BAG Viewer gebruiken bij het registreren van een ongebruikelijke casus

Voor het registreren van een woning of utiliteitspand bij EP-online is een BAG pand ID en een BAG verblijfsobject ID vaak verplicht. Nu kan je eenvoudig in Vabi EPA en Vabi Assets Energie gebruik maken van de knop ‘BAG gegevens ophalen’, waarna automatisch de pand ID en het verblijfsobject ID gevuld worden. 

In de realiteit is deze optie niet altijd even eenvoudig, omdat bijvoorbeeld een huisletter-huisnummer toevoeging kan zorgen voor het ophalen van verkeerde ID-nummers uit de BAG Viewer. Dat kan doordat de knop ‘BAG gegevens ophalen’ geen real time koppeling is met de BAG database, maar een snapshot die periodiek geactualiseerd wordt.  

In dit artikel leggen wij uit hoe je de BAG Viewer zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Ook zullen wij bepaalde ongebruikelijk situaties beschrijven en uitleggen welke stappen je moet ondernemen om te kunnen registreren.   

Huisletter-huisnummer toevoeging  

Wanneer je een huisnummer 7C 5 hebt, dan noteer je dat in Vabi EPA en Vabi Assets Energie als volgt:  

Het belangrijkste is het streepje (-) tussen de huisletter en het huisnummer. Wanneer er geen streepje tussen wordt gezet, kan dit leiden tot een foutmelding bij het registreren.  

Wanneer je het adres met huisletter-huisnummer toevoeging hebt ingevoerd in Vabi EPA, kan je daarna de BAG gegevens ophalen doormiddel van de blauwe knop. Het wil echter wel eens zo zijn dat na het ophalen van de BAG gegevens deze helaas niet juist zijn. Mocht je een foutmelding krijgen bij het registreren, dan kan je de pand ID en het verblijfsobject ID vergelijken vanuit Vabi EPA met de ID-nummers uit de BAG Viewer. Aan de hand van het internet icoontje kan je direct naar de BAG Viewer om de actuele BAG gegevens te controleren. Wanneer deze niet overeenkomen, dan moet je de ID-nummers (pand ID en verblijfsobject ID) kopiëren uit de BAG Viewer en plakken in Vabi EPA.  

Registreren gebouw met meerdere pand ID’s met één verblijfsobject ID 

Wanneer je een gebouw hebt wat bestaat uit twee of meer gebouwdelen met elk een eigen pand ID, maar geen eigen verblijfsobject ID, dan gaat het registreren via Vabi EPA iets anders. Op dit moment is het via RvO nog niet mogelijk om een adres met meerdere pand ID’s te registreren op één label. Om toch een label te kunnen registreren voor de gebouwdelen met pand ID, bestaat de optie om hiervoor de detailaanduiding te gebruiken.  

Twee gebouwdelen hebben ieder een eigen pand ID en delen hetzelfde verblijfsobject ID. Je zal in dit geval beide objecten apart moeten registreren aan de hand van hun eigen pand ID en een detailaanduiding. In Vabi EPA ziet dat er als volgt uit: 

 1. Vul de bijbehorende pand ID in van het gebouwdeel 
 2. Vul het bijbehorende verblijfsobject ID in van het adres 
 3. Vul bij detailaanduiding de pand ID in van het gebouwdeel 

Registreren van een samengesteld pand 

Woning
Voor woningbouw kan je alleen voor niet-zelfstandige woningen meerdere adressen registreren op één energielabel. Voor een zelfstandige samengestelde woning gaat het registreren als volgt:  

 1. Kopieer het originele object in Vabi EPA.  
 2. Het originele object heeft huisnummer 6 met eigen verblijfsobject ID. 
 3. De kopie heeft huisnummer 6a met eigen verblijfsobject ID. 
 4. Beide objecten hebben dezelfde pand ID. 
 5. De objecten registreer je apart bij EP-online. 
 6. Geef in het projectdossier aan dat het om één energielabel gaat. 

Hieronder zie je dat je alleen het huisnummer en het verblijfsobject ID veranderd, de pand ID blijft hetzelfde.  

Originele object met huisnummer 6 

Kopie object met huisnummer 6a  

Utiliteit
Bij het registreren van samengestelde utiliteitspanden maken wij onderscheid tussen twee situaties.  

 • Een samengesteld utiliteitsgebouw, met één huisnummer en één verblijfsobject ID.
  • Registreer het energielabel op dit verblijfsobject ID. Het pand ID behorend bij dit verblijfsobject ID haalt EP-online dan op in de BAG.  
 • Een samengesteld utiliteitsgebouw, met meerdere pand- en verblijfsobject ID’s.
  • Vul dan alle verblijfsobject ID’s in en laat het pand ID leeg. Bij het registreren negeer je de waarschuwing vanuit Vabi EPA over een niet ingevuld pand ID. Het energielabel wordt voor alle bijbehorende pand ID’s geregistreerd.  

Bron KEGO: Registratie energielabel voor samengestelde panden : (stichtingkego.nl)  

Nevenadres registreren 

Een nevenadres is een aanvullend adres voor een verblijfsobject. Het nevenadres heeft hetzelfde pand ID en verblijfsobject ID als het hoofdadres. Op dit moment kunnen er nog geen nevenadressen geregistreerd worden in EP-online, hierdoor kan het nevenadres alleen geregistreerd worden op het hoofdadres.   

Een nevenadres herken je in de BAG Viewer doordat er achter de woonplaats (nevenadres) staat. In de BAG Viewer staat vervolgens ook vermeld welk adres het hoofdadres is. Op dit hoofdadres moet je het object in Vabi EPA registreren. Als het gaat om een utiliteitspand mag je bij de detailaanduiding aangeven dat het label voor het nevenadres is. Let wel op dat zonder detailaanduiding het bestaande label van het hoofdadres overschreven kan worden.  

Online help raadplegen voor meer informatie 

Op onze online help staat nog meer informatie over het registreren van verscheidene situaties:

Mocht je hulp nodig hebben bij het registreren van een object, dan kan je contact met ons opnemen. Wanneer je jouw vraag via de e-mail stelt, is het gewenst om ook het betreffende EPA-bestand mee te sturen.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...