Milieuprestatieberekening met Vabi Elements

Bij een omgevingsvergunning voor een gebouw is het reeds verplicht een milieuprestatieberekening (MPG) te berekenen. Ook bij een BREEAM worden maximaal 8 punten toegekend voor de credit MAT-1 middels deze berekening. Nieuw in 2018 zijn de minimale eisen vanuit het Bouwbesluit waaraan het gebouwontwerp moet voldoen.

Met een milieuprestatieberekening worden de schaduwkosten voor het milieu bepaald van de gebruikte bouwmaterialen. Vabi Elements bepaalt snel en foutloos de invoerparameters die nodig zijn. Neem deze invoer over in de DGBC materialentool en je maakt gratis de benodigde milieuprestatieberekening!

Ontdek hier de 3 stappen voor een milieuprestatieberekening:

1. Exporteer het bouwdelen scherm naar Excel

Vabi Elements werkt op basis van een intelligent 3D model. Hieruit wordt automatisch een lijst gegenereerd met alle getekende bouwdelen inclusief oppervlakten. De constructie diktes zijn hier nog niet afgetrokken, de vlakken sluiten op elkaar aan. In de meeste gevallen (vloeren/gevels) zijn dit dus precies de maten die jij nodig hebt!

In de andere gevallen kan eventueel een correctie toegevoegd worden bij stap 2. Zie onze online help voor de maatvoering van de geometrie.

Sorteer de tabel op ‘Constructie’ en druk op ‘Tabel opslaan’ om de lijst te exporteren naar Excel.

 

2. Tel de totalen op in Excel

In Vabi Elements heb je de tabel met alle bouwdelen geëxporteerd naar Excel. Voor de MPG-berekening kunnen deze bij elkaar opgeteld worden met behulp van een SOM-formule in Excel.

Tip: tel de totalen bij elkaar op in de laatste rij, en verberg de andere rijen van dezelfde constructie om een goed overzicht te krijgen. Het is ook mogelijk om in Elements (bij stap 1) te filteren op een bepaalde constructie, zodat alleen deze gegevens geëxporteerd worden naar Excel.

3. Voer de invoerparameters in de DGBC materialentool in

Nu je de oppervlakten weet van de bouwdelen, kunnen deze inclusief de schaduwkosten ingevuld worden in de gratis DGBC materialentool. Voeg de bouwdelen die geen onderdeel zijn van de geometrie in Vabi Elements zoals funderingsbalken apart toe en toets of je voldoet aan de gestelde eisen.

Wist je dat over het algemeen vloeren en gevels het grootste aandeel hebben in de milieubelasting door materialen van een gebouw?

Tip: oppervlakten hergebruiken voor een energielabel bepaling

Het overzicht van de bouwdelen kun je ook gebruiken worden om de oppervlakten voor een energielabel berekening te bepalen. Voor onze EPG module worden automatisch de juiste maten voor vloer- en geveloppervlakten berekent op basis van de constructiedikten. Vooral voor grote projecten bespaart dit tijd.

< Ga terug naar het overzicht