Zo zet je eenvoudig je objectgegevens klaar voor de marktwaardebepaling

De marktwaardering 2019 is inmiddels door de meeste corporaties afgerond. Een handtekening van de accountant onder de jaarrekening en een strik erom. Een mooie afronding van een intensief traject. Nu is het moment om te reflecteren en vooruit te blikken naar de komende waarderingsronde. Het blijkt namelijk ieder jaar weer veel werk om de gewenste data die is benodigd voor de marktwaardebepaling te verzamelen. Vaak resulteert de dataverzameling in een zoektocht naar losse Excel-bestanden om de juiste objectgegevens boven tafel te krijgen. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om secuur naar de data te kijken omdat afwijkende gegevens kunnen leiden tot grote effecten in de waardebepaling.

Het zou zonde zijn als de gecontroleerde data alleen worden gebruikt voor de marktwaardering. Het advies is dan ook om niet alleen de tijd te nemen om mogelijke afwijkingen op te sporen, maar om deze afwijkingen ook aan te passen in de (data)bron en om ervoor te zorgen dat deze data voor de gehele organisatie te raadplegen zijn, zodat iedereen gebruik kan maken van jouw kwalitatief goede data. Wedden dat je collega’s heel blij zijn met het werk dat jij al hebt verricht!

Zet een standaard export klaar

Als de data op één centrale plaats zijn terug te vinden maakt dat het opstarten van het nieuwe marktwaardetraject in de zomermaanden gemakkelijker. Om een handje te helpen, zijn de objectgegevens uit het handboek ‘Marktwaarde’ hieronder uiteen gezet en gekoppeld aan de bijbehorende datavelden Vabi Vastgoeddata. Door gebruik te maken van de standaard export in Vabi Vastgoeddata, kun je de objectgegevenstemplate van Ortec Finance TMS gevuld klaarzetten. Door de data gedurende het jaar up-to-date te houden, kan veel tijd worden bespaard en kan de data daarnaast ook gemakkelijk voor andere doeleinden worden gebruikt.

Andere gegevens die ook handig zijn om mee te nemen in je standaard export als je het template voor Ortec Finance TMS snel wilt vullen zijn:

Let op:  sommige datavelden dienen als peildatum 31-12 te hebben. Zet daarom alles al klaar en maak een export op (of rond) 31 december.

Bekijk hier hoe je eenvoudig uit Vabi Vastgoeddata een export van de juiste data maakt:

Grip op datawijzigingen en eenvoudig verantwoording afleggen

De onderstaande punten helpen bij het gestructureerd opslaan en bijwerken van de objectgerelateerde gegevens in Vabi Vastgoeddata:

  • Datakwaliteitschecks op volledigheid geven in één oogopslag aan waar data nog ontbreekt. Handig om te weten waar je nog data dient aan te vullen.
  • Datahistorie laat zien wanneer en door wie de data voor het laatst is bijgewerkt, wat de oude waarde was en wat de nieuwe waarde is. Zo is bij wijzigingen of afwijkingen eenvoudig verantwoording af te leggen.
  • Digital Twins zorgen voor automatisch gevulde, gecontroleerde en bijgewerkte gebruiksoppervlakten conform de NEN2580.

Je data voor het marktwaarderingsproces kunnen ook prima worden gebruikt voor input voor je vastgoedsturing. Lees meer hierover in dit artikel.

Meer informatie

Wil je ook aan de slag met het op orde brengen en houden van je vastgoeddata of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Digital Twins en hoe je daar je NEN2580 oppervlakten voor de marktwaardering automatisch uithaalt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

11 juni 2020
Onzelfstandige woningen, parkeerplaatsen, collectieve objecten gewoon in Vabi Vastgoeddata

In Vabi Vastgoeddata (versie 1.17 – 11 juni 2020) is het niet langer verplicht om de BAG-ID’s in te vullen. Dat maakt het mogelijk...

08 juni 2020
Antwoord op de vragen uit de live demonstratie van Vabi Vastgoeddata

Meer dan 200 corporatiemedewerkers zaten 28 mei klaar voor de online demonstratie van Vabi Vastgoeddata. Ze zagen hoe onze informatiemanagement oplossing corporaties kan helpen...

02 juni 2020
Digital Twins met behulp van laseropnames

Steeds meer corporaties kiezen voor vastgoedbeheer met Digital Twins. Sinds begin dit jaar realiseerde Vabi die al vanaf plattegronden. Maar wat als de plattegrond...