Van Dorp Installaties biedt duurzaamheid en comfort door gebruik te maken van Vabi Elements

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

Hoe is het gebruik en de ervaringen met Vabi Elements bij Van Dorp?

In opdracht van de facility manager van een logistieke dienstverlener in de regio Schiphol, heeft van Dorp een kantoordeel van het gebouw onder de loep genomen. De focus van de opdracht lag enerzijds op het realiseren van een comfort verbetering, hiernaast is gekeken naar energiereductie en total cost of ownership (TCO).

Het gebouw kent deels een hoge bezetting, zonnige ligging en veel glas, waardoor de temperatuur behoorlijk op kan lopen. Het plaatsen van screens leverde de klant een elektriciteitsbesparing van 26.000 kWh op de koeling. Omdat de warmtevraag groter wordt, kwam de totale jaarlijkse besparing uit op 1.800 euro. Een snelle rekensom bood de facility manager een terugverdientijd van 28 jaar. Puur kijkend naar de energiereductie is dit geen aantrekkelijke case voor de klant.

Naast de zonwering is gekeken naar het vervangen van conventionele naar energiezuinigere verlichting. Door het 24/7 gebruik van verschillende ruimten in het gebouw, bleek deze maatregel een reductie op te leveren van 45 ton CO2 /jaar. Dit komt neer op een elektriciteitsbesparing van 100.000 kWh/jaar en 12.500 euro per jaar (inclusief meerprijs gas en minderkosten onderhoud). Dit resulteert in een terugverdientijd van slechts 3,2 jaar.

DUURZAAMHEID HAND IN HAND MET COMFORT

Ervaringen met Vabi Elements

Van Dorp heeft ook gekeken naar de ruimtetemperaturen en de comfort beleving. Uit de simulatie bleek dat de kantoortuinen te warm werden. De facility manager beaamt dat deze ruimten als oncomfortabel worden ervaren. Door zonwering te plaatsen, reduceren wij de gewogen overschrijdingsuren van 348 uur naar 4 uur per jaar. Wanneer ook de verlichting vervangen wordt, zijn er geen temperatuursoverschrijdingsuren meer.

Toen de centrale koelmachine stuk ging, is voor het vervangen een Vabi berekening gemaakt. Uit de berekening bleek dat de koelmachine het hele jaar moest draaien voor koudelevering. Op een eenvoudige manier kon de meerwaarde van een koelmachine met vrije koeling worden onderbouwd. Zo levert dit een reductie op van 24 ton CO2 per jaar en een kosten besparing op van ruim 5.000 euro/jaar. De engineering voor de nieuwe koelmachine is in volle gang en de installatie zal op korte termijn geplaatst worden.
ir. Dirk-Jan Peters adviseur energiemanagement Van Dorp Zoetermeer.

Bent u benieuwd naar andere ervaringen met Vabi Elements?
Lees de andere klantverhalen van bijvoorbeeld Roycon installaties en van VDR Bouwgroep of neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.