Gebouwcomplex invoeren met warmteverlies ISSO 51

In de laatste (3.10.1) versie van Vabi Elements is de invoer veranderd van afgiftesystemen en zones als je rekent volgens de warmteverlies ISSO 51 (2023) norm. In dit artikel leggen we je aan de hand van een voorbeeldproject uit wat je precies aangeeft bij een project en wat je daarmee kan.

Wat is er veranderd?

Als je warmteverlies volgens 2017 rekent, dan kan je een gebouw opdelen in zones. Dit geeft resultaten per zone, zoals aansluitvermogen. Als je rekent volgens warmteverlies 2023 (zie Projectinstellingen) zijn deze zones niet meer nodig. In plaats daarvan kan je nu meerdere gebouwen samenbrengen in een gebouwcomplex. Dan krijg je van de gebouwen de warmteverliesresultaten en daarnaast van het gebouwcomplex de ontwerpvermogens voor gebouwen met individuele en/of collectieve installatie. Voor de overige modules (gebouwsimulatie en koellast) werkt dit nog niet en wordt het eerste gebouw dat is aangevinkt, doorgerekend. Om het warmteverlies/aansluitvermogen correct te kunnen berekenen, is er wel wat extra invoer nodig.

Nieuwe invoer: Opwekking

Als je een oud project wil gaan doorrekenen in warmteverlies 2023, is het eerste dat opvalt dat bij Hulpmiddelen het invoerscherm Opwekking erbij gekomen is. Hier kan je invullen of het gebouw op een individueel of collectief systeem aangesloten is:

Hier kan je invullen of het gebouw op een individueel of collectief systeem aangesloten is:

Vervolgens geef je bij Hulpmiddel Distributie aan op welke Opwekking dit distributienet zit aangesloten:

Hier geef je bij Hulpmiddel Distributie aan op welke Opwekking dit distributienet zit aangesloten

Dit distributienet wordt vervolgens in het Sjabloon Afgiftesysteem gebruikt. Vervolgens koppel je dit afgiftesysteem aan een ruimte, die onderdeel is van een gebouw. Hierdoor kan er onderscheid gemaakt worden tussen gebouwen met een individuele en een collectieve installatie.

Nieuwe invoer: Gebouwcomplex

Om meerdere gebouwen met individuele en/of collectieve installatie door te kunnen rekenen, geef je aan bij welk gebouwcomplex de gebouwen horen. Je kan een nieuw gebouwcomplex maken bij Eigenschappen – Gebouwcomplex:

Maak een nieuw gebouwcomplex aan bij Eigenschappen – Gebouwcomplex in Vabi Elements

En vervolgens koppel je bij Eigenschappen – Gebouwen welke gebouwen er in welk gebouwcomplex zitten:

Resultaten voor élk gebouw en ontwerpvermogen per type installatie

Nu kan je een compleet gebouwcomplex doorrekenen, waarbij direct de resultaten voor élk gebouw in de uitvoer komen. Daarnaast worden de ontwerpvermogens voor de individuele installaties en de collectieve installatie berekend. Voor de begane grond van het bijgeleverde voorbeeldproject ziet dit er in de resultaten zo uit:

Voor de overige modules (gebouwsimulatie en koellast) werkt dit nog niet en wordt het eerste gebouw dat is aangevinkt doorgerekend.

Warmteverlies en Ontwerpvermogens

Als je rekent volgens warmteverlies 2023 kan je nu meerdere gebouwen samenbrengen in een gebouwcomplex. Dan krijg je van de gebouwen de warmteverliesresultaten en daarnaast van het gebouwcomplex de ontwerpvermogens voor gebouwen met individuele en/of collectieve installatie. Hiervoor geef je bij Hulpmiddelen – Opwekker aan of het een individuele of collectieve installatie is. Vervolgens kan je meerdere gebouwen doorrekenen door bij Eigenschappen – Gebouwen meerdere gebouwen aan een gebouwcomplex te koppelen. Voor de overige modules (gebouwsimulatie en koellast) werkt dit nog niet en wordt het eerste gebouw dat is aangevinkt, doorgerekend.

Heb je verder nog vragen over het rekenen met warmteverlies 2023? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

26 april 2024
Nationale Prestatieafspraken: versnelde verduurzaming

In de zomer van 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken (NPA) vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk, VNG, Aedes en de Woonbond met...