Zo lever je je gegevens aan voor de Aedes benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit (SHAERE)

Sinds 1 juni kun je de gegevens voor de Aedes Benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit weer aanleveren. Dit kan nog tot 31 juli a.s.

De Aedes Benchmark

De Aedes-benchmark maakt op hoofdlijnen de voornaamste prestaties van corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Met het speciale dashboard in het Aedes-benchmarkcentrum kun je de resultaten van je corporatie bekijken en analyseren.

Het prestatieveld Duurzaamheid bestaat uit twee deelscores: energetische prestatie en CO2-uitstoot. Om deze deelscores te berekenen maakt Aedes gebruik van gegevens van corporaties. Voor de deelscore Technische woningkwaliteit van het prestatieveld Onderhoud & verbetering wordt gebruikgemaakt van dezelfde gegevens.

Aedes koppelt de shaere-gegevens bij het CBS aan de werkelijke verbruiken per adres. Dit werkelijk verbruik gebruikt Aedes om de CO2-uitstoot te berekenen.

Let op: voor de energetische prestatie wordt gekeken naar de huidige Energie-Index, en dus niet naar de afgemelde Energie-Index. Met name bij woningen die voor het Nader Voorschrift zijn afgemeld kan er een verschil zijn tussen de huidige en afgemelde Energie-Index.

Aanleveren shaere-export

De benodigde gegevens voor de Aedes Benchmark Duurzaamheid en Technische woningkwaliteit kun je heel eenvoudig uit Vabi Assets Energie halen. Dit kun je vinden onder rapportages, zie onderstaande screenshot. Mocht deze functie ontbreken, sluit dan eerst de deelvoorraad. Het kan ook zijn dat de rechten hiervoor nog niet aanwezig zijn.

Stappenplan

Hieronder vind je een stappenplan hoe je deze gegevens kunt exporteren en versturen.

  1. Sluit de deelvoorraad, als deze nog open is, en open de SHAERE rapportage (zie hierboven).
  2. Controleer de kwaliteit van de data in het bestand: het totaal aantal woningen, de gemiddelde huidige EI en eventueel onderliggende indicatoren. Met de functie Kwaliteitscontrole in Assets Energie kun je de controle op eenvoudige manier uitvoeren.
  3. Controleer of er nog aanpassingen op woningniveau nodig zijn. Denk hierbij aan de extra datavelden uit het Nader Voorschrift methode die in 2015 werd ingevoerd. Er kan specifiek gekeken worden naar woningen die nog niet over een huidige Energie-Index beschikken.
  4. Voer de Export Aedes SHAERE uit in Vabi Assets Energie (in onderstaande tutorial zie je hoe dit werkt)
  5. Lever de export aan via een beveiligde link die is verstrekt in de uitnodigingsmail van Aedes. Vragen over het aanleveren aan Aedes kun je stellen via shaere@aedes.nl.

Bekijk de tutorial:

 

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact met ons op, of bekijk onze support pagina.

Gerelateerde artikelen

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...

29 april 2021
Snel je NTA 8800 labels digitaal opnemen met Movin U

Wil jij je NTA 8800 labels digitaal opnemen? Met de oplossing van onze partner Movin’U Neem je alle benodigde gegevens met een handige app digitaal op locatie...

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...