Aantal identieke systemen in Vabi EPA 9.0

Bij de berekening van een appartementencomplex is er vaak een combinatie aanwezig van zowel individuele installaties in de wooneenheden en gemeenschappelijke installaties voor het gehele complex. Deze invoer is in de laatste update 9.0 gewijzigd.

Bij de invoer van een appartementencomplex met zelfstandige wooneenheden werd er standaard gerekend met de situatie dat het aantal installaties gelijk was aan het aantal aanwezige woonfuncties. Wanneer dit anders was, kon dit bij de algemene gegevens van het object worden aangegeven met het selecteren van het vinkje ‘Aantal installaties rekenzone ongelijk aan het aantal woonfuncties’:

Bij de algemene gegevens van de rekenzone konden vervolgens de afwijkende aantallen opgegeven worden. Bijvoorbeeld als er één gemeenschappelijk ventilatiesysteem aanwezig is, maar de andere installaties individuele toestellen zijn:

Vanaf de 9.0 versie zijn deze invoervelden weg en is dit verplaatst naar de invoer van de betreffende installatie zelf. Het aantal installaties kan nu worden aangegeven in het nieuwe veld ‘Aantal identieke systemen’.

 

Als we doorgaan op het vorige voorbeeld, zal bij één gemeenschappelijk ventilatiesysteem de invoer 1 zijn. Bij de overige individuele installaties van de aanwezige appartementen wordt dit getal 16. Standaard staat hier het vinkje ‘auto’ aan. In dit geval wordt er bij een individuele installatie in een appartementencomplex het aantal woonfuncties overgenomen dat is ingevuld. Bij gemeenschappelijke installaties wordt dit 1.

Wat belangrijk is om hierbij op te merken, is dat het gaat om het volledige systeem dat meermaals aanwezig is. Dit betekent dat niet alleen de opwekker, maar ook de distributie en afgifte meermaals voorkomen. Aantal identieke systemen is dus niet te gebruiken om aan te geven dat er meerdere opwekkers verbonden zijn aan hetzelfde distributiesysteem.

Naast de verandering in het aantal installaties, is er ook iets veranderd in de aantal bouwlagen die opgegeven kan worden. Voorheen stond het veld ‘aantal bouwlagen waardoor leidingen lopen’ op de plek waar sinds de 9.0 ‘aantal identieke systemen’ is terug te vinden. De locatie van het veld ‘aantal bouwlagen waardoor leidingen’ lopen is nu verplaatst onder het kopje ‘distributie’ waar het ook thuis hoort.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...