo kun je snel zelf nagaan of deze op de juiste manier zijn ingevoerd.

De tutorial ‘exporteren naar CSV’ kun je hier vinden

Aan de slag met de juiste data

Door de kwaliteitscontroles worden de data beter en vormen ze een reëlere uitgangspositie voor het energiebeleid. Bovenstaande twee functionaliteiten in Vabi Assets Energie helpen je hier zeker bij! Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij de kwaliteitscontrole, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

23 november 2023
Sturen op CO₂ met Vabi

Als markt ontwikkelen we de laatste jaren ontzettend hard op gebied van duurzaamheid. De discussie wordt gedurende jaren gevoerd over wat duurzaamheid nou eigenlijk...

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...

24 oktober 2023
Hoe geef je het totaalverbruik van een heel jaar op in een maatwerkadvies?

In Vabi EPA Maatwerkadvies is het sinds versie 10.0 mogelijk om het totaalverbruik van een heel jaar op te geven. Dit kan gebruikt worden...