Havensteder, Rotterdam

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

“De implementatie verliep prettig en geruisloos”

Havensteder is de nieuwe naam voor Com•Wonen en PWS Rotterdam, die op 1 juli 2011 zijn gefuseerd. Com•Wonen beheerde ruim 33.000 woning in en rondom Rotterdam. De nieuwe organisatie beheert ruim 48.000 woningen in de stadsregio. Dit gesprek gaat over de selectie en implementatie van Vabi Assets Energie bij het voormalige Com•Wonen.

In augustus 2010 blies woningcorporatie Com•Wonen haar EPA-traject nieuw leven in. Dit betekende een nieuwe EPAadviseur, een nieuw systeem en een traject om zelf EPA-gecertificeerd te worden.

Com•Wonen bezat een database met EPA-gegevens, waar weinig mee werd gedaan. Ze zocht daarom een instrument dat deze kostbare gegevens kon omzetten in concrete informatie.

Henk Hartman, contractmanager bij Havensteder, was projectleider van het EPA-project dat nu succesvol is afgesloten. Voor ons een reden om hem naar zijn ervaringen met Vabi Assets Energie te vragen. Henk Hartman vertelt, samen met Jeroen Blok, voormalig manager a.i bedrijfsbureau bij Com.Wonen, over de overstap naar Vabi.

Com•Wonen had de energielabels van de woningen al in een systeem staan. Waarom zijn jullie aan een selectietraject voor een nieuw systeem begonnen?
We hadden een database vol met labels, maar deden er nog niet genoeg mee. Dat was voor ons de reden om het traject opnieuw op te starten.

Hoe zijn jullie bij Vabi uitgekomen?

Nadat we afscheid hadden genomen van onze toenmalige EPA-adviseur, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe partner. Wij kenden Vabi als marktleider op het gebied van vastgoed optimalisatie en onze fusiepartner PWS Rotterdam werkte ook al met Vabi Assets Energie.

Een nieuw systeem betekent ook een migratietraject. Hoe is dit verlopen?

De implementatie verliep prettig en geruisloos. We zijn begonnen met het omzetten van de data vanuit Epact/W naar het Vabi formaat. Daarna hebben we de kwaliteitscontrole uit Vabi Assets Energie daar overheen gezet. Zo zagen we meteen of de data wel op orde waren. Vervolgens hebben Vabi en onze nieuwe EPA-adviseur, Atriensis, de software achter de schermen geïmplementeerd. Daar hebben we geen omkijken naar gehad. Ook onze ICT afdeling is zeer te spreken over het traject.

“Ook onze ICT afdeling is zeer te spreken over het traject”

Vabi Assets Energie ondersteunt verschillende manieren van werken, zoals het labelen van woning in eigen beheer of juist in samenwerking met een adviseur. Voor welke werkwijze hebben jullie gekozen?

Wij wilden de labeling van woningen in eigen beheer uitvoeren. Daarom hebben we onszelf gecertificeerd en hebben we twee medewerkers aangetrokken die zijn opgeleid tot EPA-adviseur. Adviesbureau Atriensis heeft ons geholpen met dit traject.

Wat zijn de toekomstplannen van Havensteder op het gebied van energiebeleid en hoe kan Vabi hierbij helpen?

We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden. Onze EPA-opnemers werken al zeer intensief met Vabi Assets Energie qua invoeren van woningen en het maken van analyses. We hebben het ook al gebruikt om op strategisch niveau onze doelstellingen in te voeren. We zijn nu klaar voor de volgende stap: het vertalen van het beleid naar concrete maatregelen met behulp van de software.

Dus: als we naar gemiddeld label C gaan, hoe doen we dat, en hoe snel, wat gaan we investeren en wat kunnen we doorberekenen aan de huurders? We zijn dan ook klaar voor een expert training in de software, waarin meer van onze medewerkers de ins- en outs van de software leren.