Aardgasvrij en toekomstklaar isoleren – dVi / dPi en SAM

Binnen de Nationale prestatieafspraken moeten woningcorporaties 675.000 woningen toekomst klaar isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het een doelstelling van de NPA om in die tijd ook 450.000 woning aardgasvrij te hebben gemaakt (hierover staat meer in onze vorige nieuwsbrief). Monitoring gebeurt onder andere in de dVi (de Verantwoordingsinformatie) en dPi (de Prospectieve informatie). Voor het opstellen van de dVi en dPi is veel informatie nodig die niet in Vabi Assets Energie voorhanden is. Over het stukje gerelateerd aan het gasverbruik en niveau van isolatie kunnen we wel een indicatie geven aan de hand van de gegevens voor het Energielabel.  

Binnen Vabi Assets Energie zijn vanaf 1 juli 2024 twee nieuwe datavelden toegevoegd om de status rondom ‘aardgasvrij’ en het ‘isolatieniveau’ bij te houden voor woningen in de voorraad.

Aan de hand van gegevens die voorhanden zijn wordt er een aanname gemaakt over de status. Het kan zijn dat als er meer informatie over het complex beschikbaar is de status verandert ten opzichte van wat in eerste instantie is aangenomen. In dat geval is het mogelijk om de automatische waardebepaling vanuit Vabi Assets Energie uit te zetten en door een eigen waarde te vervangen.  

De opties binnen de twee categorieën zijn iets uitgebreider dan de verschillende opties die beschreven zijn in de dVi en dPi. De opties zijn afgestemd om makkelijk gebruikt te kunnen worden in SAM. 

Waarde gasloos  Aanname Vabi Assets Energie 
Ja, warmtenet  Als externe warmtelevering wordt gebruikt voor tapwater en verwarming 
Ja, elektrische warmtepomp  Als verwarming en warm tapwater volledig worden geleverd door een elektrische warmtepomp 
Ja, anders  Als het niet past binnen bovenstaande maar gasverbruik = 0 
Nee, hybride warmtepomp  Als er een hybride warmtepomp aanwezig is 
Nee, voorbereid op   
Nee, hybride warmtepomp en voorbereid op       
Nee  default 

 

Waarde Isolatieniveau  Aanname Vabi Assets Energie 
Toekomstklaar (voldoet aan isolatiestandaard)  Woning voldoet aan de isolatiestandaard 
Toekomstklaar (vergaande isolatie)  Voldoet niet aan isolatiestandaard maar heeft label A+ of hoger 
Toekomstklaar (gereed voor LT-warmtenet)  Voldoet niet aan isolatiestandaard, maar heeft een lage distributietemperatuur bij verwarming 
Niet toekomstklaar (gereed voor MT-warmtenet)                 
Niet toekomstklaar  default 


Niet alle waarden die mogelijk zijn kunnen uit de gegevens in Vabi Assets Energie herleid worden. Het kan zo zijn dat een woning niet aan de isolatiestandaard voldoet, maar alsnog toekomst klaar wordt beschouwd. Dit kan bijvoorbeeld omdat het onderdeel is van een complex dat wel voldoet en mee kan in het gehele verwarmingssysteem van het complex. In dit geval kan de waarde van het dataveld worden aangepast aan de hand van de aanvullende informatie. De aanpassingen kunnen op woningniveau worden gedaan door de betreffende woning te openen, maar dit kan ook in bulk door de gegevens aan te passen met de renovatietool.
 

In de SAM rapportage worden de waarden onder Gasloos en Isolatieniveau overgenomen, zodat ze snel te exporteren zijn voor verder gebruik. Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

12 juli 2024
Vraag het Esther: een nieuwe optie in VA100 Leidingnetberekening

VA100 Leidingnetberekening is sinds versie 11.60 uitgebreid met een mooie functie die in (de huidige) versie 11.62 weer aangevuld is. Deze functie zorgt ervoor...

09 juli 2024
De Ψ (psi)-waarde. De lineaire koudebrug tussen het glas en het kozijn.

Een veld waar we veel vragen over krijgen is de Ψ (psi)-waarde. Je kan het vinden onder hulpmiddelen >> constructies bij je ramen. Wat...

06 juli 2024
Veel gestelde vragen Vabi Elements

Ben je nieuw met Vabi Elements en/of loop je tegen problemen aan? In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende vragen van andere...