Het vastgoeddatadebat: vastgoeddata op orde in zeven stellingen

Delft, 28 juni 2018 – “Hoe meer data, hoe beter…” Het merendeel van de zaal beweegt zich bij het verschijnen van de eerste stelling naar het oneens-vak. Ongeveer 50 medewerkers van corporaties gaan op de Corporatiedag 2018 met elkaar in debat over het op orde brengen van vastgoeddata en de rol van 3D. Aan de hand van 7 stellingen wordt er gediscussieerd. Soms is iedereen het roerend met elkaar eens, soms is de discussie vurig. De ene kant van de zaal is vóór de stelling, de andere kant tegen. Wie het woord wil, staat op. We zetten de hoogtepunten voor je op een rij.

Hoe meer data, hoe beter…

Tweederde van de zaal is het hiermee oneens, éénderde eens. De voorstanders zien de mogelijkheden van het leggen van verbanden tussen vastgoeddata, die je voorheen nog niet had gezien. Er heerst een gevoel dat we veel meer kunnen met de data dan dat we nu doen. Tegenstanders zien vooral de praktische onmogelijkheden van het beheren van een grote hoeveelheid data en geven als tegenargument dat het met de huidige hoeveelheid al een uitdaging is om bij te houden. De mening die overheerst: richt je nu vooral op data die je écht nodig hebt tijdens je werkzaamheden en doe dat goed. Ga geen data verzamelen als doel op zich.

Elke corporatie moet werken met gestandaardiseerde vastgoeddata.

De meningen zijn verdeeld. Misschien staan iets meer mensen in het oneens-vak, maar het scheelt niet veel. Het venijn bij deze stelling zit in het woordje ‘moet’. Het oneens-vak is het stiekem wel eens met standaardisatie tot op een bepaalde hoogte, maar vindt dat er toch altijd ruimte moet blijven om (lokale/eigen) verbijzonderingen mogelijk te maken. De échte voorstanders van standaardisatie brengen hier tegenin dat de vergelijkbaarheid en uitwisselbaarheid van data hierdoor weer lastiger wordt en dat je aan uitzonderingen niet moet beginnen.

vastgoeddata op orde, het debat

Vastgoeddata verzamelen/beheren kun je het best uitbesteden aan externe partijen.

Verzamelen misschien wel, maar beheren zeker niet, klinkt het uit de zaal. Door het zelf beheren van de vastgoeddata creëren we juist bewustwording binnen de eigen organisatie over de nut en noodzaak. Maar ja, hebben we daar de tijd voor en zijn we er wel goed in? Vraagt een deel van de zaal zich af.

3D is een ‘must have’ om vastgoeddata op orde te krijgen en houden.

De voorstanders zien 3D vooral als dé manier om toekomstgericht om te gaan met vastgoeddata en zien een legio aan mogelijkheden. Toch is voor het merendeel van de zaal de prijs nog een drempel. Voorstanders claimen dat die prijsdrempel er niet hoeft te zijn als je het inbedt in je bestaande processen en goed weet wat je met het 3D-model wilt gaan doen en welke informatie je hieruit wilt halen. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen erg snel en wordt verwacht dat het genereren van 3D-modellen alleen maar makkelijker wordt.

3D-modellen teken je voor de gehele voorraad in één keer.

Iedereen in de zaal is het er mee eens dat het gebruik van 3D-modellen moet groeien, zo kun je draagvlak creëren in de organisatie en gaandeweg voordelen meepakken van technologische ontwikkelingen. Toch zijn er ook corporaties die er wél voor kiezen om de hele voorraad in één keer in 3D te laten tekenen vanwege bijvoorbeeld de schaalvoordelen die hiermee gemoeid zijn. Of omdat er een urgente uitdaging mee opgelost kan worden, zoals het genereren van de NEN2580 oppervlakterapportages.

vastgoeddata op orde, het debat 2

De huurder is erbij gebaat dat de corporatie het bezit in 3D heeft.

De helft van de stemmen gaat op om 3D actief in te zetten bij communicatie met de huurder. Denk aan online bezichtigingen of het indienen van reparatieverzoeken. De andere helft ziet dat anders. Geeft een 3D-model juist niet een vertekend beeld bij een bezichtiging en is het gebruik eenvoudig genoeg?

De corporatie van de toekomst is volledig datagedreven.

Bij deze laatste stelling zijn de meningen sterker verdeeld. De ene kant voelt er meer voor om de menselijke kant van het werk te benadrukken. Data is ter ondersteuning van de werkzaamheden, niet ter vervanging. Corporaties blijven sociale verhuurders waarbij menselijk contact belangrijk wordt gevonden. De andere kant beaamt dit wel, maar ziet graag objectievere beslissingen op basis van data.

Het mooie aan een debat is, er is geen goed of fout. Het geeft wel inzicht in hoe andere corporaties denken over het op orde brengen van vastgoeddata. Bekijk vooral wat voor jouw situatie goed werkt. Of je nu groot begint of klein, het zelf wilt doen of uitbesteedt, hou nieuwe technologieën in de gaten en begin.

vastgoeddata op orde, het debat 3

Meer informatie

Wil je ook aan de slag met het op orde brengen van vastgoeddata of wil je meer informatie over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

17 januari 2022
Warmteverlies & Koellast training dinsdag 25 januari 2022

Voor wie is deze training nuttig? Beschik jij over basiskennis van Vabi Elements dan is de training Warmteverlies & Koellast wellicht iets voor jou....

17 januari 2022
Maak kennis met de verbeterde versie van Vabi Assets Energie tijdens de Updatetraining op donderdag 20 januari.

Verbeter je energieprestatie berekening kwaliteiten Tijdens de updatetraining wandelen we je door de nieuwste alsook verbeterde functionaliteiten van de software. Met behulp van de...

07 januari 2022
Leer de belangrijkste functionaliteiten kennen van Vabi EPA en maak je werk als EP-adviseur nog makkelijker.

Updatetraining Vabi EPA 13 januari We vinden het belangrijk dat gebruikers van Vabi EPA goed overweg kunnen met onze rekensoftware. De rekensoftware van Vabi...