Klimaatramen en Hollandse klimaatgevel

In Vabi Elements is het mogelijk om klimaatramen en een Hollandse klimaatgevel in te voeren. Wat is het verschil tussen deze twee ramen en wat gebeurt er precies, wanneer je voor deze opties kiest? Lees hier onder verder wat er mogelijk is.

Klimaatramen

Een klimaatraam bestaat uit twee ramen met een geventileerde spouw, waartussen zonwering geplaatst kan worden. De ventilatielucht koelt de zonwering af, waardoor er minder warmte vanaf de zonwering naar binnen wordt gestraald.

In de winter kan een klimaatraam worden gebruikt om het raam op te warmen en zo de koude-straling van het raam naar binnen te verminderen. Dit is alleen gunstig, wanneer er geen sprake is van WTW. Anders zou de lucht te veel afkoelen om er warmte uit te kunnen terugwinnen.

In Vabi Elements kun je bij constructies kiezen voor een klimaatraam, waarbij je twee glastypen kunt opgeven. Vervolgens kun je aangeven of er binnen, tussen, of buiten zonwering is en of en hoe de ventilatie plaatsvindt. Bij de keuze van ventilatielucht uit de ruimte, zal worden uitgegaan van volledige afzuiging bij het raam.

 

Hollandse klimaatgevel

Een onderhoudsvriendelijkere variant op het Klimaatraam is de Hollandse klimaatgevel. Deze bestaat niet uit twee ramen, maar er wordt aan de binnenkant van het glas zonwering geplaatst en tussen de zonwering en het glas lucht afgezogen. Deze lucht koelt de zonwering, waardoor de zonwering minder warmte naar binnen straalt.

In Vabi Elements kun je de Hollandse klimaatgevel selecteren, wanneer er binnen zonwering aanwezig is. Ook bij de Hollandse klimaatgevel zal worden uitgegaan van volledige afzuiging bij het raam.

< Ga terug naar het overzicht