Vijf tips voor het afmelden op basis van representativiteit

Delft, 3 januari 2017 – In het nieuwste interpretatiedocument zijn de regels voor het toepassen van representativiteit aangescherpt. Er staat beschreven hoe de EPA-adviseur een steekproef dient te nemen om representativiteit aan te kunnen tonen. Wij geven u vijf tips om representativiteit toe te passen in Vabi EPA-W.

1. representatieve woningen in stap 4 (woningen)

Bij Woningen (stap 4) geef je alle bezochte adressen op. Belangrijk is dat het adres van de bezochte woningen wordt ingevuld bij de adresgegevens.

  • Tip: geef bij woningnaam niet (alleen) het adres op, maar geef aan om welke type woning het gaat. Zo kunt u de gelijkende woningen makkelijker koppelen.

stap-1-epa-w

stap-1-epa-w-type

2. gelijkende woningen in stap 5 (groepen)

Bij Groepen (stap 5) geeft u de adresgegevens van de gelijkende woningen op en aan welke referentiewoning deze gekoppeld wordt.

stap-2-epa-w-type

3. afmelden woningen

Als alle gegevens van zowel de referentie woningen als de gelijkende woningen zijn ingevuld en gecontroleerd, kunnen de woningen afgemeld worden. Kies bij Certificaten voor ‘Automatisch afmelden van groepen’. Selecteer de gewenste groepen en klik op Automatisch afmelden.

Zowel de bezochte (referentie) woningen, als de gelijkende woningen, worden dan in een actie op EP-online afgemeld. De afmeldgegevens worden alleen bij de referentiewoning (stap 4) geplaatst.

stap-3-epa-w-type

  • Tip: om de dossiervorming van representativiteit te onderbouwen, kunt u gebruik maken van het woningdossier. Bij de algemene instellingen kunt u een locatie opgeven. Door de software worden automatisch submappen aangemaakt, zodra het woningdossier gevuld wordt. Via Documenten en foto’s kunt u bestanden toevoegen of inzien die betrekking hebben op de betreffende woning en eventueel gelijkende woningen.

stap-5-epa-w-type

4. aanmaken EI-rapport

Tot slot kunnen de EI-rapporten aangemaakt worden. Via menu Certificaten en de optie ‘Certificaat voor woningen’ kunnen de bestanden van de bezochte (referentie) woningen uit stap 4 aangemaakt worden. Via ‘Certificaten voor groepen’ worden de bestanden voor de gelijkende woningen aangemaakt. Van RvO.nl ontvangt u per woning, zowel referent als gelijkend, een energielabel.

  • Tip: heeft u een deel van de gelijkende woningen al afgemeld en een deel nog niet? Zet de afgemelde woningen dan in een aparte groep, zodat u voor de hele groep de EI-rapporten kunt aanmaken.

5. (optioneel): uitbreiden gelijkende woningen

Heeft u de bezochte, referentiewoningen reeds afgemeld en wilt u alleen gelijkende woningen afmelden? Dat kan. Maak een aparte groep voor de nieuw af te melden gelijkende woningen. Als u gaat afmelden, kies dan voor uitbreiden.

De gelijkende woningen krijgen geen nieuw afmeldnummer, maar worden toegevoegd aan het afmeldnummer van de gekoppelde referentiewoning en hebben een geldigheid van 10 jaar na opnamedatum van de oorspronkelijke referentiewoning.

  • Tip: een gelijkende woning moet altijd gekoppelde worden aan een woning die op EP-online is afgemeld onder zijn eigen adres. Het is niet mogelijk om woningen te koppelen aan een woning die als gelijkende woning is afgemeld.

Bijvoorbeeld: Kleveringweg 4 is opgegeven bij Woningen (stap 4) en Kleveringweg 6, 8 en 10 zijn als gelijkende woningen afgemeld. Op een later tijdstip wordt ook Kleveringweg 12 afgemeld, deze is gelijk aan 4 t/m 10. Kleveringweg 12 kan dan alleen afgemeld worden, als deze gekoppeld wordt aan Kleveringweg 4. Kleveringweg 6, 8 en 10 kunnen niet uitgebreid worden.

stap-4-epa-w-type

Meer informatie

Wilt u ook aan de slag met Vabi EPA-W of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...