6 belangrijke lessen uit het e-book: vastgoeddata op orde, ook na morgen (deel 1)

Delft, 26 augustus 2019 – Onlangs hebben we het e-book vastgoeddata op orde, ook na morgen! uitgebracht. Deel 1 van het ebook beschrijft de visie op gestructureerde en toekomstbestendige vastgoeddata. In dit artikel lees je alvast de belangrijkste lessen uit deel 1 van het e-book.  

 

1. Vastgoeddata op orde brengen is noodzakelijker dan ooit. 

 Er wordt veel verwacht van woningcorporaties. Ze moeten terug naar de kerntaak en tegelijkertijd hun kwaliteit verbeteren en transparantie verhogen. Daarnaast besteden ze meer taken uit én worden vanuit wet- en regelgeving strengere eisen gesteld aan bijvoorbeeld duurzaamheid. Ga er maar aan staan. De enige manier om al deze processen integraal te managen, is eenduidige en controleerbare informatie te gebruiken. De noodzaak om vastgoeddata echt op orde te brengen, is nu dus aangebroken.   

 

2. Ondanks dat elke corporatie wel bezig is met het op orde brengen van vastgoeddata, lijkt dit niet echt van de grond te komen. 

Hoewel elke medewerker de vastgoeddata graag op orde wil hebben, lijkt het toch niet goed van de grond te komen. Nog steeds zijn corporatiemedewerkers veel tijd kwijt aan het zoeken naar en verzamelen van vastgoeddata. Waarvan ze daarna niet zeker weten of ze kloppen.  Dit moet en kan anders, vinden velen. Maar er is veel twijfel of de huidige systemen in de markt (zoals cartotheken) wel zo geschikt zijn om vastgoeddata in te beheren, ook straks. 

Gegevensmodel voor Vastgoed (bron: CORA (woningCorporatie Referentie-Architectuur)

 

3. Standaardisatie is belangrijk bij het op orde brengen van vastgoeddata.  

Corporaties zijn gewend om met veel verschillende experttools te werken. Wil je met deze experttools blijven werken, dan is regelmatig synchroniseren van de gegevens belangrijk. Zo weet je dat je altijd met juiste data werkt. Standaardisatie maakt het aanleggen van koppelingen tussen de verschillende systemen makkelijker. 

 

4. Net als het structureren van je data op basis van het fysieke vastgoed. 

Veel corporaties kiezen een datastructuur op basis van een administratieve werkelijkheid. En dat is lastig. Want door alle wijzigingen in wet- en regelgeving en nieuwe informatie die erbij komt is een dergelijke structuur niet meer afdoende. Het kost veel tijd en geld om wijzigen in de structuur door te voeren (denk bijvoorbeeld aan de DAEB/ niet DAEBsplitsing). Beter kan er gewerkt worden met een echte replica van het vastgoed, waarbij gebouw, pand, bouwdeel en bouwkundig element de basis zijn. 

 

5. Door alle nieuwe technologieën moet een vastgoeddataplatform zo flexibel zijn, dat het alle aankomende veranderingen aankan.  

De ontwikkelingen op het gebied van data gaan snel, maar één ding weten we zeker: de behoefte van vandaag is een andere dan die van morgen. Vragen over het vastgoed veranderen, automatisch toegevoegde data (vanuit sensoring of the Internet of Things) moet ergens een plek krijgen en dataplatformen worden straks door meerdere partijen gedeeld. Flexibiliteit van het platform (met een structuur op basis van het vastgoed) is dan essentieel.  

 

6. Om echt mee te groeien met de toekomst, moeten data verrijkt worden tot een zogenaamde “digital twin”. 

Vabi Vastgoeddata is de oplossing voor de bovengenoemde flexibele datastructuur die zich zowel in de breedte als de diepte kan ontwikkelen. Het platform bevat niet alleen een gestandaardiseerd datamodel, maar ook automatisch gegenereerde 3D-modellen waar het vastgoed centraal staat. Om in de volledige databehoefte van een corporatie te voorzien, heb je echter een zogenaamde “digital twin” nodig, waar je op elke doorsnede informatie kunt opvragen en toevoegen.  

Ben je benieuwd naar onze visie over deze digital twin, en waarom naar onze mening BIM in de huidige vorm hiervoor niet geschikt is? 


Download het e-book Vastgoeddata op orde, ook na morgen!

 

Gerelateerde artikelen

11 juni 2020
Onzelfstandige woningen, parkeerplaatsen, collectieve objecten gewoon in Vabi Vastgoeddata

In Vabi Vastgoeddata (versie 1.17 – 11 juni 2020) is het niet langer verplicht om de BAG-ID’s in te vullen. Dat maakt het mogelijk...

08 juni 2020
Antwoord op de vragen uit de live demonstratie van Vabi Vastgoeddata

Meer dan 200 corporatiemedewerkers zaten 28 mei klaar voor de online demonstratie van Vabi Vastgoeddata. Ze zagen hoe onze informatiemanagement oplossing corporaties kan helpen...

02 juni 2020
Digital Twins met behulp van laseropnames

Steeds meer corporaties kiezen voor vastgoedbeheer met Digital Twins. Sinds begin dit jaar realiseerde Vabi die al vanaf plattegronden. Maar wat als de plattegrond...