Zo lever je je gegevens aan voor de Aedes benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit (SHAERE)

Sinds 1 juni kun je de gegevens voor de Aedes Benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit weer aanleveren. Dit kan nog tot 31 juli a.s.

De Aedes Benchmark

De Aedes-benchmark maakt op hoofdlijnen de voornaamste prestaties van corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Met het speciale dashboard in het Aedes-benchmarkcentrum kun je de resultaten van je corporatie bekijken en analyseren.

Het prestatieveld Duurzaamheid bestaat uit twee deelscores: energetische prestatie en CO2-uitstoot. Om deze deelscores te berekenen maakt Aedes gebruik van gegevens van corporaties. Voor de deelscore Technische woningkwaliteit van het prestatieveld Onderhoud & verbetering wordt gebruikgemaakt van dezelfde gegevens.

Aedes koppelt de shaere-gegevens bij het CBS aan de werkelijke verbruiken per adres. Dit werkelijk verbruik gebruikt Aedes om de CO2-uitstoot te berekenen.

Let op: voor de energetische prestatie wordt gekeken naar de huidige Energie-Index, en dus niet naar de afgemelde Energie-Index. Met name bij woningen die voor het Nader Voorschrift zijn afgemeld kan er een verschil zijn tussen de huidige en afgemelde Energie-Index.

Aanleveren shaere-export

De benodigde gegevens voor de Aedes Benchmark Duurzaamheid en Technische woningkwaliteit kun je heel eenvoudig uit Vabi Assets Energie halen. Dit kun je vinden onder rapportages, zie onderstaande screenshot. Mocht deze functie ontbreken, sluit dan eerst de deelvoorraad. Het kan ook zijn dat de rechten hiervoor nog niet aanwezig zijn.

Stappenplan

Hieronder vind je een stappenplan hoe je deze gegevens kunt exporteren en versturen.

  1. Sluit de deelvoorraad, als deze nog open is, en open de SHAERE rapportage (zie hierboven).
  2. Controleer de kwaliteit van de data in het bestand: het totaal aantal woningen, de gemiddelde huidige EI en eventueel onderliggende indicatoren. Met de functie Kwaliteitscontrole in Assets Energie kun je de controle op eenvoudige manier uitvoeren.
  3. Controleer of er nog aanpassingen op woningniveau nodig zijn. Denk hierbij aan de extra datavelden uit het Nader Voorschrift methode die in 2015 werd ingevoerd. Er kan specifiek gekeken worden naar woningen die nog niet over een huidige Energie-Index beschikken.
  4. Voer de Export Aedes SHAERE uit in Vabi Assets Energie (in onderstaande tutorial zie je hoe dit werkt)
  5. Lever de export aan via een beveiligde link die is verstrekt in de uitnodigingsmail van Aedes. Vragen over het aanleveren aan Aedes kun je stellen via shaere@aedes.nl.

Bekijk de tutorial:

 

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact met ons op, of bekijk onze support pagina.

Gerelateerde artikelen

21 juli 2020
Oververhitting: TOjuli eis verhoogd naar 1,20

De afgelopen jaren komen hitteproblemen in woningen steeds vaker in het nieuws. Deels komt dat door de steeds hetere zomers. Een andere oorzaak is...

10 juli 2020
Wat is het effect van de nieuwe labelklassen op jouw voorraad?

Onlangs zijn de nieuwe labelklassen die bij de NTA 8800 horen voor internetconsultatie gepubliceerd. Er is gekozen voor een variant waarbij zo min mogelijk...

01 juli 2020
De geattesteerde software voor de NTA 8800 is beschikbaar

De officieel geattesteerde standalone software voor de NTA 8800 kun je downloaden! Vanaf  nu kun je software officieel gebruiken om berekeningen volgens de NTA...