3B wonen

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

“Vabi luistert écht naar haar klanten”

3B Wonen is een moderne woningcorporatie aan de noordelijke rand van Rotterdam en werkzaam als sociale verhuurder in de gemeente Lansingerland. Deze gemeente bestaat uit drie dorpskernen: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. 3B Wonen beheert zo’n 4000 woningen en beschikt over een divers en goed onderhouden woningbestand.

In 2010 heeft 3B Wonen haar ambitie op het gebied van duurzaamheid bepaald. In de periode tot 2018 wil 3B Wonen de energetische kwaliteit van haar woningen verbeteren tot een gemiddeld label B met een isolatie-index van 1,25. De eerste projecten werden in 2011 uitgevoerd.

3B Wonen is klant van het eerste uur van Vabi Assets Energie. Louis Verstraaten is teamleider Planmatig Onderhoud bij 3B Wonen. Hij vertelt aan ons hoe de software hem helpt bij het vormgeven én uitvoeren van het energiebeleid.

Allereerst, wat zijn uw dagelijkse werkzaamheden?

Ik ben teamleider Planmatig Onderhoud. Ik ben in die rol verantwoordelijk voor het totale planmatige onderhoud van ons bezit. Ook maak ik de meerjarenonderhoudsbegroting. Aan het energiebeleid werk ik samen met onze manager Vastgoed. Ik haal de gegevens hiervoor uit Vabi Assets Energie, en hieruit volgt een voorstel voor het beleid richting het MT.

Jullie werken al een paar jaar met Vabi Assets Energie. Waarom hebben jullie deze software aangeschaft?

We werken inderdaad al sinds 2009 met de software. We waren denk ik één van de eerste gebruikers. De belangrijkste reden dat we voor Vabi Assets Energie hebben gekozen, was dat de database bij ons werd geïnstalleerd. Het zijn tenslotte onze gegevens en we willen daar zelf de controle over hebben.

3B Wonen gebruikt Vabi Assets Energie intensief voor het opstellen van energiebeleid. Hoe helpt de software jullie hierbij?

In eerste instantie zijn we gestart met het doorrekenen van het Aedes Convenant. Als basis hebben we hier scenario’s op gedraaid. Maar we hebben ook andere scenario’s geprobeerd, zoals alle woningen naar label B of label A.

Hoe is jullie energiebeleid nu vormgegeven?

Onze doelstelling is dat het totale bezit in 2018 op gemiddeld label B komt. Het beleid staat op hoofdlijnen in Vabi Assets Energie. Dit wordt in de zogenaamde “schaduwomgeving” nauwkeuriger uitgewerkt. De belangrijkste maatregelen die we nemen zijn het vervangen van CV/WW ketels, isoleren van daken en muren en het plaatsen van isolerende beglazing. Hiermee kom je bij een woning al snel op een label B.

We hebben 1 belangrijke voorwaarde: onze investeringen moeten kostendekkend zijn. Dat betekent dat we alles doorberekenen in een huurverhoging. Vorig jaar zijn we begonnen met de eerste projecten. Elke huurder wordt persoonlijk bezocht door een projectleider en een medewerker van het team Woonbeheer. Hierbij hebben we het niet alleen over de energiebesparende maatregelen, maar nemen we ook de sociale omgeving en eventuele klachten mee. We merken dat bewoners door deze aanpak sneller geneigd zijn om mee te doen met de energiebesparende maatregelen.

We maken dus dagelijks gebruik van Vabi Assets Energie. Eén keer per jaar maken we een meetmoment, waarmee we voortgangsrapportages voor bijvoorbeeld ons jaarverslag kunnen maken.

“Het belangrijkste is de kennis achter de modellen van Vabi”

Wat vindt u de sterke punten van Vabi?

Wat ik het sterkste punt van Vabi vindt, is dat ze echt naar de klanten luisteren. Zo organiseren ze bijvoorbeeld regelmatig gebruikersgroep bijeenkomsten waarin klanten hun input kunnen geven. Maar buiten dat, nemen ze suggesties die je aandraagt ook echt serieus. Daarbij is de software ook nog eens heel gebruiksvriendelijk. En het belangrijkste is de kennis die achter de modellen zit; ze zijn nu bijvoorbeeld bezig om de energielasten op huishoudenniveau beter te kunnen voorspellen. Dat zijn ontwikkelingen die ons als corporatie alleen maar ten goede komen.

Wat zijn tenslotte de toekomstplannen van 3B Wonen en hoe kan Vabi hierin een rol spelen?

We zijn nu klaar voor de laatste stap van het proces, het monitoren van het beleid. De basisfunctionaliteit is er al, maar dit wordt nu doorontwikkeld in Vabi Assets Energie. Ook hier werkt Vabi weer nauw samen met haar klanten om deze functionaliteit zo goed mogelijk te ontwikkelen.