Aantal identieke systemen in Vabi EPA 9.0

Bij de berekening van een appartementencomplex is er vaak een combinatie aanwezig van zowel individuele installaties in de wooneenheden en gemeenschappelijke installaties voor het gehele complex. Deze invoer is in de laatste update 9.0 gewijzigd.

Bij de invoer van een appartementencomplex met zelfstandige wooneenheden werd er standaard gerekend met de situatie dat het aantal installaties gelijk was aan het aantal aanwezige woonfuncties. Wanneer dit anders was, kon dit bij de algemene gegevens van het object worden aangegeven met het selecteren van het vinkje ‘Aantal installaties rekenzone ongelijk aan het aantal woonfuncties’:

Bij de algemene gegevens van de rekenzone konden vervolgens de afwijkende aantallen opgegeven worden. Bijvoorbeeld als er één gemeenschappelijk ventilatiesysteem aanwezig is, maar de andere installaties individuele toestellen zijn:

Vanaf de 9.0 versie zijn deze invoervelden weg en is dit verplaatst naar de invoer van de betreffende installatie zelf. Het aantal installaties kan nu worden aangegeven in het nieuwe veld ‘Aantal identieke systemen’.

 

Als we doorgaan op het vorige voorbeeld, zal bij één gemeenschappelijk ventilatiesysteem de invoer 1 zijn. Bij de overige individuele installaties van de aanwezige appartementen wordt dit getal 16. Standaard staat hier het vinkje ‘auto’ aan. In dit geval wordt er bij een individuele installatie in een appartementencomplex het aantal woonfuncties overgenomen dat is ingevuld. Bij gemeenschappelijke installaties wordt dit 1.

Wat belangrijk is om hierbij op te merken, is dat het gaat om het volledige systeem dat meermaals aanwezig is. Dit betekent dat niet alleen de opwekker, maar ook de distributie en afgifte meermaals voorkomen. Aantal identieke systemen is dus niet te gebruiken om aan te geven dat er meerdere opwekkers verbonden zijn aan hetzelfde distributiesysteem.

Naast de verandering in het aantal installaties, is er ook iets veranderd in de aantal bouwlagen die opgegeven kan worden. Voorheen stond het veld ‘aantal bouwlagen waardoor leidingen lopen’ op de plek waar sinds de 9.0 ‘aantal identieke systemen’ is terug te vinden. De locatie van het veld ‘aantal bouwlagen waardoor leidingen’ lopen is nu verplaatst onder het kopje ‘distributie’ waar het ook thuis hoort.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

04 oktober 2022
Maatwerkadvies: klimaatfile in de buurt

Het klimaatbestand waarmee je rekent heeft een grote invloed op de resultaten van de berekening. Nationaal zijn er verschillen, terwijl voor het energielabel en...

21 september 2022
De opkomst van het energielabel

Zoals een temperatuuroverschrijdingsberekening staat tot een Vabi Gebouwsimulatie berekening voor onze installatie klanten zo staat het maken van een energielabel gelijk met de Vabi...

20 september 2022
De kracht van samenwerking

Vabi is opgericht door diverse instanties, zoals Rijksgebouwendienst, TU-delft, TU/e, TNO en diverse installatie en adviesbureaus. Omdat Vabi in eerste instantie een vereniging was...