Banner op de pagina samen klaar voor NTA 8800

Bètaversie 0.9 van Vabi EPA is beschikbaar!

Vabi EPA NTA 8800 Bètaversie 0.9 is beschikbaar

Bètaversie Vabi EPA 0.9 is beschikbaar. Deze versie is officieel geattesteerd volgens de BRL 9501. In deze versie zijn de wijzigingen volgens de NTA 8800:2022, die op 1 januari zijn gepubliceerd, verwerkt. Deze wijzigingen worden waarschijnlijk per 1 juni 2022 officieel in de bouwregelgeving opgenomen.

Sinds de ingang van de NTA 8800 zijn kleine aanpassingen en verduidelijkingen naar voren gekomen. Daarnaast zijn er op verzoek van de markt enkele inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Deze gaan over onderwerpen waarvoor nieuwe inzichten zijn verkregen of nieuwe technieken die zich hebben bewezen. Bekijk de wijzigingen in de NTA 8800.

De wijzigingen hebben, afhankelijk van de situatie, licht positieve dan wel negatieve invloed op de resultaten. Bij de projecten die wij doorgerekend hebben was het verschil maximaal enkele procenten.

Wil je weten wat het effect precies is? Open deze dan in de Bètaversie.

In de software zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

Installaties

 • WKO: er is een optie bijgekomen of de bron voor of vanaf 2013 is gerealiseerd.
 • Ventilatie: aanpassing in de formule voor ‘f ctrl’.
 • Verwarming/ koeling:
  • aanpassing in pompvermogen
  • Forfaitaire waarden hulpenergie ketels en warmtepompen zijn aangepast.
  • Forfaitaire waarde voor variabele A in de ABC formule (9.85) voor ketels vanaf 2015 is omhoog bijgesteld.

Kwaliteitsverklaringen

 • De kwaliteitsverklaring optie’s met betrekking tot groter dan XL is al in 8.10 verwerkt.

Geometrie

 • Beschaduwing is uitgebreid.
 • Invoer beschaduwing is makkelijker gemaakt.

Overige wijzigingen

 • Voor aluminium rolluiken wordt nu standaard met een additionele weerstand zonwering van 0.2 gerekend.

Let op: De datastructuur is gewijzigd ten opzichte van de vorige versie. Projecten die zijn aangemaakt in versie 0.9 kunnen daarom niet geopend worden in versie 8.10 en ouder.

Bekijk alle wijzigingen in de releasenotes

Afbeelding ter decoratie van een laptop

Download de software

Let op: projecten die gemaakt zijn in deze versie kunnen niet meer worden geopend in versie 8.10. Stel je project dus eerst op in versie 8.10 en bekijk daarna de berekening in de Bètaversie.

Op onze support pagina (scroll naar beneden)

Waarom Bètaversie 0.9?

Ben je bezig met projecten waarvan de omgevingsvergunning na 1 juni 2022 wordt ingediend, dan kun je deze doorrekenen met Vabi EPA versie 0.9 en zorgen dat de projecten aan de BENG eisen voldoen als je ze gaat registreren volgens de gewijzigde NTA 8800.

Niet registreren met Vabi EPA 0.9

Met de Vabi EPA Bètaversie 0.9 krijg je inzicht in het effect van de wijzigingen op de BENG-indicatoren. Je kunt niet registreren met deze versie. Vabi EPA versie 8.10 is hiervoor de officiële versie. In versie 9.0, die we rond 1 juni releasen, kun je registreren volgens de gewijzigde NTA 8800 methodiek.

Om alvast te rekenen met de gewijzigde NTA 8800, is het belangrijk om zowel versie 0.9 als versie 8.10 naast elkaar te installeren. Wij hebben ervoor gezorgd dat dat automatisch het geval is. Zo kun je woningen registreren met de officiële versie en alvast projecten doorrekenen met de Bètaversie.

Opfriscursussen 

Heb je voor 31 december 2021 je vakbekwaamheid behaald? Dan dien je voor 1 oktober 2022 een opfriscursus te volgen om je vakbekwaamheid te behouden. In deze opfriscursus wordt je op de hoogte gebracht van de wijzigingen en worden veelgemaakte fouten doorgenomen.

Op onze website vind je een overzicht van de aanbieders van de opfriscursussen.

Bekijk de aanbieders

 

 

Ga direct aan de slag

Ga aan de slag met de Quick start of laat je informeren over de methodiekwijziging tijdens de updatetraining.
update training EPA
Bekijk de Quickstart

Ga direct aan de slag met behulp van de quickstart! Je ziet in één oogopslag waar je de nieuwe functionaliteiten kunt vinden, hoe je ze bedient en hoe jouw werk sneller en leuker wordt.

Schrijf je in voor de updatetraining

We laten je graag zien wat er is gewijzigd is in de methodiek en wat de invloed is op de BENG-indicatoren. Volg onze gratis online software updatetraining op dinsdag 22 februari a.s!

Wat:        Software updatetraining
Waneer:        Dinsdag 22 februari 2022 om 10.00 uur
Waar:      Online via Teams

Meer weten?

Wil je meer weten over de NTA 8800 of over EPA NTA 8800?